Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
79. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA

Veleposlanik Glunčić s hrvatskim izaslanstvom u Austriji odao počast žrtvama nacionalsocijalizma i 200-njak Hrvata

05.05.2024.
u 16:39

Bivši koncentracijski logor Mauthausen osnovan je 1938. godine, a u sedam godina postojanja u njemu je bilo zatočeno oko 200.000 ljudi, od čega je njih oko 100.000 ubijeno. Među zatočenicima stradalo je i oko 200 hrvatskih građana.

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno veleposlanikom Republike Hrvatske u Austriji Danielom Glunčićem danas je sudjelovalo na središnjoj komemorativnoj svečanosti u povodu 79. obljetnice oslobođenja bivšeg koncentracijskog logora Mauthausen u Gornjoj Austriji, izvijestilo je hrvatsko Veleposlanstvo u Beču.

Isti izvor navodi kako je ovogodišnja komemoracija održana pod geslom „Pravo i pravednost u nacionalsocijalizmu”, kojim se željelo “podsjetiti na sustavno gaženje svih načela prava i pravednosti za vrijeme NS-režima, ali i na opasnost koja i danas proizlazi iz svih totalitarnih režima koji u ime različitih ideologija zloupotrebljavaju pravo i pravednost”.

Komemorativna svečanost započela svečanim mimohodom te odavanjem počasti žrtvama nacionalsocijalizma polaganjem vijenaca na središnji spomenik u dvorištu  bivšeg logora. Vijenac je položio i hrvatski veleposlanik Glunčić s hrvatskim izaslanstvom, kojem su se pridružili predstavnici dviju hrvatskih udruga u Linzu, Hrvatskog doma i KUD-a “Tkanica” i oko 20-tak mladih Hrvata, što je posebno lijepo bilo za vidjeti.

Prije toga hrvatsko je izaslanstvo, u području vanjskog logorskog zida položilo cvijeće i zapalilo svijeću kod spomen ploče ubijenim hrvatskim žrtvama, odavši im počast. Spomen ploču podigla im je Republika Hrvatska 2001. godine. Dio programa prije središnje ceremonije bio je posvećen i Ukrajini pred čijim su spomenikom za žrtve nacionalsocijalizma u logoru Mauthausen veleposlanici stranih zemalja akreditirani u Austriji, među njima i hrvatski veleposlanik Glunčić odali počast. Hrvatsko izaslanstvo predvođeno Glunčićem potom je odalo počast i češkim i slovačkim žrtvama NS-režima u logoru Mauthausenu, kao i žrtvama holokausta iz Izraela.

Na Središnjoj komemoraciji u organizaciji Mauthausen komiteta Austrije (MKÖ), u suradnji s Comité International de Mauthausen (CIM) i Austrijskom zajednicom logoraša (ÖLM) tradicionalno su nazočili i predstavnici austrijske Vlade, kao i predstavnici brojnih institucija, austrijskih i međunarodnih organizacija te izaslanstava brojnih diplomatskih predstavništva, koji su svi najavljeni i pozdravljeni na svom materinskom jeziku.

VEZANI ČLANCI: 

“Danas, kada su populističke tendencije u mnogim društvima sve glasnije, važno je jasno i neprekidno održavati sjećanje na žrtve nacionalsocijalizma i fašizma. Tim više jer je kultura sjećanja temelj za to da generacije koje dolaze razumiju i prepoznaju značaj slobode, demokracije i ljudskih prava. I kako se je u današnje vrijeme za te vrijednosti izuzetno značajno zalagati”, rekao je veleposlanik Glunčić nakon komemoracije za Večernji list. 

Bivši koncentracijski logor Mauthausen osnovan je 1938. godine, a u sedam godina postojanja u njemu je bilo zatočeno oko 200.000 ljudi, od čega je njih oko 100.000 ubijeno. Među zatočenicima stradalo je i oko 200 hrvatskih građana.

Zadnje likvidacije izvršene su neposredno pred oslobađanje logora od strane američkih snaga, 05. svibnja 1945. godine.
U logoru Mauthausen, koji je sa svojih 49 ispostava glasio za jedan od najzloglasnijih nacističkih logora u Drugom svjetskom ratu, stradali su pripadnici 72 nacije i različitih narodnosnih i drugih društvenih skupina.

>>> FOTO Više od 8000 ljudi na startu utrke Wings for Life: Među trkačima i legendarni vatreni, ali i poznati influenceri

1/22

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije