Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Svečano u Okučanima: Preletjeli Rafalei, Milanović i Plenković opet sjede odvojeno, među njima Jandroković

U Okučanima obilježena 29. obljetnica VRO 'Bljesak'
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/7
01.05.2024.
u 09:05

Točno u 5:21 sati 1. svibnja 1995. počela je akcija koja će u samo 32 sata slomiti otpor neprijatelja u zapadnoj Slavoniji. Oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška. Danas se u Okučanima, ali i u cijeloj Hrvatskoj slavi velika obljetnica

* U Okučanima se danas obilježava 29. obljetnica VRO Bljesak
*U manje od 32 sata hrvatske snage 1995. oslobodile su oko 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija
Andrej Plenković bio je na središnjoj svečanosti te na svetoj misi zadušnici, a Zoran Milanović je položio vijenac i zapalio svijeću 
* Povodom Bljeska, tri Rafalea lete nad Hrvatskom

Tijek događaja pratite iz minute u minutu.

9:52 Završila je svečanost.

9:20 Dva Rafalea preletjela su iznad Okučana. Tri će preletjeti cijelu Hrvatsku. Kako je to izgledalo u Velikoj Gorici, pogledajte OVDJE.

9:10 Zoran Milanović položio je vijenac, a zatim je poslije njega to učinio i Andrej Plenković. 

9:00 Počela je svačnost.

6:00 Nakon budnice Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske u 7:30, svečano će otvoriti Športske igre hrvatskih branitelja u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije (8:15 sati). Središnja svečanost održat će se kod spomen-obilježja Kocka vedrine u 9 sati. Sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu služit će se u crkvi sv. Vida 10:30. Obilazak Taktičko-tehničkog zbora naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme OSRH i MUP-a, koji će se održati od 8 do 16 sati u Ulici A. Starčevića i na Trgu dr. Franje Tuđmana, najavljen je u 12:10 sati. Obilježavanje će završiti koncertom Crvene jabuke u organizaciji Općine Okučana (19 sati, Trg dr. Franje Tuđmana).

Predsjednik Vlade Andrej Plenković bit će na središnjoj svečanosti te na svetoj misi zadušnici, a predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodit će izaslanstvo Sabora na polaganju vijenca te nazočiti svetoj misi. Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednici i ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Ivan Anušić, te ministar Marin Piletić i posebni savjetnik predsjednika Vlade Damir Krstičević.

Iz Ureda predsjednika stigla je najava da će Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovat na obilježavanju VRO-a Bljesak. Položit će vijenac i zapaliti svijeću kod spomen obilježja Kristalna kocka vedrine.

To će biti prvi susret Milanovića i Plenkovića od onog na dolasku Rafalea. Nisu se ni pozdravili, a između njih je kao tampon zona sjedio Gordan Jandroković.

FOTOGALERIJA  Prvi put zajedno od turbulentnih izbora: Plenković i Milanović zajedno dočekali Rafale

U Okučanima obilježena 29. obljetnica VRO 'Bljesak'
1/68

5: 30 Tri Rafalea danas će preletjeti cijelu Hrvatsku. Kada će biti iznad vašeg grada čitajte OVDJE.

5:00 U Okučanima se danas obilježava obljetnica operacije Bljesak. Akcija je počela 1. svibnja 1995., točno u 5:21 sati na oko 80 kilometara dugoj bojišnici i u tri pravca – s istoka, sjevera i zapada. Jakim udarima hrvatskih snaga presječeno je okupirano područje zapadne Slavonije, slomljen je otpor neprijateljskih snaga i oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

FOTOGALERIJA Ovo su novi čuvari hrvatskog neba: Pogledajte šest Rafalea koji su stigli u Hrvatsku

U Okučanima obilježena 29. obljetnica VRO 'Bljesak'
1/29

Komentara 40

PO
podravina
08:52 01.05.2024.

Hoce li Milanovic u Jasenovcu poloziti vjenac i poginulim bojovnicima HOS-a, ciju je Spomen plocu htio baciti u smece?????????

AS
Asus
09:41 01.05.2024.

Preletjeli točno u minutu. Savršeno izgledaju.

KA
karijes
09:37 01.05.2024.

slučajnom štetočini nije mjesto među braniteljima jer je nebrojeno puta pokazao svoj odnos prema svim braniteljima, HOS-u, invalidima... slao je i naoružanu policiju na njih u crkvu Sv.Marka, kamo su se sklonili. Takav može biti dobar samo bagri poput rojsa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije