Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOŽILI VEĆINU

Manjinci prelomili, SDSS neće biti među potpisima Plenkoviću: 'Nas ne steže stranačka sprega'

Zagreb: Zastupnici nacionalnih manjina dolaze u Banske dvore
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/16
07.05.2024.
u 16:22

Klub nacionalnih manjina pak će dati potporu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora, kazao je Bilek, dodajući kako o ostalim pozicijama još se nije puno raspravljalo

Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek potvrdio je pred novinarima ovog utorka kako SDSS neće dati potpise Andreju Plenkoviću za mandatara iduće vlade, čime je potvrđeno kako stranka Milorada Pupovca neće biti dijelom vladajuće većine, kao što je Domovinski pokret ranije i zahtijevao. 

Marko Milić poručio je kako HDZ daje potporu Plenkoviću za idućeg mandatara, smatrajući da ''on omogućuje nastavak zaštite manjinskih prava i demokratskih standarda''. Model za kojeg se odlučilo osam zastupnika nacionalnih manjina objasnio je Bilek. 

Milić je naglasio kako će svi potezi buduće Vlade biti i dalje usmjereni na zaštitu prava manjina i ostvarivanje zajedničkih projekata. - Ova odluka nije stvar ničijeg pritiska, ucjene, niti plod slučajnost već rezultat povjerenja koje zastupnici manjina imaju prema Plenkoviću. Nastavit ćemo suradnju i u ovim izmijenjenim političkim okolnostima - poručio je odbacujući tezu o razbijanju Kluba manjina nakon uvjetovanja SDSS-a.

- Jutros je održana sjednica kluba nacionalnih manjina, raspravaljali smo o mogućnostima. Zastupnici su svjesni situacije u kojoj se nalaze, s te stranke ostajemo u klubu zastupnika. Jedan dio kluba će dati potpise Plenkoviću kao mandataru buduće vlade, u razdoblju koje je s nama. Nastavljamo suradnju zajedno, donijeli smo zaključke koje smo prezentirali Plenkoviću. Oni su prihvaćeni, vjerujemo da će nastavak pregovora biti i s nacionalnim manjinama jer su nam važna prava manjina - poručio je Bilek.

- Mogu potvrditi da SDSS neće potpisati potporu Andreju Plenkoviću. Klub zastupnika djelovat će i dalje jedinstveno, a vi ostalo protumačite kako hoćete. Nas ne steže stranačka stega da bismo morali o svemu glasati jednako - poručio je Bilek. Sve ostalo, poručio je zastupnik pred novinarima, znat će se naknadno.

- Nama je važno da ćemo nastaviti voditi politiku kakvu su zastupnici manjina vodili i proteklih osam godina. Što se tiče pozicije SDSS-a, neće dati potporu za mandatara Vlade, ali tu ne pričamo o potpori programu vlade. Nama sada slijede razgovori DP-a i HDZ-a, prikupljanje potpisa, a onda na kraju pripremanje novog programa vlade. O tome će ovisi kakva će biti potpora vlade, a mogu reći da Plenković kao mandatar ima više od 1 potpis potpore za mandatara - potvrdio je.

POVEZANI ČLANCI:

Klub nacionalnih manjina pak će dati potporu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora, kazao je Bilek, dodajući kako o ostalim pozicijama još se nije puno raspravljalo. 

- Dopustite DP-u i HDZ-u da odrade svoj dio pregovora, sve ostalo će vam kasnije biti poznato. Vjerujte da i bez Vesne Vučemilović postoji većina - poručio je. 

>> VIDEO Milanović: 440 tisuća novih glasova na izborima ne želi Plenkovića za premijera

Komentara 28

GR
Groteska
16:32 07.05.2024.

Pitanje je samo kada će se DP-u ova ucjena razbiti o glavu. Nema na našoj političkoj desnici real političara koji moraju razumjeti da nema desne i konzervativne vlade u RH bez HDZ-a. Ni DP to još nije shvatio, pokušava ucjenjivatiti i izvući će pouke iz toga, ali na teži način.

ŠT
ŠtoReći
16:14 07.05.2024.

,,e lipog dana danas Bože dragi" juto počelo s thompsonovom pjesmom na HRT1, Vlada je tu, ....

NI
Nipos18
16:27 07.05.2024.

Da li je izmjeren vodostaj rijeka pravde....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije