Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samir Barać predsjednik Primorja Erste Bank

Najugodnije iznenađenje hrvatskog prvenstva: Sanirali smo dug od 300.000 eura

Samir Barać
privatni album
06.05.2024.
u 14:16

– Svi znaju da smo bili u minusu od oko 300 tisuća eura, a to je dug koji je nastao na osnovi nerealiziranih obećanja iz riječkog gospodarstva. Više-manje taj je dug saniran, negdje oko 95 posto, no tu su i tekući troškovi koji rastu iz godine u godinu.

Nakon što je nacionalna vrsta senzacionalno osvojila naslov svjetskog prvaka u Dohi, najugodnije iznenađenje u hrvatskom vaterpolu svakako je momčad Primorja Erste Bank. A Riječani su se na spektakularan način, nadoknadivši zaostatak od pet pogodaka protiv Vougliamenija, kvalificirali na završni turnir Eurokupa, kojem će 17. i 18. svibnja biti i domaćin.

Dva hrvatska kluba na F4

Tako će na Kantridi Primorje ugostiti njemački Spandau, španjolski Sabadel i dubrovački Jug. A tu odluku European Aquaticsa prezentirao nam je predsjednik kluba i zlatni olimpijac iz Londona Samir Barać:

– Mi smo izrazito zahvalni na prilici koju smo dobili, a nju su zaslužili igrači jer ovaj ishod četvrtfinalne serije s Vougliamenijem spada u red sportskih pothvata godine. Zahvalni smo na tome i Gradu Rijeci i nacionalnom Savezu te svojem sponzoru Erste Banci kao i prijateljima u gospodarstvu.

A ta bi priča, u savršenom scenariju, mogla završiti hrvatskim finalom. Dakako, ako Primorje pobijedi Spandau, a Jug nadjača Sabadel.

– Ne bih volio navikavati javnost na tu mogućnost jer mi prvenstveno moramo razmišljati o kvaliteti suparnika. Ne želim ovdje govoriti o favoritima jer smo mi domaćini. Uostalom, kada ste na Final Fouru, onda više nema favorita. U svakom slučaju, ovo što smo dosad postigli već je više od očekivanoga – spušta Barać loptu na zemlju.

A plasman među četiri najbolje momčadi drugog najjačeg klupskog natjecanja u Europi rezultat je i rada uprave kojoj je Barać na čelu.

– Sa mnom su te 2017. došli Igor Hinić kao trener te bivši igrači Željko Šimac, Damir Glavan i David Burburan, koji je kasnije izašao. U ovih sedam godina vrlo malo toga se mijenjalo, a ostala je i ideja da uz određena pojačanja sa strane razvijamo svoje mlade igrače. Želimo biti servis cijeloj priči koju jako dobro vodi Igor Hinić kao trener s vizijom. Kada uđete u sportsku upravu, najvažnije je da znate kako sport funkcionira. Naime, teško je iz cipela sportaša prijeći u cipele dužnosnika, jer vi ste tijekom cijele karijere servisirani, a sada vi morate biti servis.

Kad je preuzeo klub s kolegama, dubioza je, za vaterpolske prilike, bila prilično neugodna.

– Svi znaju da smo bili u minusu od oko 300 tisuća eura, a to je dug koji je nastao na osnovi nerealiziranih obećanja iz riječkog gospodarstva. Više-manje taj je dug saniran, negdje oko 95 posto, no tu su i tekući troškovi koji rastu iz godine u godinu. Naš godišnji proračun 2017. bio je negdje oko 250-270 tisuća, a sada smo, uz inflaciju i pad vrijednosti novca, na 600 tisuća. Inflacija ne prašta i to se kod nas vidi u obliku poskupljenja smještaja i prijevoza.

Ovog časa najveći oslonac kluba tri su zlatna olimpijca iz Londona – Igor Hinić (trener), Samir Barać (predsjednik) i Petar Muslim (sportski direktor).

– Ne zaboravite nikako i srebrnog iz Atlante Glavana i Željka Šimca, koji je bio uspješan igrač ovog kluba. Mi znamo što nam je raditi po pitanju samog vaterpola, no vrlo je važno plivati u ovim vodama, na koji način privući gospodarstvenike da uđu u vaterpolo. Jer onda bismo bili u stanju osigurati i bolje uvjete od sadašnjih.

Igor Hinić je trener s vizijom

A onda će i svi oni primorjaši školarci – srednjoškolci i studenti – imati bolje uvjete za sportski razvoj.

– Niz naših prvotimaca su srednjoškolci, primjerice Tončinić, Dipić, Burburan, Doknić, Franulović, Dujmić, a tu su i studenti Luka i Karlo Babić, Niko Čubranić i Mauro Ivan Čubranić.

A za vratara Maura Čubranića, čujemo, već stižu ponude najjačih europskih klubova.

– To se priča po kuloarima. On je sigurno zapeo za oko mnogima, no dečko je tek na početku karijere. Ima 19 godina i u fazi je karijere kada je bitno da iz sezone u sezonu napreduje, a to u ovoj momčadi može.

A svi oni poduprti su nekolicinom dobro pogođenih stranaca, momčad je to čiji je prosjek starosti 21 godinu i sjajno je vodi Igor Hinić, srebrni olimpijac iz Atlante 1996. i zlatni iz Londona 2012.

– Ono što je Igor imao kao igrač, a to su usredotočenost, disciplina i radna etika, to ga odlikuje i kao trenera. U uvjetima koje imamo Igor radi sjajno, a nadamo se svi zajedno da ćemo doći i do uvjeta koje priželjkujemo – kazao je Barać.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije