Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Dan za povijest! Plenković: 'Bit ćemo respektabilna vojna sila'

Zagreb: Rafalei stigli u Hrvatsku
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/29
Autori: Dario Topić, Hina
25.04.2024.
u 13:26

Prvi Rafalei sletjeli su u Hrvatsku. Cijeli državni vrh ih je dočekao. Premijer Andrej Plenković u govoru je rekao kako Hrvatska postaje respektabilna vojna sila. Milanović je dodao da je danas lijep dan

* prvih šest od ukupno 12 Rafalea ušlo je Hrvatsku, a u Velikoj Gorici svečano ih je dočekao cijeli državni vrh
* hrvatski piloti doletjeli iz Bordeauxa, u hrvatski zračni prostor ušli su preko Istre 
* Andrej Plenković poručio je kako Hrvatska postaje respektabilna sila, a Zoran Milanović priznao kako je za hrvatsko zrakoplovstvo danas lijep dan 

Tijek događaja pratite iz minute u minutu.

14:45 Andrej Plenković poslije svečanosti daje izjave za medije. Nabraja sva ulaganja u hrvatsku vojsku i obranu, te da je Hrvatska usput značajno pomogla Ukrajini, što je dokaz da je Hrvatska na pravoj strani povijesti. "Danas je zaista velik, povijesni dan", dodao je. "Jačat ćemo protuzračnu obranu, kopnenu vojsku, mornaricu koja sada dolazi na red", dodao je. Kazao je kako si je Hrvatska mogla priuštiti Rafale. "Možda se na prvu ne vidi, ali proces kupnje Rafalea i proces ulaska u eurozonu bio je komplementaran", rekao je. Na pitanje o susretu s Milanovićem, kratko je rekao: 'Vidjeli smo se'. 

"Manjine su uvijek na mojoj strani", rekao je o tijeku pregovora za sastav nove Vlade. Prozvao je SDP, Možemo i Most i rekao kako će svaku rečenicu od sad počinjati sa "korumpirani SDP, korumpirani Most i korumpirano Možemo'. "Imali smo izbore koje su praktički neregularni. Propali lideri SDP-a su već davno trebali dat ostavke. A teško su poraženi", poručio je. "Žele porobiti institucije progona", odgovorio je na pitanje zašto će druge stranke sad zvati korumpiranima. Rekao je da Milanović više ne može biti predsjednik. Rekao je da će Vladu formirati u ustavnim rokovima te da će imati dovoljno ruku. 

 

 

14:22 Zoran Milanović drži govor. "Ovo je velik i lijep dan za Hrvatsku, Hrvatska je dobila moderno zrakoplovstvo. Onima koji su na tome radili zahvaljujem i čestitam, napravili su dobar posao, tu nikakvog spora nema", rekao je Milanović. Prisjetio se prvih hrvatskih pilota, iz Domovinskog rata i prvih preleta iz JNA. "Oni su bili preteče ovih momaka danas", rekao je i krenuo nabrajati pilote heroje. Nabrajao je što sve još treba hrvatskoj vojsci. "Ovo je lijep i uzbudljiv dan. Još jednom čestitam svima koji su u ovome sudjelovali", poručio je. 

14:11 Andrej Plenković drži govor. "Puna su srca svima. Ušli smo u obitelj Rafalea. To u potpunosti mijenja naš međunarodni položaj", rekao je i zahvalio svima koji su zadnjih osam godina radili na ovom velikom projektu. "Bit ćemo respektabilna vojna sila. Kad se popuni cijela eskadrila, sila koja se u području između Bavarske i Grčke može pohvaliti najjačim bojnim zrakoplovstvu u ovom dijelu Europe. Svima od srca čestitam, jer ovo se ne događa svaki dan", poručio je premijer, dodavši kako ne svjedočimo samo važnom trenutku ili danu. Rekao je da je ovo bitno za iduće godine, jer će nas avioni služiti idućih 40 godina.

14:15 Zoran Milanović, iako je često govorio protiv Rafalea, danas je znatiželjno zavirivao u unutrašnjost. Fotografije pogledajte OVDJE.

14:09 "Danas imamo ovdje četvrtu ili petu generaciju borbenih zrakoplova. Želio bih se zahvaliti čovjeku koji razumije potrebe HRZ-a, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću", rekao je ministar obrane Ivan Anušić i poželio pilotima neka ih dragi Bog čuva.

14:06 "Ovi borbeni zrakoplovi predstavljaju eksponencijalni skok u borbenoj sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", rekao je u govoru general pukovnik Tihomir Kundid.

13:31 "Ostvarili smo san. Razgovarao sam s pilotima, puno je srce svima, oduševljeni smo", kazao je kratko premijer Plenković novinarima.

13:16 Rafalei su u hangarima. Očekuje se svečani dio programa. Govorit će general bojnik Michael Križanec, Richard Lavaud, predstavnik tvrtke Dassault Aviation, zatim gp Gael Diaz de Tuesta, ravnatelj Uprave za naoružanje (DGA) Ministarstva obrane Francuske), Nj.e. Fabien Guillaume Edmond Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u RH, general pukovnik Tihomir Kundid, Ivan Anušić, Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Zoran Milanović.

12:40 "MiG-ovi su svoje dali. Zadužili su Hrvatsku", komentirao je dolazak Rafalea Večernjakov analitičar Davor Ivanković.

12:36 Pomalo slijeću i ostali, no zbog kiše i lošeg vremena, onemogućen je prelet. Cijeli državni vrh čeka avione.

25.04.2024., Velika Gorica - Svecani docek prvih sest od ukupno 12 visenamjenskih borbenih aviona Rafale iz Francuske u vojarni "Pukovnik Marko Zivkovic". Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

12:29 Sletio je prvi od šest aviona. Prolomio se pljesak.

12:25 Slijetanje se očekuje svaki tren.

12:20 Stigao je Zoran Milanović. Čeka se predaja prijavka.

12:20 Javili su se piloti iz Rafalea: Hrvatski zračni prostor od danas će biti još sigurniji, vratili smo se kući. Snimku poslušajte OVDJE.

12:19 Čeka se dolazak Zorana Milanovića, javlja reporter Večernjeg lista Dario Topić.

12:00 Rafalei su ušli u hrvatski zračni prostor.

11:30 Prema planu, avioni su iz Bordeauxa su poletjeli oko 10:50. U hrvatski zračni prostor ući će preko Istarske županije.

11:20 Velik broj medija i uzvanika okuplja se u Velikoj Gorici. Program počinje dolaskom vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića u 12:15. Tamo su već brojni generali, pukovnici, ali i političari, Gordan Jandroković, Željko Sačić, gradonačelnik Velike Gorice... Do početka svečanosti još je otprilike sat vremena, a očekuju se i predsjednik i premijer. 

9:04 Kako je prelet dva Rafalea izgledao prije nekoliko godina pogledajte OVDJE.

8:00 Ukupno šest od 12  višenamjenskih borbenih aviona Rafale iz Francuske danas stiže u Hrvatsku. Doček aviona održat će se u vojarni "Pukovnik Marko Živković" u Velikoj Gorici, a sve počinje u 12:30 sati. 

Na svečanosti će sudjelovati premijer Andrej Plenković, ali i predsjednik Zoran Milanović. Ovo je prvi put da će se premijer i predsjednik susresti nakon teških riječi u izbornoj kampanji. Za obojicu je najavljeno prigodno obraćanje javnosti. 

25.04.2024., Velika Gorica - Svecani docek prvih sest od ukupno 12 visenamjenskih borbenih aviona Rafale iz Francuske u vojarni "Pukovnik Marko Zivkovic". Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Svečanosti će, uz brojne državne dužnosnike, predstavnike Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ureda Predsjednika RH, civilne i vojne uzvanike iz Hrvatske i inozemstva, nazočiti i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Michael Križanec. MORH je objavio kako će prelet izvesti naši piloti.

"Povijesnim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od 1,40 sati, piloti pobjedničke Hrvatske vojske koji su prošli obuku u Francuskoj, u četvrtak će u Hrvatsku dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora", najavio je pak Ivan Anušić na društvenoj mreži X. Modernizacija borbene letačke flote najveće ulaganje Vlade i Ministarstva obrane u Hrvatsku vojsku i sigurnost naše Domovine!, dodao je.

VEZANI ČLANCI:

Odluku o kupnji borbenih aviona Rafale, Vlada je donijela 28. svibnja 2021.godine, kada je zadužila Ministarstvo obrane da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske. Taj su ugovor 25. studenoga iste godine potpisali tadašnji ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly, u sklopu službene posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj.

Za kupnju Rafalea iz državnog je proračuna osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026.godine. Za ovu je godinu predviđeno oko 225 milijuna eura, za sljedeću 65 milijuna, dok će se iz proračuna za 2026. godinu izdvojiti oko 18 milijuna eura. Primopredaja prvog aviona Rafale održana je 2. listopada prošle godine u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan. Do kraja ove godine u Hrvatskoj bi trebalo biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. godine očekuju se i preostala četiri aviona.

Ugovorom između Hrvatske i Francuske također je obuhvaćena vojna suradnja, održavanje zajedničkih vježbi ratnog zrakoplovstva dviju zemalja te obuka hrvatskih pilota i tehničkog osoblja. Krajem siječnja 2023.godine, u spomenutu francusku bazu poslana je prva skupina pilota na obuku u trajanju od 15 mjeseci. Do danas je program obuke za Rafale prošlo oko 90 pripadnika oružanih snaga različitih specijalnosti, navode u Ministarstvu obrane.

FOTOGALERIJA Nova era u obrani neba: U četvrtak u Hrvatsku slijeću Rafali, jedni od najboljih borbenih aviona u svijetu

Zagreb: Rafalei stigli u Hrvatsku
1/18

Komentara 133

FD
franjo.durinic
08:11 25.04.2024.

Kaj nije skućajni bio protiv neka pati i gleda kako se to radi -njego migovi došli u taćkama

Avatar alteralterego001
alteralterego001
09:18 25.04.2024.

Iskrene čestitke za Rafale no tu se ne smije stati. Treba nabavljati i/ili pokrenuti domaću proizvodnju dronova. Kao što se vidi u Ukrajini bez toga se danas ne može.

LI
liberta
08:15 25.04.2024.

Milanović nije imao ni za servis. Nek vidi kak se radi i vodi obrana Hrvatske. On u svom mandatu je imao tezu da ne treba ulagati u obranu jer je to neko novo vrijeme i nema nikakve ugroze. Tako je vojska totalno zanemarena. Od jada sigurno će opet prosuti svoj bijes i jal.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije