Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Matić misli da bi ovo moglo 'pomutiti brak HDZ-a i DP-a': 'To bi bilo teško političko samoubojstvo čak i za njih'

Zagreb: Predrag Fred Matić, član Predsjedništva SDP-a i saborski zastupnik
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/16
Autori: Hina, Večernji.hr
30.04.2024.
u 14:30

Još uvijek nije postignut dogovor oko nove vlade i saborske većine, a najbliže tomu je HDZ, koji je u ponedjeljak održao novu rundu pregovora s Domovinskim pokretom.

Ključni događaji: 

  • trinaesti je dan nakon izbora, a i dalje nemamo dogovorenu novu vladu i saborsku većinu, za koju je potrebno 76 ruku
  • najbliže sastavljanju većine je HDZ, koji je na izborima osvojio 61 mandat. U ponedjeljak su obavili novu rundu pregovora s Domovinskim pokretom, a najavili su da će iznova razgovarati
  • ljevica i dalje ne odustaje od pokušaja sastavljanja nove vlade. SDP je u ponedjeljak razgovarao s DP-om, a prioriteti su im konstituiranje Sabora i rješavanja statusa Turudića i tzv. "lex AP-a"

 

Pratite događaje iz minute u minutu:

14:35 Predsjednik Nezavisne platforme Sjever (NPS) Matija Posavec rekao je u utorak da bi s obzirom na matematiku i na to da stranke koje imaju utjecaj imaju i uvjete bilo najpoštenije i u interesu svih da se ide na nove izbore. "S obzirom na matematiku, takva je kakva je, i s obzirom na to da svatko u tim strankama koje su veće i imaju neki utjecaj imaju i svoje uvjete, mislim da bi najpoštenije i najbolje te u interesu svih bilo da se raspišu i da idemo na nove izbore”, rekao je u Čakovcu čelnik NPS-a.

Matematika je zasad takva, kaže, da do 76 ruku može doći i desna i lijeva politička opcija. Raspisivanje izbora je po njemu najbolje rješenje jer je sve teže okupiti većinu i s jedne i s druge strane. Posavec je rekao također da se nije predomislio vezano za sastavljanje nove Vlade te ponovio da će s dva saborska mandata podržati parlamentarnu većinu koju će predvoditi lijevi centar. "Nisam se predomislio, sve moje izjave i moj način političkog života je vrlo jasan, čist i konzistentan", izjavio je u utorak čelnik NPS-a i međimurski župan Matija Posavec, upitan kojoj će se opciji prikloniti u sastavljanju nove Vlade.

Naglasio je pritom da ono što je rečeno građanima prije izbora i u kampanji govori i sada te su to stavovi od kojih ne odstupaju. Novinarima je odgovorio da mu je prihvatljivo da u cijeloj priči o sastavljanju većine budu zajedno s Domovinskim pokretom i Mostom ako će SDP koji ima najviše mandata predvoditi tu koaliciju.

Dodao je da dosad nije bio u službenim pregovorima s nikome, a u ovom trenutku čini mu se najizglednijim da će doći do dogovora između DP-a i HDZ-a. "Razgovori telefonski postoje sa svim predsjednicima političkih stranaka, međutim ponavljam još jedanput da je moj stav jasan i da se predomisliti neću”, rekao je Posavec.

Na primjedbu novinara da je IDS-ov Dalibor Paus rekao da se on ne vidi u većini na lijevoj strani, Posavec je rekao da je to stoga što su 'i NPS i IDS konzistentni od samog početka' te da je to na tragu činjenice da će vrlo vjerojatno u Hrvatskom saboru imati zajednički klub. "Za saborski klub trebate tri mandata, dva ima IDS, dva imamo mi i razgovaramo o tome. Zajedno idemo i na Europske izbore 9. lipnja, prema tome sigurno ćemo nastaviti dobru suradnju na zaštiti interesa hrvatskih regija, s obzirom na to da su Istra, Međimurje i sjever Hrvatske najrazvijenije Hrvatske regije i lokomotiva su gospodarskog razvoja Hrvatske”, kazao je.

VEZANI ČLANCI:


14:30 Fred Matić, član Odbora za ravnopravnost spolova u Europskom parlamentu, smatra da bi eventualni brak HDZ-a i DP-a mogla pomutiti želja za deratifikacijom Istanbulske konvencije na kojoj inzistira stranka Ivana Penave, što nije prihvatljivo Plenkoviću koji se vidi u Bruxellesu.

Matić je za Hinu kazao da je HDZ svojim dosadašnjim djelovanjem pokazao kako je spreman gotovo na sve, ali se nada da u ovom slučaju neće biti toliko drzak i kratkovidan, jer bi deratifikacija Istanbulske konvencije u Europskoj uniji bila skandal širokih razmjera. "Siguran sam da bi im skočili za vrat zbog takve odluke", kaže Matić. Pritom dodaje da je sama ratifikacija prošla kroz usko grlo Sabora, gotovo na silu, odnosno Plenković ju je jedva progurao kroz desno krilo stranke.

Iako je ratificirana, ona je ostala mrtvo slovo na papiru. Drugim riječima, ne primjenjuje se. Ništa se ne čini po pitanju njene implementacije, a dokaz tomu jest to što se za njenu konkretnu primjenu iz državnog proračuna ne izdvaja novac. "Do sada Hrvatska nije učinila ni ‘P’ kako bi je provela", tvrdi Matić.

Kaže kako je HDZ do sada pokazao da stremi svakom dnu kad je u pitanju ostanak na vlasti, ali deratifikacija bi bila čak preveliki rizik za stranku koju vodi Plenković, čovjek koji si u sjeni gradi europsku karijeru. Stoga ne vjeruje da bi si HDZ dopustio takav prijepor s europskim politikama koje bi mu u tom slučaju skočile za vrat, a Plenkoviću bi definitivno okrenule leđa.

S obzirom na to da Istanbulska konvencija nije zaživjela unutar granica Hrvatske, Matić smatra da dođe li do braka između HDZ-a i DP-a, obje će se stranke po tom pitanju praviti grbave. Tim više što su HDZ i DP vlastohlepne grupacije političara pa se neće usuditi ovaj dokument stavljati u prvi plan prilikom formiranja javnih politika, ocijenio je.

"Deratifikacija bi bila teško političko samoubojstvo čak i za stranku kakav je HDZ", riječi su Matića koji kaže da u slučaju dovođenja Istanbulske u pitanje, Plenkoviću u Europi više nitko ne bi pružio potporu. Čak ni njegovi Pučani jer u toj grupaciji postoje normalni ljudi koji ne smatraju da je žena drugotna i da se prema njoj valja ponašati kao prema kućnom ljubimcu. "Danas je Hrvatska u svjetonazorskom rangu s Poljskom i Mađarskom, a to svakako nije kompliment gledano iz kuta civiliziranih zemalja", tvrdi Matić i zaključuje da nam je nužan iskorak unaprijed po pitanjima ljudskih i manjinskih prava, a ne vraćanje u minula vremena.


14:20 Gong je prijavio HDZ Pučkoj pravobraniteljici i Povjerenstvu za sukob interesa jer je pregovore oko sastavljanja vlada i saborske većine vodio u Banskim dvorima, sjedištu Vlade Republike Hrvatske, objavila je ta nevladina organizacija u utorak na svom profilu na društvenoj mreži X.

"HDZ ne smije koristiti Banske dvore za pregovore za sastavljanje Vlade pa smo ih prijavile Pučkoj pravobraniteljici i Povjerenstvu za sukob interesa", stoji u objavi Gonga. Time, dodaju, preuzima monopol nad jednom od tri grane vlasti, a druge političke sudionike stavlja u u neravnopravan položaj.

HDZ-ov ministar gospodarstva Damir Habijan izjavio je u utorak da ne vidi problem u tome da se pregovori održavaju u Banskim dvorima. "Banski dvori kao zgrada nisu zgrada gdje je samo vlada, tu se nalazi čitav niz institucija koje su tamo smještene. Ne vidim nikakav problem da se tamo održe pregovori. I pogledajmo malo u 2015. godinu. Ako se ne varam, bili su se tamo isto pregovori, tako da nije prvi put", rekao je.


14:00 SDP-ov Mišel Jakšić izjavio je u utorak da su stranke uključene u razgovore oko formiranja antikorupcijske većine u Hrvatskom saboru ideološki različite te da 'treba puno matematike i puno čak i mehanike i logike, da se neke točke spoje'. "Ono što je prijedlog SDP-a je da se spojimo na onome po čemu smo svi u ove četiri godine 'jašili', što smo komunicirali, gdje smo prozivali HDZ. Naravno, ako će postojati dobra volja da se na tim osnovama konstruira Hrvatski sabor, tada će se naći rješenje koje su to teme koje svi želimo riješiti, a koje teme ostavljamo za neki budući period", istaknuo je Jakšić.

Dodao je kako se informacije i izjave mijenjaju gotovo iz sata u sat. "Mi u konačnici imamo situaciji da su kolege s liberalne scene, sad mislim na Hrebaka i Štromara, rekli da im je nezamislivo da idu bez manjinaca, a sada na kraju ispada da im je to vrlo zamislivo, čak i da su spremni pričati da se nešto mijenja oko manjinskih prava, tako da očito se svašta mijenja svakih sat vremena”, izjavio je Jakšić.

Na pitanje je li ipak najizglednija situacija da se DP dogovori s HDZ-om, odgovorio je da ne može projicirati koliko tko ima šansi te da mu je 'teško znati u kojoj fazi je DP unutar sebe'. "Teško je znati i koliko su spremni pokazati sve što su pričali, što su radili, što sve zapravo im je Andrej Plenković za njihove ruke spreman dati i ponuditi, tako da...nisam buba na zidu, ne znam”, izjavio je Jakšić.

Novinare je zanimalo i jesu li pregovori na ljevici zapravo uzaludni, ako su iz DP-a nakon Predsjedništva poručili da ne dolazi u obzir ni antikorupcijska većina s Možemo. Jakšić je odgovorio da je SDP u ponedjeljak razgovarao s DP-om te da su ponovili kako vide stvaranje antikorupcijske većine u Saboru za njegovo konstituiranje.

"Rečeno im je što bi ta antikorupcijska većina trebala odlučiti u Saboru i pokazati građanima sve ono što smo svi zajedno, bez obzira na ideološke razlike, pričali u ove četiri godine, da se nismo šalili te nakon toga vidjeti kako dalje. Na njima je sad odluka. Nadam se samo, kad pričamo o izjavama Marija Radića, da na kraju neće biti kao u onom vicu 'zeko reko, zeko poreko', pa će se zaboraviti sve što se pričalo u ove četiri godine”, istaknuo je Jakšić. Podsjetio je i na činjenicu da je SDP odmah prvi, drugi dan nakon izbora najavio da im je cilj konstruirati Hrvatski sabor na oporbi, bez obzira na ideološke razlike.


13:30 Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro na Facebooku je objavio fotografije s obiteljske proslave, na kojima se nalazi i ministar obrane Ivan Anušić. DP i HDZ, da podsjetimo, trenutno vode pregovore oko sastavljanja nove Vlade, a jedni od pregovarača su upravo i Dabro i Anušić. Više čitajte ovdje.

VEZANI ČLANCI:


13:00 "Mi nismo na tržištu jer je naša pozicija jasno definirana. Prije bih se poturčio pod stare dane nego dao potporu Plenkovićevom HDZ-u", poručio je novoizabrani saborski zastupnik Nino Raspudić za N1. Što je još kazao u velikom intervjuu, pročitajte ovdje.


11:50 Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević ponovio je da Možemo ne želi ići u Vladu s Domovinskim pokretom, s kojim pregovara SDP. "Naš stav je jasan", dodao je. Poručio je i da je Možemo spreman za nove izbore, ako se ne dogovori većina između DP-a i HDZ-a.


11:15 Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe objavio je status na Facebooku u kojem piše o odnosu prema Srbima u Hrvatskoj. "Voljeti druge ne znači mrziti i nijekati sebe. Voljeti Srbe u Hrvatskoj ne znači davati im novce iz državnog proračuna kako bi blatili moj narod i državu u kojoj zajedno živimo. Voljeti Srbe i davati im njihova prava nije isto što i pokoravati se SDSS-u", počeo je.

"Voljeti Hrvatsku i svoj narod ne znači, kako to mnogi čine i misle, uvijek i zauvijek dokazivati tu ljubav tako da radimo u korist vlastite štete. Voljeti druge i uvažavati ih ne znači stalno ispunjavati zadatke koje nam oni daju, kako bi se dokazalo da smo prema njima fer. Voljeti druge, uvažavati druge, poštivati druge, nipošto ne znači manje voljeti sebe, odricati se svojih prava, dokazivati da ih voliš gazeći po sebi, niječući sebe, i mrzeći sebe. Voljeti Srbe u Hrvatskoj, ne znači činiti sve što Pupovac zatraži, niti voljeti Srbe znači financirati mrziteljske novine koje neprestance provociraju i raspiruju mržnju, ili pristajati na bilo kakvu ucjenu koju traži bilo koji političar", dodaje saborski zastupnik.

Objašnjava potom što za njega znači voljeti Srbe. "Voljeti Srbe, znači biti fer, misliti na njihov bolji život, njihova ljudska prava, misliti na to da ih nitko ne smije ugnjetavati, progoniti, obespravljivati. Nego, voljeti sebe, i činiti sve što je dobro i interes mog naroda, uvijek i bezuvjetno, ma kako to tko shvatio i doživljavao. To je stajalište i politika Domovinskog pokreta, i bit će politika svake vlade u kojoj – ako se to dogodi – će sudjelovati Domovinski pokret", piše Mlinarić.


11:00 Primorsko-goranski župan i član SDP-a Zlatko Komadina gostovao je u studiju Večernji TV-a, gdje je s našom novinarkom Petrom Maretić Žonja razgovarao o rezultatima izbora i mogućim postizbornim koalicijama i slaganju vlade. Razgovor ste mogli pratiti na svim platformama Večernjeg lista, kao i u tekstualnom obliku na našemu portalu. Što je sve kazao, pročitajte ovdje.


9:50 Ministar Damir Habijan je otkrio da je HDZ svakim krugom pregovora sve bliže formiranju vlade. "Nastavljamo pregovore s Domovinskim pokretom. Izbori su pokazali da građani žele nastavak stabilnosti i sigurnosti i zato je ključno da što prije formiramo vladu zajedno sa partnerima", naglasio je.

Na pitanje je li HDZ-u prihvatljiva vlada bez SDSS-a, Habijan je odgovorio: "Što se tiče manjina, ne bih ovdje nikoga izdvajao, nije uopće u tim pregovorima bilo riječi i nikome nije u interesu da govorimo o bilo kakvom smanjivanju manjinskih prava niti eliminiranje manjina iz Sabora. Volja birača je pokazala da je temelj buduće koalicije i vlade zapravo suradnja HDZ-a i Domovinskog pokreta. A što se tiče manjina ili bilo kakve podrške unutar Hrvatskog sabora, nitko ne može priječiti bilo koga da podrži takvu vladu."

HDZ i DP zajedno imaju 74 ruke. Nedostaju još dvije za formiranje parlamentarne većune. Habijan je rekao da je dobrodošao svatko tko je programskim načelima blizak HDZ-u i tko želi sudjelovati u takvoj vladi. "Jasno smo rekli koga ne vidimo u tome, to su SDP, Možemo i Most. Opcija je da imamo stabilnu vladu i ja sam siguran da ćemo to postići", rekao je za HRT.


9:15 IDS se ne vidi u sastavljanju antikorupcijske koalicije na koju pozivaju iz Rijeka pravde, potvrdio je Dalibor Paus u emisiji "U mreži Prvog".  Šanse da IDS podrži vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta jednake su nuli, jasno je poručio Dalibor Paus iz IDS-a. "IDS sebe teško vidi u bilo kakvoj većini u kojoj se nalaze Most i DP, upravo zbog svjetonazorskih razloga. Nema politike bez ideologije", rekao je.

Potvrdio je kako se IDS ne vidi ni u antikorupcijskoj koaliciji. "Izgleda prilično nestabilno, ne znamo koji je sljedeći korak, što nakon konstituiranja Sabora. Oko niza izbornih zakona nema suglasja. Mislim da to ne može funkcionirati. Mislim da si HDZ neće dozvoliti nakon što je relativni pobjednik parlamentarnih izbora, a uoči europskih izbora, da ne bude i pobjednik u smislu formiranja vlade i konstituiranja Sabora", rekao je Paus.


9:00 Osnivač Domovinskog pokreta i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro komentirao je aktualnu političku situaciju i postizborne pregovore. Škoro je, da podsjetimo, DP napustio u kolovozu 2021. godine. Kada je upitan o postizbornim pregovorima i Mariju Radiću i Ivanu Penavi iz DP-a, kazao je da je "mislio da poznaje te ljude".

Više čitajte ovdje.


8:00 Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić rekao je u ponedjeljak da s HDZ-om još uvijek nisu ništa dogovorili i da ovih dana nastavljaju sastanke na temu formiranja parlamentarne većine, a predstojnik ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić kaže da je ozračje konstruktivno.

"Imali smo sastanak pregovaračkih timova na temu formiranja parlamentarne većine, sastanci će se nastaviti ovih dana. Približavamo neke stavove, jesu li se približili ili nisu, o tom-potom", izjavio je Radić novinarima nakon sastanka dvaju pregovaračkih timova, DP-a i HDZ-a, u Banskim dvorima. Također je rekao da nije dogovoreno ništa ni u vezi sa SDSS-om. "Nismo još uvijek ništa dogovorili, nego nastavljamo sastanke", odgovorio je Radić na pitanje novinara je li šta riješeno u vezi s 'točkom prijepora' SDSS-om.

VEZANI ČLANCI:

Na pitanje u čemu su najviše približili stajališta, Radić je odgovorio da su približili stavove u smislu da se vidi koje su teme koje jedni s drugima trebaju iskomunicirati. "I to je to", kratko je rekao. Radić je kazao i da nisu došli do razgovora o tome postoji li trenutno većina od 76 zastupnika. "Nismo još došli do toga", odgovorio je. Upitan je li mu predsjednik HDZ-a Andrej Plenković što rekao oko SDSS-a, odgovorio je da o temama pregovora neće pričati jer teme pregovora nisu one koje javnosti treba komunicirati.

Predstojnik ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić rekao je Hini da je novi krug razgovora s Domovinskim pokretom prošao u konstruktivnom ozračju. "Večeras je u konstruktivnom ozračju održan novi krug razgovora predstavnika Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta", rekao je Milić. Predstavnici stranaka su, kaže, u procesu približavanja stajališta u pogledu formiranja stabilne parlamentarne većine i Vlade. "Razgovori se nastavljaju tijekom ovog tjedna", potvrdio je.

FOTO Ovo su novi čuvari hrvatskog neba: Pogledajte šest Rafalea koji su stigli u Hrvatsku

Zagreb: Predrag Fred Matić, član Predsjedništva SDP-a i saborski zastupnik
1/29

Komentara 13

Avatar Moodleen
Moodleen
15:13 30.04.2024.

Ma izuzetno je važno kaj blebeće drug matić, branitelj na kvadrat.

MO
Mostobran
18:07 30.04.2024.

Fred , ok za polozaj zene, ali sto cemo u toj istanbulskoj za propisani srednji rod, za nazive ne majka i otac vec roditelj 1 i 2, za prava transrodnih osoba i za uvodjenje propagandnih predavanja o njima, ne samo u skolama, vec cak i u vrticima? Jasno da se to ne primjenjuje, jer bi bilo gadnih nemira po ulicama!

GL
Glagoljica
15:27 30.04.2024.

Vrli politicar Matic vizionarski se osvrce na HDZ i DP. Sad me samo zanima kakvu SDP-propast oredvidja u narednih 6 mjeseci do gidinu dana! Hoce li se uspjeti vratiti iz mrtvih!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije