Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJEMCI SLAVE

Apsolutna senzacija u Parizu: Borussia srušila PSG i ušla u finale Lige prvaka!

Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier
1/2
Autori: vecernji.hr, Hina
07.05.2024.
u 22:52

Četiri puta je večeras pariški sastav pogađao okvir gola. Nevjerojatnu sreću imali su Nijemci koji su se prvi domogli velikog finala koje će se igrati 1. lipnja na londonskom Wembleyju

PARIS SG - BORUSSIA 0:1 (Hummels 50') - prva utakmica 0:1

PSG: Donnarumma - Hakimi, Marquinhos, Beraldo, Mendes - Vitinha, Zaire-Emery (od 76' Lee), Fabian Ruiz (od 63' Asensio) - Dembele, Mbappe, Ramos (od 63' Barcola)

BORUSSIA: Kobel - Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen - Emre Can, Sabitzer - Sancho (od 67' Süle), Brandt (od 85' Nmecha), Adeyemi (od 56' Reus) - Füllkrug


Treći put u svojoj povijesti nogometaši dortmundske Borussije će igrati u finalu Lige prvaka, nakon 1-0 u Dortmundu njemačka je momčad u uzvratnom polufinalnom ogledu s istih 1-0 slavila protiv PSG-a i u Parizu. Jedini pogodak na uzvratnom susretu postigao je Mats Hummels u 50. minuti, a Borussia (D) u finalu čeka boljega iz drugog polufinala u kojem se sastaju Real Madrid i Bayern, a prva utakmica u Muenchenu je završila 2-2.

Borussia (D) se po treći put u svojoj povijesti plasirala u finale Lige prvaka. Prvi puta je u finalu igrala 1997. godine kada je i osvojila jedini trofej. Te je godine u finalu svladala Juventus 3-1. Drugi put Borussia (D) je finale igrala 2013. godine i kao i ove godine, tada je finalu domaćin bio Wembley. Tom je prilikom Bayern s 2-1 svladao klub iz Dortmunda, a jedan od dva pogotka za Bayern postigao je nekadašnji hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić.

Gosti iz Dortmunda odlično su kontrolirali cijelo prvo poluvrijeme. Na samom startu nije bilo baš ništa od očekivane agresivnosti PSG-a da pokuša što prije anulirati minus od jednog pogotka iz prve utakmice.

Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS

NAJZANIMLJIVIJE TRENUTKE SUSRETA POGLEDAJTE OVDJE

Čak štoviše, Borussia je tijekom prvih pola sata imala dominaciju u posjedu te je umrtvila igru u kojoj Parižani nisu stvorili ni jednu opasnu situaciju pred Kobelom, golmanom Borussije. Bilo je nešto dalekometnih udaraca domaćina, ali Borussia se lako nosila s tim.

Na drugoj strani u 18. minuti je Fuellkrug lijepo prsima spustio loptu Ryersonu koji je pucao pored vratnice. Prva nešto opasnija šansa PSG-a dogodila se u 31. minuti, ali je udarac Dembelea bio neprecizan. U 36. minuti dogodila se najveća šansa prvog poluvremena i stvorili su je gosti. Brzonogi Adeyemi je pobjegao suparničkoj obrani, došao je na 15 metara od suparničkih vrata te je u padu, s dvojicom igrača na leđima, dobro pucao, ali je još bolje reagirao vratar PSG-a Donnarumma.

Drugo poluvrijeme počelo je velikom šansom PSG-a. Lopta je došla na drugu vratnicu do Zaire-Emeryja koji je iz blizine pogodio tek okvir vratiju, a vrlo brzo na drugoj strani šok. Nakon kornera Borussia (D) je povela u 50. minuti. Prilično nečuvan ostao je iskusni, 35-godišnji Hummels te je glavom lako pogodio za vodstvo svoje momčadi čime se, s prvom utakmicom, ono povećalo na dva razlike.

Pogodak je šokirao PSG koji je određeno vrijeme lutao terenom, a onda je krenuo kratkotrajni uragan prema vratima gostiju iz Njemačke. Prvo je u 60. minuti s 12 metara Goncalo Ramos gađao malo preko grede, dok je u 61. minuti Mendes naciljao žestokim udarcem vratnicu. Računajući prvi dvoboj bilo je to četvrti put kako su Parižani pogađali suparnički okvir vrata.

Novi nalet PSG-a krenuo je u završnici. U 80. minuti je Mbappe pucao u bliži kut, ali je obranio Kobel, dok je u 82. Marquinhos nadskočio „žuto-crnu“ obranu, ali je pucao pored vratnice.

Još je žešće PSG stisnuo u samom finišu kada je sreća još dva puta poljubila goste iz Dortmunda. Naime, u 86. minuti je udarac Mbappea završio na gredi, uz intervenciju Kobela, dok je u 88. minuti Vitinha opalio s 25 metara i žestoko uzdrmao gredu. Bio je to kraj svih nadanja Parižana koji tako ostaju na jednom finalu Lige prvaka, onom iz 2020. godine.

Foto: Sarah Meyssonnier/REUTERS


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je, Borussia je u finalu Lige prvaka! Velika utakmica, velika pobjeda Nijemaca u Parizu. Fullkrug je zabio u Dortmundu, a Hummels večeras za ukupnih 0:2. Parižani su četiri puta večeras pogađali gredu ili vratnicu, ali neće u finale.

90' Igrat će se još sudačka nadoknada u trajanju od četiri minute.

88' Opet greda! Vitinha puca iz velike daljine, greda se i dalje trese! nema sreće za PSG... Četiri puta je večeras PSG pogodio gredu, dva puta je to učinio u prvom duelu u Dortmundu.

86' Greda! Nova ogromna šansa za PSG, ali nema pogotka. Mbappe je pucao s vrha peterca, lopta je odsjela na okviru gola.

83' Žuti karton za potpuno poludjelog Hakimija kod PSG-a. Tražio se i crveni karton, no Orsato je pokazao ipak samo žuti.

82' Marquinhos! Dobra prilika, lijep udarac glavom nakon ubačaja iz slobodnog udarca, no odlazi to pored gola Kobela.

80' Pokušaj Mbappea s desne strane nakon brzog proigravanja skinuo je Kobel i odbio u novi udarac iz kuta za PSG.

77' Zatresla se mreža, opet je zabio Hummels za Borussiju nakon kornera, ali ovoga puta zastavica pomoćnog suca zavijorila se u zraku, i to s pravom, bilo je zaleđe.

75' Žuti karton za Dembelea nakon jako nepromišljenog starta nad Schlotterbeckom. Inače, izlazi Zaire-Emery, a u igri je Kang-In Lee kod domaćih.

71' Sve će napraviti PSG ne bi li makar smanjio zaostatak, prepolovio ga na putu u samu završnicu utakmice. Ali nema prostora za Dembelea, Mbappea i ostale Parižane večeras.

67' Udarac Asensija pogodio je gusti blok u živom zidu, igra se dalje. Na sredini smo drugog dijela, nema još puno vremena PSG, a mora nadoknaditi dva pogotka minusa. Inače, žuti karton je maločas zaradio Hummels, a Süle ušao umjesto Sancha.

65' Slobodni udarac za PSG! Svi su očekivali jedanaesterac, ali talijanski sudac Orsato izvukao je prekršaj Hummelsa nad Dembeleom izvan kaznenog prostora!

64' Kod PSG-a u igri su Asensio i Barcola, a tek pošto je ušao, Barcola je iznudio prekršaj i žuti karton za Sabitzera.

61' Sjajna prilika za PSG! Mendes je silovito odapeo s više od 20 metara od Borussijinog gola, ali zatresla se vratnica još jednom! Velika sreća za Borussiju, ali sada su Parižani ubacili u brzinu više.

60' Evo pokušaja Goncala Ramosa nakon povratne lopte Vitinhe u srce kaznenog prostora, ovo je otišlo za malo preko gola. Dobra procjena Kobela, ali propala je još jedna prilika za domaće. Jedna od rijetkih danas.

56' Prva promjena kod Borussije, umjesto Adeyemija ući će Marco Reus, legenda Borussije koja će nakon ove sezone otići iz kluba.

52' Tko bi rekao da će se nakon onakvih početnih napada Parižana i vratnice koju su uzdrmali dogoditi gol Borussije. Pariz je grogiran, a BVB sada ima veliku prednost u borbi za finale Lige prvaka na Wembleyju.

50' GOOOOOL! Borussia vodi 1:0. Hummels je zabio glavom nakon kornera kojeg je izveo Brandt. Šok u Parizu!

POGODAK HUMMELSA POGLEDAJTE OVDJE

47' Počeli su siloviti napadi PSG-a od starta, najprije Ryerson čisti jednu loptu u korner, a onda je Zaire-Emery pogodio stativu iz neposredne blizine, nakon voleja.

VRATNICU EMERYJA POGLEDAJTE OVDJE

46' Počinje drugo poluvrijeme na Parku prinčeva! Nema promjena u odnosu na početne postave.

POLUVRIJEME: Nema pogodaka nakon prvih 45 minuta u Parizu. PSG je nemoćan pred vratima gostiju koji drže prednost od 1:0 iz prve utakmice otprije tjedan dana u Dortmundu.

45' Kakva prilika za Parižane! Adeyemi je napravio grubu grešku blizu svog kaznenog prostora, Ruiz je pucao, a lopta se od bloka odbila u korner.

42' Sjajan udarac Vitinhe iz velike udaljenosti lako je ukrotio Kobel. Nije izgledalo bezopasno za vratara njemačke momčadi, no Kobel je pokazao da je na razini zadatka.

35' Velika obrana Donnarumme! Zicer je imao Adeyemi nakon kontre Borussije poslije jednog promašaja Mbappea. Mogao je sada Adeyemi zadati bolan udarac Parižanima, no zaustavio ga je domaći vratar.

32' Konačno se otvorilo PSG-u po boku, dobru je loptu dobio Mbappe na lijevu stranu, stigla je ona kasnije do Dembelea na suprotnu stranu, no nije to bio dobar udarac bivšeg igrača Borussije.

30' Sve je više nervoze prisutno u redovima pariške momčadi. Nikako, baš nikako ne uspjevaju nešto učiniti konkretnije prema naprijed. Taktički, Borussia stoji fenomenalno, bit će ih jako teško probiti ove večeri.

25' Minute bez naročitih događanja na terenu. PSG drži loptu, traže Dembele i Mendes rješenja u sredini, ali njemačka obrana danas igra gotovo perfektno.

19' Hrabri pokušaji Borussije, sada je jednom svoj udarac oprobao Sancho koji je pucao u vanjsku stranu mreže nakon dobre akcije po desnoj strani.

17' Pokušavaju domaćini nešto stvoriti, pokušavaju prije svega proigrati Mbappea koji je još uvijek poprilično nevidljiv.

13' Fino je sada Adeyemi odapeo nakon što mu je Fullkrug spustio loptu, skinuo je to Donnarumma i odbio u korner kojeg je Marquinhos očistio. Ubrzo nakon toga rodila se situacija za PSG, Ramos to završava udarcem iz daljine, pored gola.

10' Ne pretjerano puno događanja na samom startu dvoboja. Podsjetimo, Borussia ima prednost od 1:0 iz prvog dvoboja otprije tjedan dana na Signal Iduna Parku.

7' Pokušaj Mbappea nakon jednog kornera, nije bilo snage u tom udarcu, lakoćom je to pokupio vratar Kobel.

3' Dobar start Borussije. Maatsen je sada ubacio jednu loptu u šesnaesterac domaćina, no Donnarumma to hvata bez većih poteškoća.

1' Utakmica u Parizu upravo je počela!

>>> Stigli su sastavi! Evo početnih 11 kod obje strane za večerašnju utakmicu.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar VedranVeselić
VedranVeselić
23:28 07.05.2024.

Ma bravo BVB, sad još Bayern u finale pa da im "vrate" za London 2013! Nije sve u milijardama!

ZP
Zabranjen pristup
23:32 07.05.2024.

Za razliku od psg bilinsu prava ekipa. Nagradila ih je onda i sreca

Avatar southman
southman
23:10 07.05.2024.

Bolje se roditi bez one stvari nego bez srece.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije