Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CYBER PREVARA

Uhićeno šest Austrijanca jer su preko lažne tvrtke plasirali lažnu kriptovalutu

Austrija policija
Friso Gentsch/DPA/Ilustracija
09.05.2024.
u 07:36

Kako bi stekli vjerodostojnost kod investitora, austrijski prevaranti također su tvrdili da su razvili vlastiti softver i jedinstveni algoritam za prodaju tokena.

Šest Austrijanaca, koji se sumnjiče za on-line prevaru s kriptovalutama uhićeno je u zajedničkoj akciju kojoj su sudjelovale policije Austrije, Cipra i Češke, dok su akciju pomogli Europol i Eurojust. Međunarodna istraga bila je fokusirana na skupinu koja je kreirala navodno novu kriptovalutu te je još u prosincu 2017. pustila u opticaj. Istražitelji su u pretragama kuća zaplijenili više od 500.000 eura u kriptovalutama, 250.000 eura u normalnim valutama, dva automobila i vilu, vrijedne 1,4 milijuna eura, a zamrznuto je i nekoliko bankovnih računa. 

 Sve je počelo između prosinca 2017. i veljače 2018., kada su osumnjičenici javno, ispostavit će se, lažno, komunicirali da su osnovali pravu tvrtku za internetsko trgovanje. Zapravo su se pretvarali da su je osnovali, a ta je tvrtka   izdala novu kriptovalutu. Inicijalna ponuda novčića (ICO) iznosila je 10 milijuna tokena – ili odgovarajućih prava na novu valutu. Ulagači su im plaćali u etabliranim kriptovalutama kao što su Bitcoin ili Ethereum. Kako bi stekli vjerodostojnost kod investitora, austrijski prevaranti također su tvrdili da su razvili vlastiti softver i jedinstveni algoritam za prodaju tokena. ICO se treba temeljiti na transparentnosti, navodi Europol, te pojašnjava da se jasno treba komunicirati tko je u timu za što odgovoran, te koji algoritam podupire valutu.. Po Europolu, takve komunikacije ovdje nije bilo, a u veljači 2018. počinitelji  su iznenada zatvorili sve račune projekta na  društvenim mrežama i isključili web stranice, kako će se ispostaviti, lažne tvrtke. Ulagačima je tada postalo jasno da su prevareni, a u Europolu kažu da još nisu identificirane sve žrtve te prevare.  

VEZANI ČLANCI

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije