Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ruske snage napreduju

Zapad i dalje razmišlja o zamrzavanju linija u Ukrajini

Ukrainian service member walks in front of a residential building destroyed by a Russian air strike in the frontline town of Orikhiv
Foto: Stringer/REUTERS
1/6
28.04.2024.
u 06:00

U izvješću ISW-a navodi se da ni nova američka pomoć vjerojatno neće biti dostatna za preokret rata

Ruske snage i dalje napreduju na istoku Ukrajine nakon što su uspjele probiti ukrajinske linije i ukliniti se između utvrđenih položaja. Zauzele su i nekoliko naselja, a posljednje u nizu je Keramik. U noći s petka na subotu ruske su snage poduzele novi napad na ukrajinsku infrastrukturu u tri regije. Kako govore izvješća, napadnuti su Dnjipropetrovska oblast u središnjoj Ukrajini te zapadne regije Lavov i Ivano-Frankivsk. DTEK, najveća ukrajinska privatna energetska tvrtka, priopćila je da su pogođene četiri termoelektrane.

Institut za proučavanje rata u svojoj redovitoj analizi donosi kako zapadni mediji nastavljaju izvještavati da su odabrani američki dužnosnici nastavili raspravljati o ideji “zamrzavanja linija” tamo gdje jesu jer posljednji paket američke vojne pomoći Ukrajini možda neće biti dovoljan da Ukrajina povrati sav svoj teritorij. Pristaše sadašnjeg paketa nisu tvrdile da bi on sam po sebi omogućio Ukrajini da oslobodi sav okupirani teritorij, a rasprava o mogućim krajnjim stanjima rata vrlo je preuranjena jer je predsjednik Joe Biden potpisao zakon kojim se odobrava novi paket prije samo dva dana, stoji u novom izvješću.

Američka vojna pomoć trenutno je na putu za Ukrajinu i trebat će nekoliko tjedana da stigne do postrojbi na prvoj crti i da ima opipljiv utjecaj na bojno polje. Ukrajinske snage prvo će morati iskoristiti pristiglu američku pomoć kako bi stabilizirale crte bojišnice i zaustavile tekuća ruska napredovanja, posebno kod Avdijivke i Časiv Jara.

I dalje špekuliraju s mogućom velikom ljetnom ruskom ofenzivom. Kao što priznaju da Ukrajina ima velikih problema s ljudstvom koje, osim što ga treba prikupiti, mora proći i obuku da bi se moglo aktivno uključiti u borbene aktivnosti. – Sposobnost Ukrajine da dugoročno povrati sav svoj teritorij ovisi o brojnim budućim odlukama na Zapadu, u Kremlju i Kijevu, a sve rasprave koje tretiraju izglede ukrajinske pobjede ili poraza kao unaprijed određene ishode zanemaruju da bi sve uključene strane mogle dinamički promijeniti tijek rata u Ukrajini, navodi se u dnevnom izvještaju ove organizacije koja je sada očito bitno pesimističnija u pogledima na rat. Smatraju da Zapad može jedino reagirati na zahtjeve Ukrajine u naoružanju i opremi, no teško može utjecati na odluke o akcijama ukrajinske vojske.

VIDEO Napad dronovima u Ukrajini

Ključne riječi

Komentara 10

SE
Serengeti
11:08 28.04.2024.

Analitičari koji su od početka ovog rata govorili da Ukrajinci ne mogu pobijediti nisu dobivali mjesto u zapadnim medijima, a na društvenim mrežama su proglašavani rusofiloma. ISW je skoro odmah na početku rata javljao da će Rusi uskoro ostati bez oružja, bez goriva, bez streljiva i da napadaju sa lopatama. Sad su malo "pesimističniji" kako piše u članku, ali svejedno ne govore istinu, a to je da Ukrajinci ne mogu pobijediti, već im eto treba više oružja pa će kao sve biti OK. Što se duže čeka da se potpiše mir to će Ukrajinci više teritorija izgubiti. Umjesto da ISW poziva na mir, on poziva na još rata. Ovaj rat najviše paše Amerikancima, a svi čitatelji mogu provjeriti koji su vlasnici ISW-a i donijeti sami zaključke za čije interese rade.

Avatar kozorog
kozorog
07:25 28.04.2024.

Ako sami ukrajinci ne žele ratovati, onda je jasno kajo će ovo završiti. Ako zemlja sa 40 mil stanovnika ne može pod oružje dići 2 mil, ako joj strana pomoć hrani komplet administraciju i vojsku, socijalu, plaće stanovnicima, onda je pitanje ishoda rata samo tehnićko, kada i gdje će biti nova granica. A ne treba sumnjati da rusi neće dozvoliti ukrajini da ima bilo kakvu vojsku i vojnu industriju.

SM
smradek
07:46 28.04.2024.

Treba poslati rafale u Ukrajinu. I ovih tonu bradleya koje smo dobili .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije