Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE SLUŠAJU UPOZORENJA HZZ-a

Tri studija hit su među maturantima, ali najveća navala bit će na dva fakulteta s najmanje upisnih kvota

Zagreb: Dani otvorenih vrata FER-a
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL
1/4
06.05.2024.
u 19:35

Dok je lista prvih izbora za upis na fakultete složena, ovogodišnja generacija maturanata ulazi u posljednjih mjesec dana uoči ispita državne mature koja službeno počinje 4. lipnja i trajat će do 27. lipnja

Elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo, medicina i poslovna ekonomija top su tri izbora za studij ako se promatra prvi izbor fakulteta ovogodišnje generacije maturanata. Ove je godine na visokom mjestu, po kriteriju prvog izbora, i studij prava pa tako ispada da se ponovno najveći broj prvih izbora koje su maturanti trebali prijaviti u sustavu, odnosi na studije za koje Hrvatski zavod za zapošljavanje već godinama upozorava da je nužno umanjiti upisne kvote – poput prava i poslovne ekonomije.

Tako će ove godine na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu biti 980 slobodnih mjesta, dok će na jednopredmetnom studiju psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, za koje se već dvije godine govori kako su takvi stručnjaci nužni tržištu rada i da ih kronično nedostaje, biti 84 upisna mjesta pa tako ispada da će se ove godine za jedno mjesto na tome studiju boriti više od četiri maturanta. Dakle, interesa ima, jer je 360 maturanata upravo taj studij istaknulo kao svoj prvi izbor, no kvote se ne povećavaju.

Ako se pak promatra omjer prvih izbora ove generacije i raspoloživih upisnih kvota, onda će ove godine na upisima najveća navala biti na studiju glume na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Naime, za jedno upisno mjesto na tome studiju borit će se više od 12 maturanata. Po istom kriteriju na drugom je mjestu studij logopedije. Naime, ove godine, kao i prethodnih na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, mjesta ima za samo 50 budućih studenata, dok u ovoj generaciji taj studij kao svoj prvi izbor želi upisati 370 maturanata pa ispada da se za jedno upisno mjesto bore 7,4 studenta.

Velik je interes i navala na izvanredni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, gdje za jedno upisno mjesto konkurira gotovo šestero maturanata. Interes za studij sestrinstva velik je i na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, gdje je osigurano tek 20 upisnih mjesta, dok taj studij kao svoj prvi izbor želi upisati 84 učenika završnog razreda srednjih škola. Uz spomenute studije, ove godine na listi fakulteta na kojima će se za jedno upisno mjesto boriti najviše učenika jest i stručni studij radiološke tehnologije, kao i studij fizioterapije koji se tradicionalno nalazi na top listi fakulteta koje učenici žele upisati, a za koje se ne mijenja upisna kvota.

POVEZANI ČLANCI:

Veliki je interes među maturantima i za stručni studij kriminalistike na Policijskoj akademiji “Prvi hrvatski redarstvenik”, Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti koji ove godine upisuje 30 studenata, iako je taj smjer za svoj prvi izbor biralo 130 maturanata, kao i studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Naime, tako će se za jedno upisno mjesto boriti više od četvero studenata koji dizajn vide kao svoj prvi izbor za upis.

Dok je lista prvih izbora za upis na fakultete složena, ovogodišnja generacija maturanata ulazi u posljednjih mjesec dana uoči ispita državne mature koja službeno počinje 4. lipnja i trajat će do 27. lipnja. Upravo u tom posljednjem tjednu pisanja državne mature dva su obvezna predmeta – test iz hrvatskog jezika piše se 24. lipnja u 9 sati, esej iz hrvatskog jezika na rasporedu je 25. lipnja u 9 sati, a test iz matematike piše se 27. lipnja. Konačne rezulate uspjeha na državnoj maturi pa time i uspjeha za upis željenog fakulteta ovogodišnja generacija maturanata doznat će 10. srpnja.

GALERIJA Ovo će biti novo središte Zagreba: Pogledajte kako napreduju 80 mil. eura vrijedni radovi

Zagreb: Dani otvorenih vrata FER-a
1/39
Ključne riječi

Komentara 10

Avatar PurpleMoon
PurpleMoon
21:49 06.05.2024.

Vide mladi ljudi da s tim pravom možeš postati i predsjednik države, a ne moraš ga uopće dobro znati. Onda će otići u Irsku, Dansku i Njemačku konobariti i pljuvati po "stranačkim iskaznicama" 🤔

DA
DarkoIvica
07:17 07.05.2024.

Kako stojimo sa uvijek traženim politolozima, filozofima i mirovnim studijima?

EJ
ejStef
07:15 07.05.2024.

Nije se baš puno promijenilo, kvote nisu rezultat potreba tržišta rada, već rezultat količine zaposlenih na fakultetu i broju učionica. Nekada u Jugoslaviji, prekomjerni broj pravnika pokušao se riješiti zakonom gdje je svaka tvrtka morala imati zaposlene pravnike, a sada se pokušava riješiti gomilom propisa, normi, besmislenih procedura i nejasnih, dvosmislenih zakona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije