Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mljac!

RECEPT DANA Vrijeme je za klasik: Napravite mačje oči

@natalija_mysticcakes
09.05.2024.
u 09:30

Ovaj desert odličan je izbor kako za svaki dan tako i za neke svečane prilike

Mačje oči još su jedan klasik među desertima, svima dobro poznat, a mnogima i omiljen čokoladni desert s bananama. Sasvim jednostavan, a tako moćan, efektnog i zanimljivog presjeka koji asocira na mačje oči, ovaj desert je odličan izbor kako za svaki dan tako i za neke svečane prilike. Priprema je brza i jednostavna, a recept je s food bloga @natalija_mysticcakes. Uživajte! 

Sastojci (dimenzije pleha: 40×30 cm): 

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 6 žlica šećera
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 3 žlice kakaa
  • 1/2 vrećice praška za pecivo (6 g)

VEZANI ČLANCI: 

Za čokoladnu kremu:

  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 150 g margarina

Još:

  • 4 banane
  • par kapi limunovog soka

Priprema:

Biskvit: Odvojite bjelanjke od žutanjaka. U posudu s bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa mutite mikserom uz postupno dodavanje šećera. Mutite dok ne dobijete čvrst snijeg. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedan po jedan žumanjak. Odložite mikser. Na kraju dodajte prosijanu mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo pa žicom lagano sjedinite pazeći da smjesa ne splasne. Uzmite veliki pleh dimenzija 40×30 cm, obložite ga papirom za pečenje i ulijte smjesu. Poravnajte i stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva da se peče oko 15 minuta. Biskvit ohladite oko 5 minuta i još topao zamotajte sa papirom, oba kraja prema sredini. Ostavite tako da se ohladi i poprimi oblik.

VEZANI ČLANCI: 

Čokoladna krema: U loncu pjenasto umutite jaja, šećer i aromu vanilije. Dovoljno je da se smjesa malo zapjeni. Ovaj lonac stavite na drugi s proključalom vodom i kuhajte na pari 10-ak minuta uz konstantno miješanje žicom. Pazite da voda ispod ne ključa pretjerano kako vam se jaja ne bi zgrudala. Pred kraj kuhanja, kad su jaja počela zgušnjavati se, dodajte čokoladu izlomljenu na kocke i miješajte dok se skroz ne otopi i sjedini u glatku kremu. Skinite lonac s pare i ostavite kratko da se ohladi, oko 15 minuta. 

U malo ohlađenu, ali još uvijek toplu kremu, dodajte margarin sobne temperature, komad po komad, i miješajte mikserom dok se ne sjedini u glatku kremu. Nemojte predugo mutiti mikserom da krema ne bi posvijetlila. Ovu čokoladnu kremu stavite na 30 minuta u frižider da se malo stegne, kako bi postigla idealnu konzistenciju za mazanje.

Slaganje: Ohlađeni biskvit razmotajte i skinite papir za pečenje. Namažite oko 2/3 čokoladne kreme preko cijele površine. Banane ogulite i pokapajte ih s malo limunova soka kako ne bi pocrnile. Složite ih uz sam kraj, s dvije strane biskvita, po dvije jednu uz drugu. Sada krenite rolati prvo jednu stranu biskvita prema sredini pa drugu, dok se dva kraja ne spoje na sredini. Uzmite prozirnu foliju i čvrsto zamotajte roladu u nju pa stavite u frižider na nekih 30 minuta da se krema malo stegne. Ostatak kreme sačuvajte izvan hladnjaka za premazivanje izvana. Kad se rolada malo stegnula, premažite je izvana ostatkom kreme i vratite u hladnjak do posluživanja. Po želji pospite naribanom čokoladom.

Znate li što treba dodati u smjesu za palačinke da uvijek ispadnu savršene?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije