Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE SNIMLJENO UŽIVO

VIDEO Incident u Švedskoj: Muškarac i žena spalili Kuran uoči Eurovizije

X/Screenshot
03.05.2024.
u 21:59

Uz glazbena događanja, najavljeno je i nekoliko prosvjednih akcija zbog rata u Gazi, uključujući i propalestinske i proizraelske prosvjede

Muškarac i žena spalili su primjerak Kurana u švedskom gradu Malmou, dan prije početka Eurovizije. Video na kojem se vide dvije osobe kako pale svetu muslimansku knjigu prenosio se uživo na TikToku u petak. Palestinska zastava također je spaljena tijekom tog incidenta nedaleko od dvije dvorane u kojima će se održati Eurovizija. Švedska policija kritizirana je što je dopustila paljenje Kurana tako blizu velikog događanja.

Paljenja Kurana u Danskoj i Švedskoj prošle godine izazvali su bijesne reakcije, a ponekad i nasilne prosvjede u većinski muslimanskim zemljama, no u Švedskoj taj čin potpada pod zakon o slobodi govora i legalan je. Počevši od subote, tjedan dana će se održavati brojni koncerti i zabave u ovom južnom švedskom gradu, a kulminacija će biti veliko finale Eurovizije 11. svibnja.

Očekuje se da će tijekom tjedna Eurovizije Malmo posjetiti 100.000 ljudi. Uz glazbena događanja, najavljeno je i nekoliko prosvjednih akcija zbog rata u Gazi, uključujući i propalestinske i proizraelske prosvjede. U četvrtak je izraelsko Vijeće za nacionalnu sigurnost pooštrilo upozorenja o putovanju u ovaj švedski grad. Izraelcima koji planiraju posjetiti Malmo savjetuje se da razmotre svoju odluku, navodi se.

Švedski umjetnici pozivali su da se Izrael zbog rata u Gazi isključi s Eurovizije, no organizatori su to odbili. Iako Izrael nije europska zemlja, dopušteno joj je sudjelovati na Euroviziji jer je izraelska javna televizija član Europske radiodifuzijske unije (EBU).

POVEZANI ČLANCI:

Eurovizija je najveće glazbeno natjecanje na svijetu. Nakon pobjede švedske pjevačice Loreen na natjecanju prošle godine, Švedska je ovogodišnji domaćin događaja. Polufinale će se odtžati 7. i 9. svibnja, tijekom kojih će biti eliminirano 11 od 37 sudionika, dok će 26 zemalja sudjelovati u finalu.

Ključne riječi

Komentara 3

D1
Dinamo 1982
12:37 04.05.2024.

Zašto provocirati nepotrebnim radnjama? Nije sveta knjiga kriva zbog iskvarenih i ratoljubljivih političara. To je uvreda i ne znam zašto se to dopušta, dok je paljenje nečije zastave kažnjivo.

JO
JOZO
12:32 04.05.2024.

Uskoro će ih pojesti mrak.

Avatar barba_arba
barba_arba
01:28 04.05.2024.

Telad gladna minute slave

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije