Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNL 33. KOLO

Dinamo preokretom slavio na Rujevici! (2:1) Plavi su na korak do naslova

Rijeka i Dinamo sastali se u 33. kolu SuperSport HNL-a
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/80
05.05.2024.
u 22:35

Dinamo je po treći puta ove sezone svladao Rijeku i pobjegao na četiri boda prednosti. Ova bi pobjeda mogla biti ključna za aktualne prvake koji su na korak od teško izborene obrane naslova

Nakon duge sezone pokušaja, nesretnih promašaja i teško izborenih uspjeha, Dinamo i Rijeka susreli su se na Rujevici u derbiju koji bi mogao odlučiti prvaka Hrvatske. Dinamo je nanizao devet pobjeda i uz pobjedu protiv Rijeke, konačno pobjegao na značajniju prednost. Rijeka za plavima zaostaje četiri boda, a njihovi neuspjesi protiv Dinama nastavili su se i večeras. Obje će momčadi u posljednja tri kola igrati protiv Osijeka i Slaven Belupa. Uz to Dinamo igra protiv Rudeša, a Rijeka protiv Varaždina. Ipak, Dinamo protiv Osijeka i Rudeša igra na Maksimiru, dok Rijeku čekaju gostovanja u Varaždinu i na Pampasu.

RIJEKA - DINAMO 1 : 2


Novninar Večernjeg lista, Željko Janković, komentirao je pobjedu Dinama u derbiju na Rujevici.


Dinamo je na Rujevici napravio velik posao. Uoči posljednja tri kola imaju četiri boda prednosti i nešto lakši raspored od Rijeke. Sergej Jakirović je nakon utakmice na konferenciji za medije komentirao rezultat i njegov značaj za plave.


SAŽETAK UTAKMICE:

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta pobijedili Rijeku na Rujevici s 2-1 (0-0) čime su napravili veliku prednost na vrhu ljestvice, pobjegli su Riječanima na četiri boda prednosti. Rijeka je povela u 50. minuti kada je Marko Pjaca precizno pogodio s bijele točke za 1-0. Za 1-1 je zaslužan bio Bruno Petković koji je majstorski u 75. minuti izveo slobodan udarac s više od 20 metara, dok je Dinamo do pobjedničkog gola došao u 89. minuti. Strijelac gola možda i vrijednog naslova prvaka postigao je Arber Hoxha. Dinamo sada ima četiri boda više od Rijeke (75-71). Do kraja sezone Dinamo na svom maksimirskom stadionu igra protiv Osijeka i Rudeša, dok gostuje kod Slaven Belupa. Rijeka mora na gostovanja kod Varaždina i Osijeka, dok na svojoj Rujevici igra protiv Slaven Belupa.

Dinamo je samo u uvodnih desetak minuta prvog dijela djelovao hrabro na Rujevici, a u ostatku vremena su se gosti iz Zagreba potpuno orijentirali na obranu i čuvanje svoje mreže. U devetoj minuti Sučić je odlično u prostor proigrao Baturinu koji je u nastavku akcije pogodio vratnicu. No, označeno je zaleđe tom prilikom. To je bila jedina napadačka akcija Dinama u prvom dijelu, a sve ostalo iole zanimljivije u prvih 45 minuta događalo se na Dinamovoj strani travnjaka.

GALERIJA Dinamo preokretom slavio na Rujevici! (2:1) Plavi su na korak do naslova

Rijeka i Dinamo sastali se u 33. kolu SuperSport HNL-a
1/80

Najopasniji je pritom bio Pašalić koji ispočetka nije imao precizne svoje dalekometne udarce, ali je itekako opasno zaprijetio u 42. minuti. Tada je njegov udarac prošao tik pored gostujuće vratnice. Rijeka je pokušavala stiskati Dinamo, bilo je dosta udaraca izvana, kao i ubačaja u gostujući šesnaesterac, ali gusti Dinamo se uspio kvalitetno obraniti u tom dijelu susreta. Razlika na terenu najbolje je bila vidljiva po udarcima na utakmici, u tom je segmentu bila prednost na strani domaćina od 11-0.

Drugo poluvrijeme je počelo pogotkom. Pierre-Gabriel je u svom šesnaestercu žestoko naletio na Pašalića, a mađarski sudac Bognar je pokazao na bijelu točku. Precizno, pod gredu, je udarac s bijele točke izveo Pjaca za 1-0 Rijeke premda je vratar Dinama Nevistić pogodio stranu gdje će ići lopta. Taj pogodak doslovno je u istoj sekundi potpuno razbudio inače usnuli derbi dotad, pogotovo s Dinamove strane. Rastrčali su se svi igrači, igralo se energičnije i žešće te odlučnije s obje strane.

Dinamo je zavladao posjedom i počelo se puno češće igrati na domaćoj polovici. U 58. minuti nakon kornera je pokušao Mišić glavom, ali lopta je otišla dosta iznad vratnice. Iako je Dinamo igrao znatno odlučnije nakon primljenog gola i dalje su rijetki bili udarci i šanse gostiju. Prvu veliku imala je Rijeka u 72. minuti kada je Fruk iskosa pucao, ali Nevistić je jednostavno zaustavio udarac.

U 75. minuti po prvi puta je na scenu ovog derbija stupio Bruno Petković, ali bilo je to dovoljno za pogodak gostiju. Namjestio je napadač Dinama loptu na više od 20 metara te je maestralno izveo slobodan udarac, prebacio živi zid i majstorski pogodio za 1-1. Rijeka je bila prisiljena do kraja žestoko nasrnuti i tražiti novi pogodak i novo vodstvo. U 81. minuti opasno je zaprijetio Janković, potom je bilo još burnije jer je Smolčić pogodio gostujući okvir vrata. I kada Rijeka nije iskoristila te šanse zatresla se mreža na drugoj strani. Tek što je ušao u igru Hoxha je preciznim udarcem iskosa pogodio riječku mrežu za veliko slavlje Dinama na Rujevici 2-1.

U nadoknadi je mogao Janković zabiti za 2-2, ali je naciljao vanjski dio mreže i Rijeka je time upisala drugi ligaški poraz u nizu te prilično zaostala u odnosu na Dinamo u utrci za naslov prvaka. U prvom nedjeljnom susretu 33. kola HNL-a nogometaši Varaždina su na Poljudu, gdje su se vratili domaći navijači nakon odrađene kazne, svladali splitski Hajduk 1-0 (0-0). Pogodak vrijedan tri boda za Varaždin je postigao Domagoj Drožđek u 67. minuti. Nakon dvije ligaške pobjede u nizu bio je ovo novi poraz Splićana koji su na trećem mjestu ljestvice. Varaždin se popeo na šesto mjesto, a ujedno je Varaždin dobio četvrti puta na posljednjih pet gostovanja.

VIDEO Organizirano gledanje utakmice Rijeka - Dinamo uz stadion Maksimir


PRIJENOS UŽIVO:

90' + 8 - Utakmica je gotova!

90' + 8 - Pašalić je zapucao prizemno, ali skrenuo je netko od Dinamovih igrača. Korner je izveden, ali lopta ide preko svih.

90' + 6 - Lopta dolazi od nikuda i odbija se od Mišića. Janković je bio na pravom mjestu, ali promašio je čitav gol. Mogla bi ovo biti posljednja prilika Rijeke na ovom derbiju.

90' + 4 - Ubačaj Pašalića leti visoko i prema drugoj vratnici, ali Marić nije mogao do te lopte. Theophile dobiva žuti karton zbog odugovlačenja.

90' + 2 - Žuri Rijeka. Pjaca je pokušao ubaciti, ali lopta odlazi visoko prema tribinama.

90' - Igrat će se barem sedam minuta nadoknade.

89' - Gol Hoxhe za vodstvo Dinama! Dobio je loptu pred kaznenim prostorom. Sjurio se u prema golu Rijeke, oslobodio se pokraj stopera Rijeke koji ga je objema rukama nastojao srušiti i gurnuo loptu pokraj Labrovića. Dinamu za sada ide prema najboljem mogućem ishodu za obranu naslova.

87' - Hoxha je ušao umjesto Martina Baturine.

84' - Goda izlazi, a Čabraja ulazi.

82' - Lijepu su akciju odigrali igrači Dinama. Baturina je gurnuo loptu za Ogiwaru koji je šalje u mrežu, ali suci dižu zastavicu. Prije toga je ubacio Pašalić pred Dinamov gol i Smolčić je glavom pogodio vratnicu. Opasne situacije s obje strane.

80' - Sjajan udarac Jankovića s ruba šesnaesterca! Nevistić je jedva obranio! Lopta je išla točno ispod grede.

78' - Obregon, Janković i Marić ulaze umjesto Hodže, Fruka i Ivankovića.

75' - Zabija Petković! Dinamov kapetan iskoristio je izvrsnu poziciju za slobodan udarac. Lopta je preletjela živi zid i spustila se, a Labrović je ostao bespomoćan.

74' - Žestok prekršaj Radeljića na Petkoviću. Obojica ostaju ležati, ali pozicija je izvrsna za Dinamo.

72' - Ostao je Bernauer bez lopte i Fruk dolazi do lopte. Mišić ga nije uspio zaustaviti, a Theophile ga je ogradio. Na kraju puca prema golu, ali Nevistić uspješno brani.

70' - Vidović izlazi, a ulazi Rog. Umjesto Pierre-Gabriela ulazi Ogiwara.

68' - Pašalić je iz prekida pokušao ubaciti na drugu vratnicu, ali Nevistić je najviši u skoku i izbacuje loptu. Idući pokušaj ubačaja je Bernauer ostavio prsima za Nevistića.

66' - Ademi ulazi umjesto Sučića. 

64' - Baturina se dao u trk, izgledalo je kao da će proći pokraj dvojice igrača Rijeke, ali Hodža dobiva žuti karton zbog prekršaja.

61' - Bakljada Armade prekrila je teren dimom. Jedna baklja uletjela je na rub igrališta pa je na kratko zaustavljena igra.

56' - Selahi je umalo dobio drugi žuti karton i Sopić ga vadi iz igre. Umjesto njega ulazi Petrović.

54' - Žestoki prosvjedi s klupe Dinama nakon prekršaja Selahija na Baturini. Netko s klupe je dobio crveni karton, ali svi ključni akteri su sigurni.

49' - Pjaca je precizan s bijele točke! Nevistić je pročitao stranu, ali Marko Pjaca sjajno puca i dovodi domaću momčad u vodstvo.

48' - Kazneni udarac za Rijeku! Pierre-Gabriele čini prekršaj na Pašaliću i sudac pokazuje na bijelu točku.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme! Špikić je ušao umjesto Kulenovića.

45' + 1 - Završilo je prvo poluvrijeme. Nema pogodaka, ali Rijeka je puno dala u napadu.

45' - Dobar ubačaj Pašalića na Pjacu, no ovaj je bio malo prespor. Sjajno igra Rijeka, ne dopušta Dinamu da slaže napade. Suci pokazuju minutu nadoknade.

42' - Nenadano je zapucao Pašalić, izborio se pokraj dvojice igrača Dinama i gađao dalji kut, ali odlazi malo pokraj gola.

41' - Lijepo je Pjaca odigrao pred peterac za Hodžu, ali Mišić pravovremeno ulazi u blok. Rijeka dominira posjedom i stvara prilike, no Dinamova obrana ne pokazuje znakove popuštanja.

36' - Nekoliko dobrih dodavanja dovelo je loptu do Pjace. Pokušavao se namjestiti za udarac, no učinio je korak previše i ostao bez lopte. Na kraju je Smolčić ubacio na Ivanovića, no lopta od glave napadača odlazi daleko od Dinamovog gola.

34' - Goda je požutio nakon prekršaja na Sučiću.

29' - Problemi s čišćenjem lopte pred Dinamovim golom ponovo su doveli goste u probleme. Međutim, obrana je bila gusto postavljena i usprkos kombinacijama igrača Rijeke udarci završavaju u blokovima. Najbolju priliku imao je Ivanović, ali lopta se odbila od Mišića.

26' - Kulenović je dobio žuti karton zbog prekršaja na Mitroviću.

25' - Pašalić se domogao lopte i zapucao, ali ravno u Nevistića.

24' - Poskliznuo se Mišić i Rijeka je jurnula u napad, ali Bernauer se sjajno postavio i blokirao ključno dodavanje.

VIDEO Georg Koch: Imam rak, borim se za život, a na Dinamo bih došao i pješice!

23' - Prvi žuti karton pripao je Selahiju zbog nezgodnog starta na nogu Martina Baturine.

21' - Pašalić je odigrao za Selahija koji ubacuje prema drugoj vratnici. Ovoga puta Riječani nisu uspjeli stvoriti opasnu situaciju pred golom Dinama.

20' - Fruk je uzeo loptu i zatrčao se prema golu Dinama, ipak udarac je bio prizeman i nedovoljno precizan. Zatim drugi udarac završava u bloku Theophilea.

19' - Lopta se nekako odbila do Ivanovića, no Theophile čisti loptu ispred napadača RIjeke.

15' - Duga lopta došla je do Kulenovića u kaznenom prostoru, ali nije uspio zapucati. Na kraju pada u kaznenom prostoru, ali kaže glavni sudac da povlačenja za penal nije bilo. Na kraju sve završava ubačajem s desne strane kojeg su uspjeli očistiti igrači Rijeke.

10' - Baturina je izbio sam pred domaća vrata. Gura loptu pored Labrovića, no pogađa vratnicu. Ipak, sudac označava zaleđe.

9' - Trenutak nesigurnosti pred golom Dinama. Krivom predajom Nevistića Pjaca je došao do prilike za ubačaj, no u ovome vratar Dinama dobro reagira.

5' - Nakon dodavanju rukom iz auta Selahi se ubacio iz drugog plana, no loš udarac nije natjerao Nevistića na intervenciju.

4' - Rijeka nastoji pritisnuti protivnika kad god imaju loptu. Tjeraju time Dinamove igrače da brže reagiraju i lakše pogriješe u dodavanjima.

2' - Armada je na teren bacila papire i konfete. Utakmica je zaustavljena dok se travnjak ne počisti.

1' - Utakmica je počela!


Sjajna atmosfera vlada pred stadionom Rujevica. Brojni navijači došli su podržati svoje klubove u derbiju sezone!


SASTAVI:

Rijeka: Labrović - Smolčić, Radeljić, Mitrović, Goda - Selahi - Pašalić, Fruk, Hodža, Pjaca - Ivanović

Dinamo: Nevistić - Bernauer, Theophile, Ristovski - Pierre-Gabriel, Mišić, Sučić, Vidović - Baturina - Petković, Kulenović


Otkako je momčad Sergeja Jakirovića pretrpjela težak 5:1 poraz protiv Paoka u Grčkoj i ispala u osmini finala Konferencijske lige, od 17. ožujka do danas je u natjecateljskim utakmicama nizala samo pobjede, točnije sedam pobjeda u HNL-u i jednu u Kupu. Jedna promjena bila je ključna, a koja je to bila saznajte OVDJE.

VIDEO Dinamo nazvao bolesnoga Georga Kocha, doznajemo što su dogovorili!


Za sve znalce o HNL-u, a i one koji se samo žele zabaviti pripremili smo zanimljiv kviz o velikim rivalima Dinamu i Rijeci. Kviz možete riješiti OVDJE.


"Dovoljno se sjetiti zadnjeg Rijekina osvajanja prvenstva kada se na Korzu slavilo do dugo u noć. Ili, bolje rečeno, do jutra. Zadnja utakmica na Rujevici, kada su svi navijači ušli na travnjak. Rijeka jedva čeka da se takvo što ponovi, živi za taj trenutak da se ponovi ta 2017. godina", rekao je Damir Milinović. Više pročitajte OVDJE.


Televizijski prijenos utakmice Dinama i Rijeke možete pratiti putem kanala MAXSport 1 i HRT 2.


Za hrvatsku bi ligu bilo idealno kada bi Dinamo ili Rijeka ušli u skupinu lige prvaka jer bi iz fonda solidarnosti svaki naš klub dobio više od milijun eura, a većini klubova to je velik iznos u njihovu proračunu. Kolike bi iznose hrvatski klubovi mogli zaraditi od takvog uspjeha pročitajte OVDJE.


Utakmica je proglašena utakmicom visokog rizika, a obzirom da je će riječki stadion biti pun domaćih i gostujućih navijača, policija je objavila upute za navijače. Više možete pročitati OVDJE.

GALERIJA Lokomotiva srušila Rijeku! (3:1) Šotiček zabio u posljednjim minutama za potpuni poraz gostiju

Rijeka i Dinamo sastali se u 33. kolu SuperSport HNL-a
1/36

Komentara 67

Avatar rubinet
rubinet
21:27 05.05.2024.

Čestitam Dinamu na novoj tituli. Vratili ste se iz ponora. Čestitam i Rijeci na dobroj borbi.

Avatar loka
loka
21:28 05.05.2024.

Hoxha izvrstan gol za 2:1😎👍❗️

SE
sedmica
21:07 05.05.2024.

to je to...tek toliko da se zna ko je gazda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije