Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
113. ROĐENDAN DINAMA

Klub je 90. godine trebao dobiti ime Građanski. Izbjegao bi se veliki rat između navijača i politike

storyeditor/2024-04-25/PXL_300324_112376501.jpg
PIXSELL
26.04.2024.
u 14:12

Te 1911. godine, 26. travnja osnovan je Građanski, nogometni klub kojeg je potom naslijedio Dinamo. Tijekom svih ovih godina bilo je pripora oko toga, jer Dinamo je osnovan 1946. godine, ali brojni kroničari tvrde da je Dinamo slijednik Građanskog.

Nije to nekakva 'okrugla' godišnjica, ali lijepo je proslaviti 113. rođendan. Naime, plavi će proslaviti današnji datum kada je prije 113 godina osnovan Građanski, kod ploče koja je na zidu zgrade Trga Petra Preradovića. Na tom je mjestu Sergej Jakirović govorio o subotnjoj utakmici Dinama koji gostuje u Varaždiju i juri novi naslov prvaka, a od 18 sati navijači plavih imaju prilike plavim igračima poželjeti sreću u Varaždinu, pa u Rijeci i do kraja prvenstva i još ih motivirati da stisnu gas.

GALERIJA Provjerite kako je bilo na Dinamovom pub kvizu u Bikersu

storyeditor/2024-04-25/PXL_300324_112376501.jpg
1/17

Te 1911. godine, 26. travnja osnovan je Građanski, nogometni klub kojeg je potom naslijedio Dinamo. Tijekom svih ovih godina bilo je pripora oko toga, jer Dinamo je osnovan 1946. godine, ali brojni kroničari tvrde da je Dinamo slijednik Građanskog. Nisu ni sami navijači Dinama bili previše sigurni u sve to iako se početkom devedestih godina u Maksimiru, na utakmicama Dinama skandiralo 'Građanski, Građanski'. I došlo je do promjene imena, ali u nespretnu kovanicu HAŠK Građanski, protiv koje su bila samo tri čovjeka, današnji predsjednik Velimir Zajec, poslovni čovjek Željko Baotić i navijač Saša Kos – Ćos. Ta kovanicu nikad nije prihvaćena. Da se tad izglasalo ime Građanski sigurno bi bilo prihvaćeno, no ovako je stalno trajao rat navijača i politike.

VEZANI ČLANCI:

Potom se ime mijenjalo i nastala je Croatia, ali i to je ime bilo trn u oku navijača, pa je konačno na Valentinovo 2000. godine Velimir Zajec izašao pred navijače i uzviknuo 'Imamo Dinamo'. Tada je vraćeno ime, kasnije je uz NK Dinamo dodano i slovo G pa se plavi službeno zovu GNK Dinamo, Građanski nogometni klub Dinamo. Naravno da se i danas neki ne slažu s tim što je Dinamo prisvojio ime Građanski, što si pribraja i njegove trofeje i što danas slavi 113. godina kada je osnovan Građanski. No, ta su rogoborenja sve manja, mnogo stariji kroničari tvrdili su da je Dinamo doista nasljednik Građanskog. A i danas je očito sve to bolje prihvaćeno. Uostalom sve retro majice kakve su nosili igrači Građanskog su rasprodane.

Dinamo je preuzeo puno toga od Građanskog. Kada je taj klub ugašen, a 1946. godine osnovan Dinamo većina igrača Dinama stigla je iz tog ugašenog kluba, isto tako i dio klupskih radnika, pa i stil nogometa i purgerski stav. Stoga, sretan 113. rođendan GNK Dinamu!

Ključne riječi

Komentara 11

KO
Kobilak1
16:11 26.04.2024.

Slažem se sa autorom. Iako sam navijač našeg Dinama taj klub se treba zvati isključivo Građanski i nikako drugačije.

Avatar Croat
Croat
14:58 26.04.2024.

kad ja sve to napisem sto i vecernji sada pise dobijem karton ??? dinamo je osnovan 1946. godine i apsolutno nije nasljednik ni jednog zagrebackog kluba posto su isti rasformirani i "drugovi" su porazbijali inventar i popalili dokumentaciju tih "ustaskih"" klubova. dinamo su osnovali "drugovi" komunisti i velika im hvala sto tada nisu dosli na zamisao da tom zagrebackom klubu dadnu ime recimo "nk tito" jer bi u tom slucaju danas ovce blejale "sveto ime tito". danasnji dinamo nije nasljednik ni NK Croatia posto je sud presudio da danasnji dinamo nije nasljednik croatie i mnogo igraca nije nikad dobilo svoj novac koji im je pripadao po ugovoru sklopljenim sa NK Croatia.sve u svemu, sramotno je da zagrepcaci ni dan danas nisu svijesni da im zagrebacki klub nosi komunisticko ime.

Avatar Ričard
Ričard
16:35 26.04.2024.

Danšnji Dinamo osnovala je jedne srijede kasno navečer grupa študenata iz Širokog Brijega u engleskom gradu Sheffieldu. Bilo je to davne 1867. Klub se prvotno zvao Sheffield Wednesday. Kroničar je zapisao, da su se isticali jedan Zdravko, jedan Zoran, dvava Milana i neki Gojko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije