Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska džudaška nada

U tjednu Prvenstva Europe morala sam izaći na dva teška fakultetska ispita

Foto: Luka Stanzl / Pixsell
1/2
24.04.2024.
u 09:07

Moja sestrična skijašica Zrinka Ljutić već sada je svjetska zvijezda svog sporta, a za sebe mogu reći da sam visoka razina, ali ne kao ona, samozatajno će Lara Cvjetko, velika hrvatska džudaška nada

Vjerujemo da nema boljeg načina za najavu zagrebačkog Prvenstva Europe u džudu od razgovora sa Zagrepčankom koja će na skupu najboljih džudaša Starog kontinenta imati što za reći. A sugerira nam to njezino svjetsko srebro osvojeno prije dvije godine kada je u kategoriji do 70 kilograma od nje bolja bila jedino sunarodnjakinja joj Barbara Matić.

Laru Cvjetko, junakinju ove priče, telefonskim smo pozivom zatekli u učenju. Vjerovali ili ne, u tjednu Prvenstva Europe ta marljiva djevojka, studentica računarstva na splitskom FESB-u, planirala je izaći na čak dva ispita.

– Pripremala sam ispit iz algoritama i arhitekture digitalnih računala. A u Zagreb ću u srijedu, dan prije početka Prvenstva.

Studirati na tako zahtjevnom fakultetu i biti u svjetskom vrhu svog sporta svakako je za duboki naklon. Jer, dok se drugi odmaraju ili neobavezno druže, Lari je najbolji drug knjiga.

– Kamo god idemo, nosim knjige sa sobom pa tako učim i u zrakoplovu, naročito kada su u pitanju dugi letovi. Učim i na pripremama, često zajedno s Anom Viktorijom Puljiz, koja studira pravo, pa se, nakon kavice, primimo knjige i potičemo jedna drugu. Učim i danju između treninga jer tada ne volim spavati. Najviše volim kada se naspavam tijekom noći.

Lara je bila kadetska i mlađeseniorska prvakinja Europe, druga na juniorskom Svjetskom i Europskom prvenstvu. Dobar dio toga osvojila je kao učenica najteže zagrebačke gimnazije, popularnog MIOC-a.

– Bila sam prvakinja i europska doprvakinja dok sam pohađala MIOC. Srećom, i srednjoškolski su profesori, baš kao i ovi fakultetski, imali dosta razumijevanja. Tada mi je škola bila važnija od džuda, no svejedno sam trenirala dvaput dnevno. A kada su krenuli rezultati, to je bilo nešto što sam mogla svima pokazati pa su mi svi počeli izlaziti ususret.

Izlaze joj ususret i njezini splitski profesori.

– Da, na faksu mi je super, a i u Splitu mi je super. Već sam stekla puno prijatelja – kaže Lara.

Iako članica Solina, Lara je Zagrepčanka pa nas je zanimalo s koliko uzbuđenja iščekuje nastup na najvećoj kontinentalnoj smotri u rodnom gradu.

– Jako se veselim svom nastupu. Znam da će me doći gledati sestre Jana i Nina, ostali članovi obitelji ali i klupski kolege, a zvala sam i neke prijatelje iz MIOC-a. Rijetka je prilika da me vide na djelu na toj razini. I kakav god ishod mog nastupa bio, ja ću biti sretna što su oni uz mene. A dospijem li do finalnog bloka, oni će biti sretni.

S obzirom na to da je imala problem s medijalnim kolateralnim ligamentom, Lara zacijelo nije stigla postići idealnu formu, no njezina srčanost neće izostati.

– Nekoliko mjeseci nisam trenirala, mjesec dana nosila sam ortozu, no na završnim pripremama na Kosovu radila sam sto posto. Najvažnije mi je bilo da mogu raditi promjene smjerova i rotacije koljena, s čime sam se dugo mučila. Sada je koljeno sve to izdržalo.

Za razliku njezine prijateljice i konkurentice, koja je svoje završne pripreme imala u Ljubljani, Lara se, zajedno s Anom Viktorijom Puljiz i trenerom Draganom Crnovom, zaputila na Kosovo.

– Mi već nekoliko godina idemo na Kosovo jer tamo je trener Driton Kuka, čovjek koji je s Majlindom Kelmendi, Distrijom Krasniqi i Norom Gjakovom osvojio tri olimpijska zlata. Tamo ima jako dobrih džudašica za sparing pa smo tamo dva puta godišnje – dodaje Lara.

Koliko saznajemo, u Larinoj i Barbarinoj kategoriji (do 70 kg) u Zagreb stiže sedam od 10 najboljih svjetskih džudašica sa svjetske rang-liste. S obzirom na to da je bila svjetska doprvakinja, peta u Europi, da je osvajala medalje na Mastersima, Grand Slamovima i Grand Prix turnirima, postoji li neka top džudašica koju Lara još nije pobijedila?

– Dajte mi da razmislim... Mislim da ne. Neke starije cure od mene više su me puta dobile, ali sam i ja njih sve u nekom trenutku dobila. Neke mi ne odgovaraju po stilu borbe, no vjerujem da svaku mogu dobiti. 

A kakav to stil borbe krasi našu sugovornicu?

– Ja sam dosta agresivna ljevakinja, volim napadati prva. Meni više odgovara kada imam svoj gard.

U kojoj mjeri joj je nezgodna dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić, čijom legitimnom nasljednicom smatraju upravo Laru?

– Poprilično. Dosta često treniramo zajedno i znamo se jako dobro pa je teško naći neku priliku. U tim borbama treba biti jako strpljiv. Kod nas dvije, umjesto nadmudrivanja, to obično ide na izdržljivost, koja će više izdržati.

Barbara je Laru pobijedila u finalu Svjetskog prvenstva 2022., a Lara joj je uzvratila u finalu prošlogodišnjeg zagrebačkog Grand Prixa.

– Barbara me dobila i na Prvenstvu Europe, i to u četvrtfinalu pa je šteta što se ta borba nije dogodila kasnije. Sveukupno, ona ima tri pobjede, a ja jednu.

Da bi animirala javnost za Prvenstvo Europe, Lara je snimila promotivni video sa Zrinkom Ljutić. Najbolja mlada skijašica svijeta i Lara su sestrične i, kada smo ustvrdili da su njih dvije slična razina perspektive hrvatskog sporta, Lara je ponudila drukčiji pogled.

– Zrinka trenutačno postiže više nego ja, a i mlađa je od mene. Ona je baš zvijezda svog sporta, a ja sam tu negdje na visokoj razini svjetskog džuda. Zrinku i njezine znam cijeli život i znam koliko su žrtvovali da bi ovo postigli pa sam zato njezina najveća navijačica, uglavnom pred televizijskim ekranom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije