Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Milić: 'Ovo nije nikakav poraz niti odricanje bilo koga. U novim smo političkim okolnostima'

Zagreb: Bilek i Milić odrzali konferenciju za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/15
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.05.2024.
u 16:29

Još uvijek nije postignut dogovor oko nove Vlade i saborske većine, a najbliže tomu je HDZ, koji pregovora s Domovinskim pokretom

Ključni događaji:

  • izbori su održani 17. travnja, a i dalje nemamo dogovorenu novu Vladu i saborsku većinu
  • Nastavljeni su pregovori između Domovinskog pokreta i HDZ-a
  • Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako pregovori idu u dobrom smjeru i da oni već imaju 76 ruku za formiranje parlamentarne većine
  • Zastupnici Kluba nacionalnih manjina stigli u Banske dvore na sastanak s Plenkovićem

Ovdje pratite tijek događaja:

16:29 - Nakon dvoipol satnog sastanka u Banskim dvorima, zastupnici manjina poručili su kako će dio od njih osam podržati Andreja Plenkovića za mandatara dok SDSS neće, a HDZ-ov član pregovaračkog tima Marko Milić odbacio je tezu da se pod pritiskom Domovinskog pokreta odriču zastupnika srpske manjne. "Andrej Plenković nije poražen nego je pobijedio na izborima 17. travnja, poraženi su oni koji su kršili Ustav, predstavljali se kao kandidat na izborima, vrijeđali s pozicije predsjednika predstavnike manjina... Ovo nije nikakav poraz, nikakvo odricanje bilo koga. Poznati su vam rezultati izbora i realnost je da nismo u prigodi sami formirati parlamentarnu većinu", poručio je Marko Milić u ime HDZ-ova pregovaračkog tima nakon sastanka s osam zastupnika nacionalnih manjina odgovarajući na pitanja novinara je li odricanje od SDSS-a poraz Andreja Plenkovića.  

Naime, kako je istaknuo Vladimir Bilek, predsjednik Kluba nacionalnih manjina, nakon dvoipol satnog razgovora s Plenkovićem u Banskim dvorima, više od jednog zastupnika manjina će dati potpis predsjedniku HDZ-a kao mandataru za buduću Vladu, ali neće dobiti niti jedan od tri zastupnika SDSS-a. Rezultat je to uvjeta Domovinskog pokreta, glavnog aktera pregovora za sastavljanje nove Vlade s HDZ-om, da SDSS ne može sudjelovati kao partner u Vladi ni u parlamentarnoj većini. 

Robert Jankovics, zastupnik mađarske manjine, već je ranije javno rekao kako Plenković njegovu potporu ima, a tko će mu još dati potpis od preostalih manjinaca, Bilek nije htio otkriti. Kako neslužbeno doznajemo, potporu za sastavljanje Vlade dobit će od tri do četiri zastupnika manjina. I bez Vesne Vučemilović, zastupnice koja je dala ostavku na sve funkcije u Hrvatskim suverenistima, poručio je, dovoljno je ruku za većinu. 

"Većina koju imamo nakon izbora ne čini 76. Da bi Plenković postao mandatar potrebno mu je dobiti povjerenje još nekoliko zastupnika i logika stvari nalaže da razgovaramo s predstavnicima manjina s kojima smo imali izvrsnu suradnju osam godina", pojašnjavao je Milić i pravdao poziciju HDZ-a koji će Vladu i parlamentarnu većinu sastavljati bez SDSS-a, ali ipak s nekoliko 'manjinaca' bez kojih tu većinu nema. 

Nove su političke okolnosti, dodao je te zahvalio predstavnicima manjina koji su i ovog puta, naglasio je, pokazali visok stupanj odgovornosti prema institucijama i hrvatskoj državi. "Koliko će zastupnika manjina dati potporu, odlučit će oni kada budemo u fazi davanja potpisa. Još nismo u toj fazi", dodao je. Milić je naglasio kako će svi potezi buduće Vlade biti i dalje usmjereni na zaštitu prava manjina i ostvarivanje zajedničkih projekata. 


14:32 - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek potvrdio je pred novinarima ovog utorka kako SDSS neće dati potpise Andreju Plenkoviću za mandatara iduće vlade, čime je potvrđeno kako stranka Milorada Pupovca neće biti dijelom vladajuće većine, kao što je Domovinski pokret ranije i zahtijevao. 

Marko Milić poručio je kako HDZ daje potporu Plenkoviću za idućeg mandatara, smatrajući da ''on omogućuje nastavak zaštite manjinskih prava i demokratskih standarda''. Model za kojeg se odlučilo osam zastupnika nacionalnih manjina objasnio je Bilek. 

- Jutros je održana sjednica kluba nacionalnih manjina, raspravljali smo o mogućnostima. Zastupnici su svjesni situacije u kojoj se nalaze, s te stranke ostajemo u klubu zastupnika. Jedan dio kluba će dati potpise Plenkoviću kao mandataru buduće vlade, u razdoblju koje je s nama. Nastavljamo suradnju zajedno, donijeli smo zaključke koje smo prezentirali Plenkoviću. Oni su prihvaćeni, vjerujemo da će nastavak pregovora biti i s nacionalnim manjinama jer su nam važna prava manjina - poručio je Bilek.

- Mogu potvrditi da SDSS neće potpisati potporu Andreju Plenkoviću. Klub zastupnika djelovat će i dalje jedinstveno, a vi ostalo protumačite kako hoćete - poručio je Bilek.

>>OPŠIRNIJE


13:15 - Predsjednik HSLS Dario Hrebak gostovao je u emisiji Večernjeg TV-a gdje je govorio o tijeku pregovora za formiranje parlamentarne većine koja se vodi između HDZ-a i Domovinskog pokreta. Hrebak je, podsjećamo, ranije izjavio kako HSLS već osam godina podržava HDZ te je zadovoljan što su uključeni u proces sastavljanja većine, no nisu najsretniji s novim partnerom kojeg dobivaju, no da isto tako poštuju volju birača. 

>>OPŠIRNIJE


12:23 - U Banskim dvorima počeo je sastanak tehničkog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića s osam zastupnika nacionalnih manjina oko njihove odluke o tome podržavaju li ga kao mandatara za sastavljanje nove Vlade, hoće li i na koji način participirati u većini ili će se držati sa SDSS-om.

U Banske dvore su u utorak oko podne stigli Furio RadinVladimir Bilek, Robert Jankovics, Amir Hodžić, Veljko Kajtazi te tri zastupnika SDSS-a Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga. Iako su najavljivali kako će se prije toga njihov Klub sastati u Saboru, tamo nisu viđeni pa se ne zna jesu li se na kraju okupili tamo ili na nekoj drugoj lokaciji, a na Markovu trgu prije sastanka s HDZ-om nisu davali izjave.

U zgradu Vlade su kao dio pregovaračkog tima HDZ-a ušli i potpredsjednik tehničke Vlade Tomo Medved, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić te premijerov savjetnik Robert Kopal koji je ubrzo izišao iz zgrade. Manjinci će na ovom sastanku predsjednika HDZ-a i tehničkog premijera Andreja Plenkovića izvijestiti ima li njihovu podršku kao mandatar za sastavljanje nove Vlade. Ključno pitanje je i hoće li sudjelovati, kao prethodnih osam godina, u parlamentarnoj većini s obzirom na to da je glavni uvjet Domovinskog pokreta, glavnog aktera pregovora s HDZ-om, da tri zastupnika SDSS-a ne dolaze u obzir kao partner većine. 

 

GALERIJA Zastupnici nacionalnih manjina dolaze u Banske dvore
Zagreb: Bilek i Milić odrzali konferenciju za medije
1/13

11:50Branko Bačić smatra kako je dogovor oko formiranja vladajuće većine pri kraju. Najavio je kako će danas izaći s okvirnim konceptom sporazuma i dogovora.

"Ono što je važno za reći jest da je nama glavni koalicijski partner Domovinski pokret, ali Hrvatska demokratska zajednica će, kao što je to radila u proteklih osam godina, nastaviti i surađivati s klubom zastupnika nacionalnih manjina", poručio je Bačić, kako prenosi HRT.


10:25 - SDP-ov gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj komentirao je za N1 rezultate parlamentarnih izbora. “Ne bih se pridružio ekipi koja cipelari Grbina, zna se kakve su procedure u SDP-u. Nije odgovornost samo Grbina, nego cijelog Predsjedništva koje je gotovo jednoglasno podržavalo sve odluke”, kaže Bosilj čije ime nije bilo na listama.

“Zato jer se nisam slagao s ovakvim koalicijama”, navodi i dodaje: “Nisam želio da preko naše liste u Sabor ulaze minorne stranke. Bilo mi je nuđeno sigurno prolazno mjesto, peto. Želio sam 14., htio sam ići na preferencijalu, ali predsjednik je rekao da to nije moguće jer je napravio određeni dogovor da jedan kapitalac, Hajdaš ili ja, ne može na zadnje mjesto”.

“Treba ozbiljno provjetravanje Iblera. Vjerujem da će se to i dogoditi. Proći će izbori za EP”, naveo je.


VEZANI ČLANCI:


8:00 - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predstavnici Domovinskog pokreta u utorak kreću u novu rundu pregovora oko formiranja parlamentarne većine i Vlade. Pregovarački tim DP-a u Banske će dvore, očekuje se, stići u utorak u 16 sati.


7:30 - Osam manjinskih zastupnika danas će se sastati i uskladiti stajalište Kluba nacionalnih manjina oko podrške HDZ-u i DP-u koji su u ovom trenutku najbliži formiranju parlamentarne većine. Predstavnik talijanske manjine Furio Radin i čelnik SDSS-a Milorad Pupovac ranije su najavili kako će manjinski zastupnici djelovati jedinstveno, no zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics, zastupnik mađarske manjine, već je obznanio odluku da Plenković ima njegov glas, piše HRT.


7:00 -  "Stvari se kreću u dobrom smjeru. Poznato je da mi već sada imamo više od 76 zastupnika koji su nas spremni podržati. U ovim okolnostima formirat ćemo većinu dovoljnu za formiranje Vlade", naglasio je Plenković u ponedjeljak.

Izgledno je po tome da u većinu neće činiti zastupnici SDSS-a, što je temeljni zahtjev Domovinskog pokreta. "To je bio prvi preduvjet da uopće DP sjedne za stol i razgovara s HDZ-om i po mojoj subjektivnoj procjeni od petka, mislim da je ta točka loma, da je tako nazovemo, prošla i da je prihvaćena, rekao je gostujući u Dnevniku Nove TV glavni tajnik DP-a Josip Dabro.

Komentara 52

AK
AP kršitelj kroasana
18:10 07.05.2024.

I ovome kroasani dobro idu.

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
16:54 07.05.2024.

Kada su danas ovakvi kao Milići u HDZ-u, to je onda znak da je sve otišlo k'vragu.

LJ
Ljeto2023
17:21 07.05.2024.

A koja "intelektualna faca"....dosta vuče na SDSSovca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije