Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavili Prvenstvo Europe

Hrvatski karataši se nadaju ekipnim medaljama u Zadru u obje konkurencije

23.04.2024.
u 22:34

Svaka pojedinačna medalja je vrijedna no kada imate ekipu na postolju to govori i o snazi tog nacionalnog saveza i zato očekujem kvalitetu potvrde i karataša i karatašica, ističe predsjednik HKS-a Davor Cipek

Petnaestak dana prije početka zadarskog Prvenstva Europe karataši su održali svoju zagrebačku presicu. A na njoj su se medijima predstavili neki od naših najjačih aduta, višestruki medaljaši, Anđelo Kvesić, Enes Garibović, Lucija Lesjak ali i kataš Dino Huić i parakarataš Stipe Barić.

A svi oni nadaju se obogaćivanju, već prilično bogate, riznice koja se sastoji od 111 seniorskih medalja (20 zlatnih) na svjetskim i europskim prvenstvima otkako je Hrvatska neovisna.

Od svih pojedinačnih želja, čini se da su još intenzivnije one ekipne. Karatašice će nastojati nastaviti niz od tri uzastopna odličja na kontinentalnim smotrama dok karataši žele ponoviti uspjeh iz Poreča 2021. kada su bili prvaci Europe.

Da se biste odveć čudili tome da je Hrvatska domaćin dvama Prvenstvima Europe u razmaku od samo tri godine valja reći da je ono porečko bilo neplanirano. Usred pandemije koronavirusa odustajanje Šveđana spremno je iskoristio Hrvatski karate savez i za samo šest mjeseci organizirao jako dobro Prvenstvo Europe.

S obzirom na to da smo, ovaj put, za organizaciju imali puno više vremena za očekivati je da će zadarskog Prvenstvo nadvisiti ono porečko. Kako organizacijski a mi se nadamo i medaljaški jer te 2021. naši su osvojili tri odličja a nama se čini da ovaj sastav reprezentacije ima kapacitet i za više.

Uostalom, s kontinentalnih prvenstava koja su nakon toga uslijedila - u Gaziantepu i Guadalajari - naši su se vratili s po četiri medalja a iz Turske i s dva zlata. A bila su to zlata karatašica ekipno te Anđela Kvesića koji je u ovoj prilici kazao:

- Prije tri godine bili smo momčadski prvaci Europe, po prvi put, i nadam se da to možemo ponoviti. Imamo dovoljno kvalitetnu i iskusnu ekipu da, uz domaći teren i našu publiku, odemo do kraja.

Na Anđela se nadovezao Enes Garibović kojeg ćemo ove godine gledati samo u momčadskim borbama jer se u njegovoj kategoriji za pojedinačni nastup izborio bivši svjetski prvak Ivan Kvesić. A sva trojica će biti udarne poluge borbene momčadi pa Garibović ističe:

- Svi s nestrpljenjem očekujemo Prvenstvo i vjerujem da ćemo napuniti Dvoranu Krešimira Ćosića na Višnjiku. Osim sportskog prestiža, osvajanje medalje značilo bi i plasman na ekipno Svjetskog prvenstvo kojem je u studenom domaćin Španjolska. Sve karte ćemo staviti na to.

A karatašice su se za to već izborile i to osvajanjem brončane medalje na prethodnom Svjetskom prvenstvu. A novi sustav pojasnio je Davor Cipek, predsjednik Hrvatskog karate saveza a ujedno i glavni tajnik Europskog karate saveza:

- Svjetski karate savez odlučio je da će se razdvojiti pojedinačno i ekipno prvenstvo svjetsko prvenstvo dok će se kontinentalna natjecanja održavati u dosadašnjem formatu. Svaka pojedinačna medalja je vrijedna no kada imate ekipu na postolju to govori i o snazi tog nacionalnog saveza i zato očekujem kvalitetu potvrde i karataša i karatašica. A na Prvenstvu Europe jedino je Hrvatska imala obje ekipe na postolju.

A žensku ekipu, a tako je već duži niz godina, činila je i Lucija Lesjak koja ovaj put neće nastupiti pojedinačno jer je slomila palac. Umjesto nje u najtežoj kategoriji nastupit će Nikolina Golomboš, europska mlađeseniorska prvakinja.

Uostalom, evo i imena koja će braniti boje Lijepe Naše od 8. do 12. svibnja pri čemu popis u ekipnom dijelu nije posve kompletiran: KARATAŠICE - borbe: 50 kg: Ema Sgardelli, 55 kg: Alessandra Hasani, 61 kg: Mia Čačko, 68 kg: Lea Vukoja, preko 78 kg: Nikolina Golomboš; ekipa: Zorko, Bećirović, Lesjak, Vukoja; kate: Lucija Gečević, Ivana Raguž, Inga Grgić, Nika Jelen, Sara Malčec; KARATAŠI - borbe: 60 kg: Bruno Jelinić, 67 kg: Boran Berak, 75 kg: Ivan Martinac, 84 kg: Ivan Kvesić, preko 84 kg: Anđelo Kvesić; momčadski: Martinac, I. Kvesić, A. Kvesić, Bunjevac, Garibović; kate: Huić, Ećimović, Fileš, Žeinski.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije