Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN POBJEDE

Opet sramota za Rusiju: Putin na najveću paradu poslao sam jedan tenk

Russia marks Victory Day with military parade in Moscow
Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS
1/18
09.05.2024.
u 12:26

Okupljenima se obratio predsjednik Vladimir Putin koji je poručio kako su njihove 'strateške snage uvijek su u stanju borbene pripravnosti'.

Rusija je danas obilježila 79. obljetnicu Dana pobjede na fašizmom u Drugom svjetskom ratu. U nekoliko gradova diljem zemlje održane su vojne parade, a središnja parada održana je u Moskvi na Crvenom trgu. Okupljenima se obratio predsjednik Vladimir Putin koji je poručio kako su njihove 'strateške snage uvijek su u stanju borbene pripravnosti'.

Putin, koji je ovaj tjedan započeo svoj peti mandat na vlasti, rekao je da će Rusija učiniti sve što može da izbjegne globalnu konfrontaciju, ali neće dopustiti da je itko ugrozi. Također je iskoristio govor kako bi poslao poruku ruskim vojnicima koji se bore u Ukrajini, pokušavajući ojačati njihov moral dok rat i dalje traje.

Russia marks Victory Day with military parade in Moscow
1/57

Crvenim trgom su prodefilirale tisuće vojnika kao i oklopna vozila. No, u paradi je sudjelovao samo jedan tenk - T34 iz Drugog svjetskog rata. Ista je situacija bila i prošle godine. Na fotografijama iz drugih gradova gdje su se održavale parade moguće je vidjeti tenkove, no također se radi o starijim modelima. Britansko ministarstvo obrane prošle je godine, kada je također na paradi jedino bio prisutan taj tenk, komentiralo kako se 'sramotan nedostatak tenkova na paradi' može interpretirati kao još jedan dokaz katastrofalnih gubitaka u Ukrajini.

Putin, koji je poslao svoju vojsku u Ukrajinu 2022., taj rat smatra dijelom borbe sa Zapadom, za koji kaže da je ponizio Rusiju nakon pada Berlinskog zida 1989. zadiranjem u "sferu utjecaja Moskve".

VEZANI ČLANCI

Ukrajina i Zapad optužuju Putina za otimanje zemlje u imperijalnom stilu. Obvezali su se poraziti Rusiju, koja trenutačno kontrolira oko 18 posto Ukrajine, uključujući Krim i dijelove četiriju regija u istočnoj Ukrajini. Rusija tvrdi da su ta područja, nekad dio Ruskog carstva, sada ponovno dio Rusije.

Komentara 20

NO
Nogalo
14:57 09.05.2024.

Slave pobjedu nad fašizmom, a bili prvi njihov prvi saveznik i imali s njima sporazum. Da Hićo nije prekršio sporazum tko zna kako bi sve to završilo. Licemjeri

AI
Aircooled
15:27 09.05.2024.

Rusi su oduvijek bili licemjeri i podli lažovi. 2. svijetski rat su pokrenuli zajedno sa naci Njemačkom (pakt Molotov - Ribentrop). Najveća greška je to što im je taj zločin prošao nekažnjeno pa dan danas misle kako mogu napadati susjede, krasti, silovati nekažnjeno.

Avatar tarana
tarana
14:16 09.05.2024.

Nagodinu parade neće ni biti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije