Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za večernji potvrdio suprug

Preminula poznata biologinja Tatjana Kniewald. U Hrvatskoj prva začela 'bebu iz epruvete'

svijeća ilustracija
Pexels
04.05.2024.
u 21:07

Tatjana i Alfred Kniewald pioniri su na području reprodukcijske biologije.

U 80-toj godini života preminula je poznata magistrica biologije Tatjana Kniewald, koja je u Hrvatsku zajedno sa svojim suprugom, Alfredom Kniewaldom, također biolog začela 'bebu iz epruvete', odnosno potpomognutu oplodnju.  Njenu smrt potvrdio nam je suprug Kniewald, te rekao kako je preminula u bolnici u Našicama.

Tatjana i Alfred Kniewald pioniri su na području reprodukcijske biologije. Osnovali su više od 25 laboratorija za potpomognutu oplodnju diljem svijeta, a bili su i u Hrvatskoj. 

Bračni par skupa je studirao zagrebačkom PMF-u te su kasnije svoje studije nastavili u Beču, a zatim u Njemačkoj u Erlangenu. U međuvremenu rodila je sina Adriana. Njezin suprug Alfred nedugo nakon rođenja sina pronašao je oglas u novinama da ženska univerzitetska klinika traži asistenticu citologije.  Odnio je njezine papire, a nakon razgovora sa šefom klinike dobila je posao. Počela je raditi 1. svibnja 1979. godine.

VEZANI ČLANCI: 

Oboje su radili na području genetike i biologije te su ih zajednički interesi odveli do razvoja potpomognute oplodnje. Medicinski potpomognutom oplodnjom su se počeli baviti u Njemačkoj, na „Universitäts Frauenklinik Erlangen“. Prva beba začeta izvantjelesnom oplodnjom na njemačkom govornom području rodila se 16.04.1982.g. i bila je uspjeh rada njihovog tima.

U svojoj karijeri bračni par proputovao je cijeli svijet te su obišli više od 30 zemalja, otvarajući pritom laboratorije gdje su mogli. U Hrvatskoj su bili 2005. godine, gdje su započeli razvoj potpomognute oplodnje. Oboje su tokom mirovine aktivno surađivali s laboratorijima na Kosovu i u Makedoniji.

>>> FOTO Prije točno 44 godine umro je Josip Broz Tito: U Jugoslaviji je život stao, na sprovod stiglo 700 tisuća ljudi

 
svijeća ilustracija
1/25

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije