Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spektakl u Višnjiku

Hrvatske cure predvodi svjetski prvak iz Tokija 2008., braća Kvesić oslonac muške vrste

06.05.2024.
u 15:12

Na zadarskom Prvenstvu Europe, koje će se ovaj tjedan odvijati u dvorani na Višnjiku, nastupit će karataši i karatašice iz 51 europske zemlje, prijavljeno ih je 671

Dva dana uoči početka Europskog seniorskog prvenstva u karateu i parakarateu Zadar 2024 održana je konferencija za medije u Sportskoj dvorani „Krešimir Ćosić.“ Od srijede 8. do nedjelje 12. svibnja Športski centar „Višnjik“ ugostit će najbolje europske karatiste i parakaratiste.

Prijave za najveći kontinentalni turnir ove godine okupit će 671 natjecatelja iz 51 zemalje, a svi zainteresirani moći će ovaj događaj pratiti uživo uz slobodan ulaz. Hrvatski karate reprezentativci u odličnoj su formi, a i sami očekuju uspješne nastupe.

- Natjecateljska forma je na odličnoj razini, što sam i potvrdio osvajanjem medalja na posljednja dva održana turnira Premier lige. S optimizmom se okrećem srijedi i pojedinačnom nastupu. Konkurencija je jaka, bit će izazovno doći do finala, ali vjerujem da uz domaću publiku i uz odličnu formu mogu otići do kraja, osvojiti zlatno odličje, što mi je i primarni cilj. U petak se natječem i u ekipnoj konkurenciji, a vjerujem da će publici biti zanimljivo gledati i pojedinačne i ekipne nastupe - kazao je Ivan Kvesić (-84 kg), svjetski prvak iz 2018. godine koji će zajedno s bratom Anđelom (preko 84 kg) biti oslonac muške vrste.

Hrvatski predstavnik u pojedinačnoj kategoriji do 75 kg, ali i dio muške ekipe u borbama, Ivan Martinac također nije skrivao oduševljenje nastupom na domaćem terenu.

- Nakon Poreča 2021. godine gdje nismo, zbog iznimnih uvjeta, imali podršku publike, ovaj put stvarno se veselimo nastupu pred domaćom publikom. Nadam se visokim plasmanima obzirom da smo stvarno svi u dobroj formi.

Sadea Bećirović natjecat će u ekipnoj konkurenciji, a vjeruje da obje, i ženska i i muška, hrvatska reprezentacija u borbama, mogu osvojiti odličja.

- Neizmjerno smo sretni što imamo priliku natjecati se u našem Zadru i osvojiti europske medalje upravo ovdje. Konkurencija je izrazito jaka, ali mi, hrvatska ženska reprezentacija u borbama, vraćale smo se s velikih natjecanja posljednje četiri godine s medaljama te se nadam da na domaćem terenu možemo do najvećih pothvata.

Na europskom seniorskom prvenstvu debitirat će Nikolina Golomboš, aktualna europska mlađe seniorska prvakinja u konkurenciji +68 kg koja će se uz nastup u individualnoj kategoriji natjecati i u ekipnoj konkurenciji.

- Na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti bila sam članica ekipe, ali nažalost ozlijedila sam se prilikom zagrijavanja.Prije dva mjeseca osvojila sam europsko zlato u konkurenciji mlađih seniorki, a to mi je dodatna motivacija za nastup u Zadru.

Nacionalni trener hrvatske karate reprezentacije u borbama i bivši svjetski prvak iz Tokija (2008.) Danil Domdjoni vjeruje u uspješan nastup hrvatske karate reprezentacije u Zadru.

- Godine 2009. u Zagrebu sam bio europski prvak, a danas u novoj ulozi predvodim višestruke osvajačice svjetskih i europskih odličja. Velika su očekivanja i od muške i od ženske reprezentacije u borbama. Hrvatska ženska reprezentacija u borbama svjesna je pritiska, ali se s njime zna nositi.

Nazočni su bili i Snježana Jurinić, predsjednica Sportske zajednica grada Zadra i zamjenica pročelnice za kulturu i šport grada Zadra, te direktor SC Višnjik Tomislav Zubčić.

Završnu riječ imao je predsjednik Hrvatskog karate saveza, glavni tajnik Europske karate federacije i pomoćnik glavnog tajnika Svjetske karate federacije Davor Cipek.

- Zahvaljujem se gradu Zadru na velikoj podršci, Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske bez kojih ovaj projekt ne bi bio realiziran. Europsko seniorsko prvenstvo u karateu, 59. po redu, ujedno je izborno natjecanje za Svjetsko ekipno prvenstvo koje će se održati ove godine u Pamploni (Španjolska) te za Svjetsko pojedinačno prvenstvo koje će biti održano u Kairu iduće godine. U utorak će se održati Kongres Europske karate federacije koji će okupiti 80 delegata i 51 predsjednika čime će se dodatno izgraditi imidž hrvatskog karate sporta. Predsjednik Svjetske karate federacije Antonio Espinós u Zadar dolazi danas.Već sada mogu potvrditi da smo kao organizator, nakon domaćinstva Europskog seniorskog prvenstva u Poreču 2021. godine, podigli organizaciju na višu razinu. Učinili smo baš sve da hrvatska karate reprezentacija na putu do Zadra odradi sve potrebne pripremne aktivnosti kako bi stigli spremni. Zahvaljujem se svima koji nas podržavaju u organizaciji ovog Europskog prvenstva. - kazao je Cipek.

Prvenstvo Europe u Zadru traje od srijede 8. do nedjelje, 12. svibnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije