Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči nove sezone

Na snagu stupio novi Kolektivni ugovor: U turizmu minimalne plaće rastu u prosjeku 17 posto

Dubrovnik: Turisti u obilasku gradskih znamenitosti
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
02.05.2024.
u 14:14

Minimalac za pomoćne kuhare, konobare… po novom iznosi oko 850 eura, za konobare, kuhare, recepcionare… 880, za konobare i kuhare specijaliste 980 eura, a pravo na takve plaće imaju svi zaposleni u turizmu, neovisno jesu li članovi sindikata, uključujući strane radnike

S Praznikom rada na snagu je stupio novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva koji zaposlenima u turizmu donosi povećanje minimalnih plaća od prosječnih 17 posto. Novi kolektivni ugovor se, kao i dosadašnji, odnosi na  na sve poslodavce i radnike zaposlene u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića. Zahvaljujući ranijoj odluci Ministarstva rada obuhvaćeni su, dakle, i poslodavci koji nisu članovi Hrvatske udruge poslodavaca, odnosno zaposlenici koji nisu sindikalni članovi.

Novi iznosi osnovnih minimalnih bruto plaća vidjet će se na plaći za svibanj, a  povećanja ovise o složenosti poslova razvrstanih u četiri kategorije,  od najnižeg povećanja od 11 posto do najvišeg od 20 posto. Konkretno, za čistačice,  čistačice, spremačice, servire, portire, nosače prtljage, odnosno sobarice, pomoćne konobare, pomoćne kuhare, pomoćne recepcionare, pomoćne slastičare…. dogovoreno je povećanje bruto plaće za 20 posto na 840, odnosno 850 eura. Za konobare, kuhare, slastičare, recepcionare, pak, ugovoren je iznos od 880 eura, što je rast od 16 posto, a za konobare specijaliste, kuhare specijaliste i sl. minimalna bruto plaća raste na 11 posto i iznosi 980 eura. Novim kolektivnim ugovorom definirana su i druga materijalna prava zaposlenih iznad zakonski propisanih, ugovor, koji je na snazi dvije godine, odnosi se na i na strane  radnike.  

- Ljudi su temelj kvalitetne turističke usluge i svi koji rade i odlučuju u turizmu moraju stvarati konkurentne uvjete rada u odnosu na okruženje. Cijela industrija se trudi kontinuirano unaprjeđivati uvjete rada za naše zaposlenike, a proširenje ovog kolektivnog ugovora još je jedan korak u tom smjeru – komentar je predsjednika HUP Udruge ugostiteljstva i turizma Željka Kukurina.
Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske ističe da se ugovorenim rastom minimalnih plaća  sužava prostor za prijavu radnika na niže plaće i isplatu razlike do dogovorene plaće na ruke.

- Nastavit ćemo zajedno sa poslodavcima pregovarati o povećanju plaća u ovoj djelatnosti na način da te plaće približimo plaćama u nama konkurentnim državama EU i zaustavimo odljev naših kvalificiranih i iskusnih radnika – poručio je Andrić.  
Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, zadovoljna je povećanima ali ističe:

POVEZANI ČLANCI:

- Naravno da te plaće u sadašnjim uvjetima nisu dostatne, ali su zagarantirane ispod koje ni jedan poslodavac ne može isplaćivati. S druge strane, kroz kolektivne ugovore na razini Društava ugovaramo znatno više plaće, a osim plaća na razini Društava ugovaraju se i dodatna materijalna prava. Vrijeme ispred nas je zaista izazovno i interes nam mora biti zajednički, a to je zadržavanje kvalitetnih kadrova te povratak onih koji su nas napustili – kaže M. Cvitić ali i dodaje kako novi kolektivni ugovor ugostiteljstva nažalost nije jamstvo da će svi konobari, kuhari, serviri… uistinu i dobiti svoju minimalnu plaću. – Veliki poslodavci se u pravilu toga pridržavaju, ali morali bi svi. Međutim, za područje Istre i Primorsko-goranske županije, recimo, postoje svega tri inspektora rada i jednostavno je nemoguće da njih trojica iskontroliraju sve poslodavce. Osim toga, nisu svi radnici  nažalost ni upoznati sa  svojim pravima…  

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber ističe, pak, kako je  donošenje odluke o proširenoj primjeni Kolektivnog ugovora ugostiteljstva za HUP dodatno priznanje kvaliteti socijalnog dijaloga.

- To je i potvrda važnosti uloge HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma u zastupanju interesa članova koji imaju mogućnost kroz aktivnosti HUP-a izravno se uključiti u pregovore i dogovoriti napredna rješenja u uređenju radnih odnosa u svom sektoru – kaže I. Weber.

Inače, primjena Kolektivnog ugovora ugostiteljstva redovito se proširuje od 2002. zbog značaja ove radno intenzivne djelatnosti za hrvatsko gospodarstvo te usklađenja interesa poslodavaca i radnika koji su posebno važni u situaciji nedostatka radnika na hrvatskom tržištu rada.

>> VIDEO Preletom Rafaleima piloti HRZ-a izrazili su zahvalnosti i poštovanje prema svim sudionicima Bljeska

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije