Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roker, pjevač i zabavljač

Davor Gobac

davor gobac
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Odrastao je na zagrebačkoj Kajzerici u radničkoj obitelji. Gobac je veliki poklonik i poznavaoc punk-glazbe, ali mu nisu strani i drugi žanrovi. Velika ljubav također mu je slikanje.

Davor Gobac rođen je 17. veljače 1964. u Karlovcu gdje je proveo djetinjstvo. Iz istog je grada i poznata televizijska voditeljica Daniela Trbović. Gobac tvrdi da mu je u prvom osnovne bila cura, a Daniela da je Gobac to izmislio.

Kao klinac je htio biti policajac ili arhitekt. Kao policajac, maštao je, imao bi lijepu uniformu i tukao bi neposlušne vozače znakom “stop” po glavi. A svidio mu se posao arhitekta, jer je odmalena volio crtati, najviše kuće.

Odrastao je na zagrebačkoj Kajzerici u radničkoj obitelji: tata Milan bio je kemijski tehničar, a mama Vera je radila u računovodstvu. Već kao klinac bio je „lud ko puška“: radio je doma rusvaje, šminkao se, presvlačio.

-  Zapravo mi je vječito bilo dosadno i stalno sam morao nešto smišljati. Ne kažu bez veze da je dosada najbolja prijateljica kreativnosti. U školu sam išao u Trnsko, a na Kajzerici je bila prva liga – govorio je Gobac.

Roditelji su brinuli što će biti s njim jer pao je raz­red, bio oslobođen vojske i nije htio studirati. Već s 13 godina, 1977., na Kajzerici je imao bend Klinska pomora. Nitko od njih nije imao pojma o sviranju, ali su održali nekoliko nastupa. S drugim bendom je svirao po gaudeamusima, jutarnjim koncertima u kinima gdje su tada počinjali svi koji su poslije postali poznati.

Nakon toga odselio se u Zaprešić, ali je stalno dolazio u grad. Jednom je tako bio na nastupu grupe Neron, svidjelo mu se, pa im se 15 dana poslije, jer je pjevač otišao u vojsku, pridružio.

U Neronu su tada bili Smiljan Paradiš Šparka, sadašnji basist Psihomodo Popa, Tigran Kalebota, sadašnji bubnjar, a Neven Kepeski je svirao gitaru. Poslije su došli Saša Radulović i Vlatko Čavar Brada, 90-ih im se pridružio i Jurij Novoselić Kuzma koji je svirao u Filmu i Disciplini kičme. Htjeli su promijeniti ime, a Psihomodo Pop je nastao po albumu Stevea Harleyja i njegovog benda Cockney Rebel koji se zvao "Psychomodo".

Dečki iz Nerona su tada svi išli u istu srednju školu u Klaićevoj, izlazili u Lapidarij i Kulušić, družili se pred Zvečkom i Kavkazom. Jedan od prvih nastupa im je bio u predvorju srednje škole.

Kad je izdao "Godinu zmaja" Gobac je imao 24 godine i silno htio biti rock 'n' roll zvijezda. Prijavio je bend na Festival De Grote Prijs van Nederland i zaboravio na to. Pozvali su ih da nastupe u Amsterdamu i od 600 poslanih prijava ušli su u 20 najboljih i jedini su se pojavili na MTV-ju.

U završnu večer na kraju nisu ušli. Poslije mu je jedan njihov novinar rekao da su svi pitali za njih i da nisu ušli jer jedini na cijelom festivalu nisu bili nizozemski bend. Na MTV-ju su završili jer su se svidjeli  Marcelu van Tiltu, MTV-jev voditelj koji je vodio festival.

Gobac je veliki poklonik i poznavaoc punk-glazbe, ali mu nisu strani i drugi žanrovi. Velika ljubav također mu je slikanje. Ima osebujan stil i održao je već desetak izložbi, koje su bile jako posjećene.

Originale ne prodaje, nego ih poklanja dobrim prijateljima. Prodaje samo grafike i to skupo. Gobac, kaže, crta isključivo iz gušta, a šarati po svim plohama na koje bi naišao počeo je već u ranom djetinjstvu.

davor gobac
1/4

Često izlaže po hrvatskim gradovima, a prvu veliku samostalnu izložbu imao je 1998. u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori, kad ju njegove crteže došlo vidjeti tri tisuće ljudi.

2007. sudjeluje u show-u HRT-a "Ples sa zvijezdama" u kojem se natječe s partnericom Tamarom Despot. Iz showa je ispao tik prije finalne emisije, osvojivši treće mjesto. S televizijom surađuje više od 25 godina. Davor Slamnig, pokojni Joe iz "Smogovaca" i Gobac snimali su sa Snježanom Tribuson "Poštanski sandučić" i pjesmice za djecu.

Bio je blizak prijatelj s Dinom Dvornikom, te se godinama ubijao u alkoholu. Poroka se ostavio 2005. i od tada pije samo vodu.

- Ne mogu se više opijati, izmuči me mamurluk i danima ne mogu normalno funkcionirati. Tek tu i tamo popijem čašicu vina i nastojim zdravo živjeti. Pazim na prehranu i svakodnevno vježbam – izjavljivao je. .

Nakon burnih godina u glazbi, Gobac je zadovoljštinu pronašao u krugu obitelji i “kućici u cvijeću”.

Energiju danas crpi iz sina Vilija i supruge Deane. Uz njihovu podršku sve mu je, kaže, lakše pa je tako i on stao uz svoju suprugu kad je odlučila napustiti karijeru balerine u zagrebačkom HNK te upisati studij lingvistike i komparativne književnosti. Iako se u karijeri često puta i opekao, Davor sinu Viliju nije zabranio da svira i postane “rock’n’roll klinac”.

-Već s trinaest godina Vili je pjevao u punk-rock bendu Segmenta, s petnaest je dobio svoju prvu gitaru, a poput mene voli kad praši žestoki rock proslavljenih bendova – govorio je ponosni Gobac koji sa sinom otvoreno govori o svom poročnom ponašanju iz mladosti.

Danas je iza Gopca  13 albuma: Godina zmaja (1988.), Live in Amsterdam (1989., uživo), Sexy Magazin (1990.), Tko je ubio Mickey Mousea (1992.), Srebrne Svinje (1993.), Unpljugd (1995.), Sextasy (1997.), Das Beste aus der grosse Hit Parade (1999., uživo), Debakl (2000.), Tekućih 20 (2003., kompilacija na dva CD-a), Tekućih 20 (2004., kompilacija video spotova na DVD-u), Plastic Fantastic (2004.), The Ultimate Collection (2007., kompilacija na dva CD-a) i Jeee! Jeee! Jeee! (2009.).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije