Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
online alat 'EU&I'

Za koga glasati na europskim izborima? Ova aplikacija biračima može pomoći u odabiru

Zgrada EU parlamenta u Bruxellesu
Foto: Dejan Rakita/Pixsell
1/3
09.05.2024.
u 13:04

Postoji 30 izjava na koje se može reagirati, a neke od njih su: "Od imigranata koji dolaze izvan Europe trebalo bi zahtijevati da prihvate našu kulturu i vrijednosti", "Treba uvesti veće restrikcije na useljavanje u vašu zemlju"...

Izbori za Europski parlament održavaju se od 6. do 9. lipnja 2024. godine, a Hrvati će na birališta izaći posljednjega dana, u nedjelju. Tada će izabrati 12 zastupnica i zastupnika. Hrvatska koristi sustav preferencijalnog glasanja što znači da birači zaokružuju redni broj ispred naziva kandidacijske liste. Uz to, pojedinom kandidatu na toj listi može se dati preferirani glas čime se povećava šansa da bude izabran. 

Ako birači nisu sigurni za koga bi glasali, u tome im može pomoći "EU&I" - aplikacija za savjetovanje pri glasovanju. Taj je alat dostupan na više od 20 jezika, a vrlo je jednostavan za korištenje. Naime, građani na platformi reagiraju na političke izjave te označavaju u kolikoj se mjeri s njima slažu ili ne slažu. 

Postoji 30 izjava na koje se može reagirati, a neke od njih su: "Od imigranata koji dolaze izvan Europe trebalo bi zahtijevati da prihvate našu kulturu i vrijednosti", "Treba uvesti veće restrikcije na useljavanje u vašu zemlju", "Europska unija treba nastaviti pružati Ukrajini vojnu pomoć poput oružja i streljiva", "Legalizacija istospolnih brakova je poželjna". 

VEZANI ČLANCI:

Izjave se mogu i preskočiti, a nakon što se na sve njih reagira, odmah stiže rezultat. Naime, dostupni su rezultati za hrvatske strane, za stranke u svim zemljama članicama Europske unije, kao i za eurostranke, odnosno političke stranke koje djeluju transnacionalno u Europi. Rezultat može pomoći neodlučnim biračima kako bi utvrdili s kojom političkom strankom najviše "podudaraju".

"Važno je napomenuti da je EU&I politički neutralan. Razvili su ga znanstvenici za širu javnost – nije izričito usmjeren na favoriziranje bilo koje političke stranke ili skupine stranaka. Snažna znanstvena pozadina EU&I čini ga zanimljivim ne samo široj javnosti, već i akademicima, stručnjacima i kreatorima politika. Svaka zainteresirana osoba ili organizacija može koristiti EU&I potpuno besplatno", ističu kreatori aplikacije. 

 

GALERIJA Nisu svi ministri jednako popularni: Evo koliko su glasova dobili na izborima
Zgrada EU parlamenta u Bruxellesu
1/18

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije