Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOSLAVNI USKRS

U Vukovaru tijekom liturgije pročitana Porfirijeva poslanica: 'Svijet je zaboravio genocid nad srpskim narodom'

Beograd: U Hramu Svetog Save patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio ponoćnu uskršnju liturgiju
Foto: Antonio Ahel
1/3
05.05.2024.
u 13:07

"Ne umanjujemo razmjere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prešućujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolici Srebrenice. Nažalost, na te zločine po srpskim selima u kojima su zatirane cijele obitelji i koji su se kontinuirano događali od 1992. do 1995. godine, ne obaziru se predlagači rezolucija", navodi se u poslanici srpskog patrijarha Porfirija.

Uskrsnu liturgiju za vjernike koji slave po julijanskom kalendaru u vukovarskoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi svetog Nikolaja Mirlikijskog u nedjelju je služio episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim zaželjevši da uskrsli Krist svima podari mir, ljubav i jedinstvo.

Vjernicima je čestitao Uskrs tradicionalnim pozdravom "Hristos vaskrse". Na liturgiji je pročitana uskršnja poslanica poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPS) patrijarha Porfirija u kojoj navodi "protivljenje pokušajima povijesnog revizionizma, u kojem se",  kaže patrijarh SPC-a, nastoji, "inverzijom, da srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinitelja genocida".

"Ne umanjujemo razmjere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prešućujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolici Srebrenice. Nažalost, na te zločine po srpskim selima u kojima su zatirane cijele obitelji i koji su se kontinuirano događali od 1992. do 1995. godine, ne obaziru se predlagači rezolucija", navodi se u poslanici srpskog patrijarha Porfirija. Dodaje kako je "svijet zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoljeću, kao i u stoljećima koji su mu prethodili". 

Pravoslovnoj uskršnjoj liturgiji u Sabornoj crkvi svetog Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru bio je velik broj vjernika, a nazočni su bili i predsjednik Vlade Republike Srbije, ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Miličević, potpredsjednik vojvođanske Skupštine Nemanja Zavišić te generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Vladimir Marijanović, kao i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

VEZANI ČLANCI:

U povodu blagdana Uskrsa, uskršnje liturgije služene su i u svim ostalim crkvama Srpske pravoslavne crkve u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a taj najveći kršćanski praznik vjernici koji ga slave po julijanskom kalendaru će tradicionalno proslaviti u svojim obiteljima uz bogat blagdanski stol.

U crkvi svetog Nikole u Karlovcu u nedjelju je liturgijom koju je predvodio gornjokarlovački episkop Gerasim Popović proslavljen pravoslavni Uskrs, na kojemu su se okupili vjernici s područja cijele Eparhije gornjokarlovačke, teritorijalno najveće u Hrvatskoj.

Vjernici su po običaju donijeli pisanice na blagoslov, a poslanicu Srpske pravoslavne crkve čitao je jerej Saša Lončina. "Sve što činimo dobra radi, svaki trud, pregnuće i samoprijegor, svaka žrtva, svaka suza i svaki podnijeti bol dobili su smisao u vječnosti trijumfom života nad smrću, Vaskrsenjem Gospodnjim", stoji u poslanici koju je čitao.

Upozoreno je na stradanja u svijetu. "Ipak, i u ove sveradosne praznične dane svjedoci smo da oko nas odjekuje neutješni plač majki za postradalom djecom, djece za postradalim roditeljima, braćom i sestrama, ženâ za izginulim muževima, i taj plač razdire grudi pripadnikâ mnogih naroda, a među njima i našega, srpskog naroda. Nasilje se vrši i mimo ratova, jer u vremenu u kojem živimo ni odsustvo rata – a rat je, nažalost, vazda tu – nije garant istinskog mira; zločini i nasilje su postali dio svakodnevice", pročitano je.

Istaknuto je da su žene žrtve nasilja i da "kroz stradanje žena stradaju i cijele porodice", a djeca su žrtve zločina "i u ratu i u miru, na sramotu svijeta koji se licemjerno hvali 'demokracijom' i 'ljudskim pravima'". Poručilo se i da je sve veća ravnodušnost prema stradanjima bližnjih. "Ne živimo li već uveliko ne u takozvanom postkršćanskom svijetu već u antikršćanskom ili, štoviše, antikristovom svijetu, svijetu bez vjere, morala i načelâ", zapitala se SPC u poslanici.

Rečeno je da srpski narod, "noseći krst svoj nosi i krst Hristov" te se ustvrdilo "da je svijet zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoljeću". "Podigao se glas" protiv "pokušaja nebivalog povijesnog revizionizma, u kome se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida", stoji u poslanici te dodaje da su "Kosovo i Metohija "kolijevka i dom" srpskog naroda. 

FOTO Ovo će biti novo središte Zagreba 2026.: Pogledajte kako napreduju 80 mil. € vrijedni radovi

Beograd: U Hramu Svetog Save patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije služio ponoćnu uskršnju liturgiju
1/39

Komentara 10

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
14:19 05.05.2024.

SPC nema što raditi u Hrvatskoj. U Hrvatskoj treba obnoviti Hrvatsku pravoslavnu Crkvu, kao nasljednicu Karlovačke arhiepiskopije.

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
13:32 05.05.2024.

U normalnoj zemlji (u kojoj ne vladaju Plenković i Pupovac) bi ovakvo nijekanje genocida u Srebrenici bilo dovoljno za zabranu SPC.

ŽE
Žegarni
14:49 05.05.2024.

Znači kod njih samo hrpa krajnje desne propagande za Uskrs. Lijepo brate. Ali koga čudi to su komše i takvi oduvjek, uvijek samo žrtve što god oni drugima činili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije