Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ULAZIMO U RELATIVNO STABILNO RAZDOBLJE, ALI...'

Analitičari o susretu Plenkovića i Milanovića: Od jeseni sigurno kreće nova runda sukoba

Andrej Plenković stigao na Pantovčak kod Zorana Milanovića po novi mandat
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/12
10.05.2024.
u 15:15

Iako je ovo bio vrlo pristojno i dobro odrađen protokolarni susret, teško je očekivati da će doći do značajnijeg pomaka u njihovoj budućoj suradnji, kaže Ankica Mamić

Andrej Plenković na Pantovčaku je danas predsjedniku Zoranu Milanoviću predao 78 potpisa nakon čega je dobio mandat za sastavljanje Vlade. Nakon kratkog sastanka predsjednika i premijera, niti jedan nije davao izjave za medije. Plenković se samo oglasio na Twitteru napisavši kako mu je povjeren mandat za sastavljanje hrvatske Vlade te je kasnije u Benkovcu rekao kako su 'riješili tu formalnost', dok se Milanović oglasio priopćenjem u kojem je naglasio kako je mandatar odmah po sastavljanju Vlade, a najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, dužan program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju. Prvo zasjedanje Sabora Milanović je pak sazvao za četvrtak, 16. svibnja. 

Današnji sastanak na Pantovčaku i susret premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića komentirali su Večernjakovi politički analitičari koji su se osvrnuli i na to kakav će sada biti odnos Plenkovića i Milanovića. 

VIDEO Andrej Plenković stigao na Pantovčak kod Milanovića po novi mandat

- I Milanović i Plenković su, barem manifestno, vratili svoje ponašanje u ustavne okvire. Milanović je proces oko sazivanja Sabora i davanja mandata odradio posve uredno i u skladu s Ustavom i dosadašnjom praksom. Time se nisu obistinili strahovi raznih aktera koji su izražavali sumnje da će taj proces biti uredno odrađen. S druge strane, Plenković je morao ipak priznati da Predsjednik postoji i da je ta osoba upravo Zoran Milanović. Njih dvojica u narednim mjesecima imaju još nekoliko točaka na kojima moraju surađivati. Za nadati se da će riješiti pitanje čelnika SOA-e uredno. No, od jeseni sigurno kreće nova runda sukoba u kontekstu nadolazećih izbora za predsjednika Republike - kazao nam je analitičar Dragan Bagić

VEZANI ČLANCI: 

Politička analitičarka Ankica Mamić također smatra da su predsjednik i premijer svoje ustavne uloge odradili kako treba. 

- Drago mi je vidjeti da su i predsjednik i premijer, barem u ovom trenutku svoje ustavne uloge odradili kako treba. Kao što sam nekoliko puta javno rekla, predsjednik Milanović je,  kao i što je i sam nekoliko puta istaknuo, proces davanja mandata odradio u potpunosti u skladu s Ustavom.  U zemlji u kojoj je poštivanje institucija na jako niskoj razini, važno je da barem obnašatelji najviših funkcija pokažu respekt prema njima. Iako je ovo bio vrlo pristojno i dobro odrađen protokolarni susret, teško je očekivati da će doći do značajnijeg pomaka u njihovoj budućoj suradnji. Zbog tvrde kohabitacije već godinama su prazna mnoga veleposlanička mjesta, a i pitanje odabira šefa SOA-e u punom mandatu vjerojatno neće biti riješeno do završetka izbora za predsjednika. Mislim da će budućem premijeru Plenkoviću biti veliki izazov mogući ponovni izbor Zorana Milanovića za predsjednika RH - kaže Mamić.

Analitičar Tonči Tadić smatra kako je dobro što se sastanak uopće održao. 

- Zanimljivo je kako se svi oduševljavaju što se sastanak održao i što je sve prošlo u miru, jer je očito čitava nacija očekivala da Zoran Milanović ili neće pustiti Plenkovića preko praga u Ured Predsjednika ili da će ga dočekati s bejzbol-palicom. No šalu na stranu, dobro je, jako je dobro, što se ovaj sastanak u Uredu Predsjednika uopće održao i što se sve odvija u skladu s Ustavom. Naime, još prije svega 45 dana se iz Ureda Predsjednika govorilo o razvaljivanju ustavno-pravnog poretka i stvaranju Treće Republike, o progonu korumpirane vlasti na čelu s Plenkovićem, o tome da je izdajnik svatko tko potpiše svoju potporu Plenkoviću, te da Ustav i odluke Ustavnog suda vrijede onoliko koliko Predsjednik misli da treba vrijediti. S ovim činom, sa formiranjem kakve-takve saborske većine i konstituiranjem Sabora idući tjedan ova nacija konačno ulazi u relativno stabilno političko razdoblje. Kažem relativno, jer iz izjava pojedinih članova DP ispada da će svako glasovanje biti popraćeno s nekim novim ultimativnim programskim zahtjevima upućenim prema HDZ-u: od istrage mjera za suzbijanje korone, do istrage mjera za suzbijanje svinjske kuge. Očekuje nas dakle zanimljivi i nimalo dosadni ostatak 2024. godine, koja završava s predsjedničkim izborima - kaže Tadić. 

GALERIJA Pogledajte susret na Pantovčaku

Andrej Plenković stigao na Pantovčak kod Zorana Milanovića po novi mandat
1/27

Komentara 27

MO
MorskiVuk53
19:01 10.05.2024.

Hvala Bogu što imamo Plenkovića, u ovim turbolentnim vremenima. Ugledan i jako inteligentan gospodin kojeg respektira cijeli svijet. Hvala mu što prosvjetli Hrvatsku.

LI
liberta
18:16 10.05.2024.

Pantovčak se urušava, duboko klizište koje su izazvale neke rijeke pravde.

LU
luiggi22
19:28 10.05.2024.

Ne bi trebala biti svadljiva jesen kad ide opoziv...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije