Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI LET

Ratne 1991. iz Zagreba za Split poletio je prvi zrakoplov Croatia Airlinesa

Ratne 1991. iz Zagreba za Split poletio je prvi zrakoplov Croatia Airlinesa
Foto: Večernji list
1/3
05.05.2024.
u 09:30

Croatia Airlines danas je europski avioprijevoznik srednje veličine, članica je najvažnijih zrakoplovnih udruženja - Međunarodne udruge za zračni promet (IATA), Europske udruge avioprijevoznika (AEA) i Star Alliance, najvećeg zrakoplovnog saveza na svijetu.

Na današnji dan, 5. svibnja 1991., točno u 12 sati i 20 minuta sa zagrebačkog je aerodroma poletio prvi zrakoplov hrvatske kompanije Croatia Airlines, MD 82. Na tom prvom, počasnom, promotivnom letu iz Zagreba za Split bili su prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman sa suprugom te brojni uglednici, Josip Boljkovac, Stjepan Sulimanac, Antun Vrdoljak, Hrvoje Hitrec, Boris Buzančić, Mladen Vedriš... Sat nakon polijetanja, u 13 i 25, Split je dočekao prvi zrakoplov hrvatske kompanije, a ispred zgrade aerodroma, ukrašene hrvatskim zastavama, mnoštvo je građana s ushićenjem pozdravljalo prve putnike.

Isprobajte arhivu Večernjeg lista

Na stranici https://arhiva.vecernji.hr/ nalazi se najveća digitalna arhiva izdanja dnevnih novina u Hrvatskoj, ali i u regiji. Pretplatite se danas i dobivate uvid u više od 60 godina hrvatske povijesti.

"Prošla je godina dana od uspostave demokracije u Hrvatskoj, a mi već letimo. Iza nas je definitno doba kada je Hrvatska bila, ne samo prizemljena, nego i prikliještena na zemlju. Evo nas s hrvatskom zračnom plovidbom, na našem nebu, na putu da ostvarimo još čvršće veze sa svijetom", rekao je tog povijesnog dana, kada je zaživjela hrvatska avijacija, dr. Tuđman čije ime danas nosi zagrebački aerodrom.

Ratne 1991. iz Zagreba za Split poletio je prvi zrakoplov Croatia Airlinesa
1/3

Osim što je bilo ispunjenje želje Hrvata u domovini i svijetu, od kojih su neki tada postali i njeni dioničari, stvaranje hrvatske zrakoplovne kompanije značilo je bolju gospodarsku povezanost Hrvatske, a bilo je i od esencijalnog značaja za razvoj turizma. Nakon što je 5. svibnja 1991. nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte unajmljenim zrakoplovom MD-82 odradila svoj prvi komercijalni let u domaćem prometu, deset mjeseci kasnije, 5. travnja 1992. godine, prvim međunarodnim letom na liniji Zagreb – Frankfurt, počelo je povezivanje Hrvatske s Europom. Croatia Airlines danas je europski avioprijevoznik srednje veličine, članica je najvažnijih zrakoplovnih udruženja - Međunarodne udruge za zračni promet (IATA), Europske udruge avioprijevoznika (AEA) i Star Alliance, najvećeg zrakoplovnog saveza na svijetu.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Ovo će biti novo središte Zagreba 2026.: Pogledajte kako napreduju 80 mil. € vrijedni radovi

Ratne 1991. iz Zagreba za Split poletio je prvi zrakoplov Croatia Airlinesa
1/39

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije