Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Plenković: 'Gubitnici su počeli prihvaćati poraz'; Hrebak: 'Nismo najsretniji s novim partnerom'

Zagreb: HSLS je donio odluku da idu na izbore  u koaliciji s HDZ-om i svim koalicijskim partnerima
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
Autori: vecernji.hr, Hina
06.05.2024.
u 22:24

Još uvijek nije postignut dogovor oko nove Vlade i saborske većine, a najbliže tomu je HDZ, koji pregovora s Domovinskim pokretom

Ključni događaji:

  • izbori su održani 17. travnja, a i dalje nemamo dogovorenu novu Vladu i saborsku većinu, za koju je potrebno 76 ruku
  • Nastavljaju se pregovori između Domovinskog pokreta i HDZ-a
  • Manjinski zastupnici najavili kako će ovih dana održati sastanak

Tijek događaja:

22:25 - Pregovarački tim DP-a u Banske će dvore, očekuje se, stići sutra u 16 sati. "Stvari se kreću u dobrom smjeru. Poznato je da mi već sada imamo više od 76 zastupnika koji su nas spremni podržati. U ovim okolnostima formirat ćemo većinu dovoljnu za formiranje Vlade", naglasio je u ponedjeljak Plenković. 

Izgledno je po tome da u većinu neće činiti zastupnici SDSS-a, što je temeljni zahtjev Domovinskog pokreta. "To je bio prvi preduvjet da uopće DP sjedne za stol i razgovara s HDZ-om i po mojoj subjektivnoj procjeni od petka, mislim da je ta točka loma, da je tako nazovemo, prošla i da je prihvaćena, rekao je gostujući u Dnevniku Nove TV glavni tajnik DP-a Josip Dabro.


21:13 - Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak za RTL je komentirao najnoviji razvoj događaja u sastavljanju parlamentarne većine nakon današnjeg sastanka HDZ-a s partnerima.

Hrebak je istaknuo da HSLS već osam godina podržava HDZ te da je zadovoljan što su liberali uključeni u proces sastavljanja većine. "Nažalost birači su odlučili kako su odlučili. Mi moramo poštivati volju birača i dobivamo novog partnera u liku Domovinskog pokreta. Nismo najsretniji s tim, dakle, ja sam rekao koji bi bio idealan scenarij ali politika je uvijek umijeće mogućeg i volja birača se treba poštivati" rekao je.

Premijer Plenković dao mu je, kaže, čvrsta obećanja da će Hrvatska nastaviti smjerom kojim ide posljednje četiri godine, ali Hrebak ne sumnja da će doći do "skretanja u desno".

"Želimo da mi budemo čuvari svega onoga što smo radili zadnjih osam godina i sigurno će se HSLS postaviti u skladu sa svojom političkom težinom budemo aktivni sudionik nove vladajuće većine. HSLS neće tražiti ništa, nama je važno da se provodi pet do šest liberalnih politika" zaključio je Hrebak.


19:45 - SDP-ov vijećnik u Gradskom vijeću Grada Splita Davor Matijević na društvenim mrežama je podosta oštro kritizirao vođu stranke Peđu Grbina i pozvao ga na ostavku. Ova objava dolazi nekoliko sati nakon izjave predsjednika SDP-a u kojoj je otkrio da su pregovori za formiranje antikorupcijske većine u Saboru službeno završeni.


18:50 - Premijer Andrej Plenković obratio se medijima nakon sastanka s dosadašnjim partnerima u Banskim dvorima. 

- Prema svemu što razgovaramo, stvari se kreću u dobrom smjeru. Vidjeli smo da su poraženi počeli shvaćati da su poraženi, iako su i dalje bezobrazni. Vrlo brzo će Grbinovi stranački kolege i kolegice to početi jasnije pokazivati pa će on u neku polupolitičku penziju, takav je to život. Oni koji izgube trebaju snositi posljedice - osvrnuo se na izjave predsjednika SDP-a.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.


15:35 - Marija Selak Raspudić komentirala je za N1 pregovore, smatrajući kako je ''u praksi sve krivo krenulo otpočetka''.

- Prva oporbena stranka koja je već u izbornoj noći počela nešto uvjetovati, utkala je doprinos u propast te ideje. Može se reći da nije ni bilo pregovora. Pokušao je SDP pregovarati, ali sve se svelo na prozivke jednih prema drugima. Legitimno je što će oporba čitav mandat provesti u oporbi, na inicijativama kojima bi maknula HDZ s vlasti. Ovdje je imala priliku donijeti nešto konstruktivno - poručila je. 

POVEZANI ČLANCI:

- U svom prvom javnom istupu sam jasno rekla da se o svemu razgovara iza zatvorenih vrata jer sve što se odvija javno, zapravo je ucjenjivanje. Na to nitko ne može pristati jer bi ispalo kao poraz određene stranke koja bi pristala. Zato, sve je zapravo bilo s figom u džepu. U svakom slučaju, imali smo mišljenje jedni o drugima i tijekom oporbenog djelovanja, ali mogli smo se usuglasiti oko nekih pitanja. Trebali smo pristati na jednu od dvije mogućnosti – ići s HDZ-om u nekoj od kombinacija ili dogovoriti se s različitim oporbenim strankama - dodala je. 


 15:29 - SDP-ov Zlatko Komadina komentirao je u studiju N1 što bi se u idućem razdoblju trebalo događati unutar SDP-a. 

- Imat ćemo izbore za rukovodeća tijela, za predsjednika i predsjedništvo, položit će račune stranci. Teško da će izabrati istu ekipu koja je vodila, a nije dovela. To je obično tako. Znajući neke, mislim da nisu za to da Grbin ostane, ne bih ih imenovao, ali nisu daleko od Grbina… Vidjet ćemo što će članstvo reći - poručio je. Kazao je i kako Milanovića treba podržati na predsjedničkim izborima zbog ''samoubilačke misije koju je napravio za SDP'', a sebe ne vidi na čelu stranke, već mlađe kolege poput Mirele Ahmetović.


15:11 - Peđa Grbin, čelnik SDP-a, indirektno je ovog ponedeljka priznao izborni poraz, dok su pregovori Domovinskog pokreta i HDZ-a za sastavljanje većine pri samom kraju. Više OVDJE.


13:28 - U svakom slučaju imat ćemo novu parlamentarnu većinu. Mi stari partneri smo se dogovorili da ćemo podržati Andreja Plenkovića da sastavi Vladu - poručio je Dario Hrebak.

- Dobili smo garanciju od Plenkovića da Hrvatska ide dalje u demokratskom smjeru - kazao je Predrag Štromar.

- HSU dala je potporu dosadašnjem premijeru da bude mandatar vlade - kazao je Veselko Gabričević.

- HDS da je mandat aktualnom premijeru Plenkoviću da ide sa 76 potpisa predsjedniku Hrvatske - rekao je Hrvoje Zekanović


12:53 - Milorad Pupovac komentirao je tijek pregovora o parlamentarnoj većini i koja će biti uloga SDSS-a u svemu tome.

- O tome tko će biti dio vlade, tko neće biti dio vlade, što se nas tiče, odlučujemo mi, odlučuje SDSS - rekao je Pupovac odgovarajući na pitanje novinara kako se osjeća kada svi govore o tome da više neće biti dio vlade. Kazao je i kako je razgovarao s premijerom Plenkovićem te da 'nije stekao dojam da se može govoriti o odricanju bilo koga'.

Više o tome, pročitajte OVDJE.


12:45 - Dugogodišnji zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu Tonino Picula govorio je za Večernji TV o rezultatima parlamentarnih izbora te o nadolazećim europskim izborima. Otkrio je zašto je pristao biti posljednji na listi SDP-a na aktualnim izborima za Europski parlament te što očekuje da će time postići.

Više o onome što je ispričao za Večernji, pročitajte OVDJE.


12:30 -  Predsjednik Mosta Božo Petrov se oglasio na Facebooku. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

- Most se dosljedno drži onoga što smo prije izbora obećali biračima. Pozivamo i sve druge aktere, uključujući Domovinski pokret koji je jasno govorio da s Plenkovićem nipošto ne želi u vlast, da se drže predizbornih obećanja. Unatoč pritiscima da se formira nekakva vlast, izabrani zastupnici nisu dužni polagati račune nikome osim građanima.

Mi smo građanima jasno rekli da ćemo biti brana lijevim anacionalnim politikama. I pozivali smo Domovinski pokret da nam se pridruži i da tako dodatno ojačamo tu branu. Smiješni su stoga pokušaji spina da bi se HDZ lakše poslalo u oporbu da smo mi i Suverenisti dali svojih 11 potpisa ljevici jer bi ih tad, navodno, ukupno bilo 68 i pritisak na HDZ bi se pojačao.

U toj tvrdnji vidim dva problema:

1) mi nikad ne bismo ljevici dali svoje potpise da s njima radi što joj drago jer smo uvijek bili prilično jasni oko toga da nećemo dopustiti da se pod krinkom anti korupcije provode lijeve anacionalne politike, zbog čega je bilo ključno da u toj priči budu i Most, i Domovinski pokret, i Hrvatski suverenisti kao osigurač od takvog scenarija

2) budući da su se predstavnici manjina privezali uz HDZ jače nego novorođenče uz mater, jedini način za poslati HDZ u oporbu bilo je privoljeti DP da se pridruži drugoj većini, zbog čega smo mi otvoreno nudili (a drugi nad time moralizirali) mjesto predsjednika Sabora Ivanu Penavi

Iz cijele je ove situacije jasno da su oba stupa Mostove politike zadnjih godina i u ovom kaosu ostala čvrsta i netaknuta: ANTIKORUPCIJA zbog koje smo bili spremni razgovarati sa svima i OBITELJSKE KRŠĆANSKE VRIJEDNOSTI s kojima nikad nismo niti bismo trgovali, napisao je Petrov na Facebooku.


12:20 - Predrag Štromar (HNS) dodao je nakon sastanka u Banskim dvorima kako su od Plenkovića dobili garanciju da Hrvatska ide dalje u demokratskom smjeru, da se neće smanjivati demokratska prava, da će stabilnost Vlade i vladajućih biti na odličnom nivou, da će gospodarstvenici s tom stabilnošću moći i dalje raditi u dobrom smjeru, povećavati BDP Hrvatske, zapošljavati i davati veće plaće.

Ni on nije htio komentirati situaciju s DP-om i SDSS-om, tek je kazao da je HNS dao Plenkoviću svoj mandat i da on kao zastupnik da potporu Plenkoviću za mandatara, a s sigurni smo, dodaje, da će on napraviti sve najbolje što je moguće u sastavu vlade. Kada je riječ o SDSS-u, naglasio je da 'moramo brinuti o pravima nacionalnih manjina i da će sigurno doći do dogovora u kojem SDSS neće biti podcijenjen, a hoće li biti u vladajućoj većini o tome će Plenković sutra s njima razgovarati'.

Veselko Gabričević (HSU) kazao je da je njegova stranka dala potporu dosadašnjem predsjedniku Vlade da bude mandatar za sastav nove Vlade. Za HSU i umirovljenike je bitno da se ono što je predviđeno u programu Vlade ispoštuje. Ni on nije htio govoriti o situaciji sa SDSS-om, kazavši da o tome danas nisu ni razgovarali te da će na to pitanje najbolje odgovoriti Plenković.

Hrvoje Zekanović (HDS) potvrdio je da Plenković ima njegov potpis za mandatara. Na pitanje o SDSS-u, kazao je da je siguran da će Hrvatska za četiri godine biti bolja država, i to je ono što je bitno.


12:10 - U Banskim dvorima se održava sastanak tehničkog premijera Andreja Plenkovića s dosadašnjim koalicijskim partnerima.


12:08 -  Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Splita i dodjeli nagrada Grada povodom blagdana sv. Dujma. Na pitanje o pregovorima HDZ-a i DP-a i mogućoj parlamentarnoj većini, Milanović je kazao samo da ne zna.

- Vidjet ćemo. Ne mogu ja komentirati - kazao je Milanović na sva pitanja o postizbornim pregovorima.

Upitan kakva će biti suradnja s Vladom i hoće li biti još teža ako skrenu udesno, Milanović se zapitao kakva bi trebala biti njegova suradnja s čovjekom koji od prvog dana prijeti tvrdom kohabitacijom. Upitan hoće li se kandidirati za predsjednika, Milanović se nasmijao i rekao: - Vojna tajna.

Više o tome što je rekao, pročitajte OVDJE.


11:46 -  Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava komentirao je pregovore oko većine s HDZ-om, te je istaknuo da su neki ishodi tih pregovora manje ili više vjerojatni. Ustvrdio je kako ne očekuje da će sutra biti kraj pregovora, ali da bi se više trebalo znati.

“Realno je reći da vodimo razgovor s HDZ-om i napravili smo određene pomake ka naprijed i realizaciji dogovora oko određene većine. Međutim, to još nije zapisano ni dogovoreno do kraja tako da su sve opcije na stolu, naravno da se izgledi za određene opcije smanjuju ili povećavaju”,  rekao je Penava i dodao kako su neki ishodi tih pregovora manje ili više vjerojatni

"Sutra nakon sastanka ćemo možda moći otići korak naprijed u izjavama, ali ne očekujem da će sutra biti kraj jer puno je stvari na stolu", naveo je, piše N1.

Komentirao je i uvjet DP-a oko SDSS-a. "Onu prvu prepreku smo na neki način premostili, tu govorim o SDSS-u ‘ajmo reći da je ta stvar pri kraju.”


11:41 - Mislav Kolakušić oglasio se na Facebooku i komentirao pregovore između DP-a i HDZ-a. Podsjećamo, on je bio na listi DP-a za parlamentarne izbore.

- Ako Domovinski pokret digne ruku za Plenkovića kao premijera bit će to izdaja birača i svih hrvatskih građana. Za nas neće biti nikakve rasprave o karakteru stranke koja je spremna nakon svega dići ruku za Plenkovića kao premijera. Rasprava o tome ne postoji, s kriminalnom organizacijom se ne razgovara, ne pregovara, ne rukuje, ne sjedi zajedno, ne pije i ne jede, za to ne postoji opravdanje. Tim činom bi se Domovinski pokret trajno ispisao iz knjige suverenista i upisao u knjigu minijaturnih koalicijskih partnera zločinačke organizacije. Izbor je na njima i na svakom njihovom zastupniku pojedinačno - napisao je.


11:36 - Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić rekao je da se pregovori HDZ-a i Domovinskog pokreta privode kraju.

- Nadam da ćemo već sutra dati osnovni koncept našeg dogovora, rekao je za HRT i dodao je da će to biti stabilna vladajuća većina te da je, prema rezultatima izbora, najprirodnije da HDZ, s DP-om i predstavnicima nacionalnih manjina, tvori novu vladajuću koaliciju.

- Uvjeren sam da će biti jednako tako stabilna i omogućiti formiranje i imenovanje nove Vlade RH, na čelu, jasno, s mandatarom i budućim predsjednikom vlade Andrejem Plenkovićem, rekao je.


11:13 - Splitski gradonačelnik i predsjednik stranke Centar Ivica Puljak komentirao je u ponedjeljak situaciju oko sastavljanja nove parlamentarne većine ustvrdivši kako je Domovinski pokret 'odlučio spašavati HDZ, a ne Hrvatsku' te da su  'pogazili sve što su govorili prije izbora'.

"Očigledno je da je Domovinski pokret odlučio spašavati HDZ, a ne Hrvatsku, ali to je njihova odluka. Mislim da su time pogazili sve što su govorili prije izbora", izjavio je Puljak koji je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Splita i dodjeli nagrada Grada u povodu blagdana sv. Dujma. Kaže i kako DP time sve one koji vode računa o javnom dobru, dovode u situaciju da 'ispada da političari jedno govore prije izbora, a čim prođe izbori ponašaju se potpuno suprotno'.

"Meni je to nezamislivo. Mislim da se takve stvari nikad ne bi trebale događati u našoj Hrvatskoj. Ali Domovinski pokret želi spasiti HDZ, a ne Hrvatsku i to je njihova odluka", izjavio je novinarima Puljak. Na upit vidi li četiri godine mandata ove vlade ili istu situaciju kao s Mostom, Puljak je rekao da se "takve vlade ne bi trebale sastaviti."

"Kada se sastavi, ja bih želio da se odmah rastavi i da odmah idemo na nove izbore", dodao je. "To nije dobro za Hrvatsku. Nije dobro lagati, manipulirati, govoriti jedno prije izbora. Čim prođu izbori okrenu se za 180 stupnjeva, dakle potpuno druge stvari raditi. I mislim da Domovinski pokret treba, i svi, spasiti Hrvatsku, a ne HDZ", kazao je Puljak.


10:55 Iako se trebao sastati i s manjinama, Andrej Plenković to je odgodio do sutra, a danas se sastaje sa starim koalicijskim partnerima. Kako doznajemo, partneri nisu zadovoljni smjerom u kojem idu pregovori, ali neko je općenito mišljenje kako bi trebalo izbjeći nove izbore. Postoje opasnost da bi oni donijeli još više mandata DP-u jer bi birači stekli dojam da je Plenković umjesto Penave izabrao Milorada Pupovca. 

10:41 - HDZ-ov Damir Habijan kratko je komentirao iz Varaždina kako će 'sve biti dobro i svi će biti zadovoljni', ni ništa više od toga nije želio reći novinarima koji su ga pitali o tijeku pregovora HDZ-a i Domovinskog pokreta, piše Dnevnik.hr.


10h - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i potpredsjednik Vlade Branko Bačić sudjelovat će na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Splita i dodjeli nagrada Grada povodom blagdana sv. Dujma. Predviđa se prigodno obraćanje predsjednika Milanovića 


9:09 - Politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za HRT otkrio je koje su moguće projekcije i neslužbeni 'obrisi' buduće Vlade HDZ-a i DP-a. Ustvrdio je kako će se odmah nakon konstituiranja Sabora donijeti novi zakon o vladi koji će biti prilagođen prioritetima koalicijskih partnera, te će Domovinskom pokretu pripasti novo ministarstvo - Ministarstvo demografije i useljeništva.

Gjenero vjeruje kako će DP-u pripasti Ministarstvo zaštite okoliša, ali i Ministarstvo obrazovanja.

- Ministarstvo kulture izrazito je važno Andreju Plenkoviću. Očito je da on i dalje računa da će taj posao obavljati Nina Obuljen Koržinek koja je vrlo solidan eurokrat i izrazito mu je važno da kulturne politike u Hrvatskoj budu dio mainstreama europskih kulturnih politika, rekao je.

Kazao je i kako je dolazak Ivana Penave na mjestu potpredsjednika Sabora, vrlo realna opcija.


8:45 -  SDP je odustao od pregovora od slaganja tzv. antikorupcijske većine s Domovinskim pokretom, javlja Novi list. – S onima koji žele osigurati vlast HDZ-ovoj zločinačkoj organizaciji, nema više smisla razgovarati, poručili su iz SDP-a. Grbin se, podsjećamo, dva puta susreo s predstavnicima Domovinskog pokreta.                


8:10 - Iako je vodstvo SDP-a donijelo odluku da temu unutarstranačkih izbora neće otvarati dok god se ne sastavi nova vladajuća većina i dok ne prođu EU izbori, činjenica je da u toj stranci poprilično kuha i da se intenzivno traži nasljednik Peđe Grbina. Taj "kupljeni mir" jedini je zapravo razlog zbog čega Grbin danas ne prolazi ono što je prolazio njegov prethodnik Davor Bernardić, kojega se još u izbornoj noći pozivalo na ostavku.

Više o tome tko bi mogao naslijediti Peđu Grbina, pročitajte OVDJE u tekstu Petre Maretić Žonje.


8:00 -  U danima pred nama trebalo bi se znati hoće i na koji način doći do dogovora između HDZ-a i Domovinskog pokreta oko formiranja nove parlamentarne većine. Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je, podsjećamo, u subotu napredak u pregovorima oko sastavljanje Vlade s Domovinskim pokretom, rekavši kako se i dalje razgovara o svemu te vjeruje da će se naći rješenja koja su dobra za sve.


7:00 - Manjinski zastupnici najavili su sastanak ovih dana nakon kojeg bi se trebalo znati hoće li i dalje ustrajati na tome da se manjinski zastupnici drže zajedno.

- Sve ćete znati u idućim danima – poručio je Armin Hodžić za Večernji list, koji je na svom profilu na Facebooku objavio poduži status u kojem govori u – množini. "Mi, saborski zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj, uvijek smo bili potpora izabranoj parlamentarnoj većini i konstruktivni politički partner", istaknuo je i dodao da tih osam glasova nikad nisu koristili za vlastite probitke i parcijalne interese, a pogotovo ne da bi mijenjali političku volju većine građana Hrvatske.

"Tako je i danas kad nas se pokušava uvući u političke igre i intrige kojima ne pripadamo", naveo je Hodžić i dodao da je Hrvatskoj potrebna politička i društvena stabilnost. "Zato ne možemo šutke prelaziti preko ideja nekih političkih aktera na javnoj sceni koji zagovaraju koračanje unatrag kad su u pitanju Ustavom zajamčena prava manjina... Ne možemo ostajati nijemi ni na teze da smo mi 'manjinci' bilo čija moneta za potkusurivanje. Mi ćemo i nadalje, kao skupina i parlamentarni zastupnici specifične pozicije, biti oni koji će doprinositi političkoj stabilnosti zemlje. Bit ćemo dodatna snaga izabranoj parlamentarnoj većini i podrška Vladi za koju se u Saboru podigne najviše ruku", poručio je Hodžić, kojeg smo upitali je li to komentar svih manjinaca s obzirom na to da govori u množini.

           

Komentara 54

SA
Satnik1111
10:06 06.05.2024.

Domovinski obavezno u vladu i to po svojim uvjetima. Samo čvrsto. Sve ostalo su prenemaganja onih koji su za neku drugu državu.

DA
dadalina
12:34 06.05.2024.

Ne govorite o izdaji jer se priklonio vecini naroda. Opet bi manjina krojila po svome. Kada budete imali vecinu onda možete raspravljati o izdaji.

KU
kuki333
12:46 06.05.2024.

Polako drugovi, od 26.05. cemo vidjeti tko je koruptivan!Kada g.Turudić skine prašinu sa prvog predmeta biti ce ajme majko!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije