Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROŠIRENJE ISTRAGE U SLUČAJU GEODEZIJE

Uhićeni bivši pomoćnik ministrice, bivši dekan i profesor, EPPO: 'Dio novca stigao je iz EU'

Breaking news
Foto: Vecernji.hr
1/13
02.05.2024.
u 14:33

Đapo i Pribičević dio su dobivenog novca uzeli za sebe, objavio je u detaljima istrage EPPO, a Trupkoviću su za mito dali iznos od skoro 40.000 eura, kao i pametni sat

* Uhićeni su bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo, bivši pomoćnik ministrice Davor Trupković te profesor fakulteta Boško Pribičević
*Radi se o slučaju 3D snimanja zgrada nakon potresa za koja je Ministarstvo angažirao Geodetski fakultet
*Čekaju se izjave ministrice Nine Obuljen Koržinek

Ured europskog javnog tužitelja oglasio se o aferi na Geodetskom fakultetu vezanim malverzacije kod projekta snimanja zgrada nakon potresa, navodeći kako je ovog četvrtka uhićen bivši pomoćnik ministra kulture i medije Davor Trupković, kao i bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i bivši profesor tog fakulteta Boško Pribičević.

Inače, još je u studenom EPPO naložio akciju pretresa, a trojac je već ranije bio uhićen pa pušten iz zatvora. Ured je ranije tvrdio kako je ukupna šteta bila oko 2 milijuna eura, od čega je 1,7 milijuna stiglo iz EU. Iako su ranije iz Vlade tvrdili kako novac za projekt nije iz europskih fondova, EPPO tvrdi kako je dio, zbog ''loše obavljenog posla'', bio financiran europskim novcem.

 

Tijek događaja:

14:30 - O uhićenjima na Geodetskom fakultetu se oglasio i premijer Andrej Plenković, o čemu možete pročitati više OVDJE.


12:50 - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da su uhićenja bivšeg pomoćnika ministrice kulture i medija Davora Trupkovića te dekana i profesora zagrebačkog Geodetskog fakulteta zbog korupcije još jedan pokazatelj da institucije postupaju u skladu sa zakonom. Više OVDJE.


10:45 - Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek održala je konferenciju za medije povodom proširenja istrage o slučaju malverzacija na Geodetskom fakultetu. Tekstualni prijenos mogli ste pratiti OVDJE.


10:30 - Ovo je cijelo priopćenje Ureda europskog javnog tužitelja.

''Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) Zagrebu (Hrvatska), danas je uhićen bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i medija, sada Glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine, zbog sumnje na korupciju, i to u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Danas su uhićeni i bivši dekan Geodetskog fakulteta te bivši profesor na istom fakultetu. Protiv sve trojice EPPO je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage.

Naime postoji osnovana sumnja da je tadašnji pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i medija, nakon što je 22. ožujka 2020. područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije pogodio potres koji je uzrokovao velika oštećenja na zgradama kulturne baštine, bio imenovan čelnikom tima za pregled i identifikaciju zgrada oštećenih potresom, što je uključivalo trodimenzionalno dokumentiranje oštećenja.

Koristeći opisanu situaciju i svoj službeni položaj, bivši pomoćnik ministra je s dekanom Geodetskog fakulteta dogovorio da će se poduzeti sve potrebne radnje kako bi Ministarstvo kulture i medija na poslovima popisa i procjene šteta na nepokretnim kulturnim dobrima prouzročenim potresom, angažiralo navedeni Fakultet, u zamjenu za novčanu nagradu i druge poklone. Naime, bivši pomoćnik ministra je, kao dužnosnik u Ministarstvu kulture i medija, znao da Fakultet nema dovoljno osposobljenog kadra ni opreme za obavljanje takvih poslova, te da bi za njihovo obavljanje angažirali jedno trgovačko društvo. Dokazi pokazuju da su to trgovačko društvo kontrolirali dekan i profesor, koji su bili stvarni korisnici ovoga aranžmana. 

POVEZANI ČLANCI:

Postoji osnovana sumnja da je u dogovoru s bivšim pomoćnikom ministra Geodetski fakultet Ministarstvu kulture i medija dostavljao izvješća po znatno višoj cijeni od cijene po kojoj bi iste radove obavile tvrtke s potrebnim kadrovima i opremom. Istraga je pokazala i da je bivši pomoćnik ministra bez ikakve odgovarajuće kontrole potvrđivao izvješća o obavljenim radovima koja je podnosio dekan u ime Fakulteta. Prema pribavljenim dokazima, ta su izvješća lažno navodila da su određene zgrade snimljene ili su pak navodila zgrade za koje su plaćanja već bila izvršena na temelju ranijih izvješća. 

Slijedom toga je, na temelju tri tako odobrena izvješća, Ministarstvo kulture i medija izvršilo plaćanje Geodetskom fakultetu u iznosu od preko 2,5 milijuna eura. U 2021. godini, od tih 2,5 milijuna eura, iznos oko 800.000 eura knjižen je na teret Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU), a potom, zbog neprovođenja odgovarajućeg postupka javne nabave, dana 31. prosinca 2023., taj je iznos preknjižen na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Davor Trupković, bivši pomoćnik ministrice u Ministarstvu kulture i medija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Bivši pomoćnik ministra je bez odgovarajuće provjere odobrio plaćanje i na temelju četvrtog izvješća koje je podnio dekan, u iznosu od 3,2 milijuna eura,. Međutim, to plaćanje nije izvršeno, jer su službenici Ministarstva kulture i medija utvrdili da su u tom izvješću navedene zgrade koji su već bile uključene i plaćene u ranije dostavljenim izvješćima. 

Istraga je pokazala da su dekan i profesor koristili dio tog novca za svoju korist, čime su priskrbili nepripadnu materijalnu korist sebi i drugima, i to u iznosu od najmanje 384.000 eura. Za opisano dogovoreno postupanje u više navrata su pomoćniku ministra kao mito predali iznos od najmanje 39.000,00 eura, te pametni sat Apple Watch, u vrijednosti oko 370 eura.

Smatra se da je preplaćivanjem radova zbog prenapuhanih cijena nanesena šteta Državnom proračunu Republike Hrvatske od preko milijun eura. Zbog loše obavljenog posla i, u nekim slučajevima, nepostojanja trodimenzionalnih snimki, te su poslove morale ponovno obavljati druge tvrtke, što je dovelo do dodatnih troškova. Zbog toga je trebalo platiti dodatnih 31.681,39 eura, čime je nanesena šteta Fondu solidarnosti Europske unije, iz kojega su se financirali ti dodatni troškovi u iznosu od 17.699,70 eura, kao i Državnom proračunu Republike Hrvatske, u iznosu od 13.981,68 eura.

>> FOTO Pretres stana bivšeg dekana Geodetskog fakulteta Almina Đape u studenom prošle godine

Breaking news
1/12

Današnja uhićenja rezultat su istražnih radnji provedenih u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), koje su ranije dovele do pretraga u Ministarstvu kulture i medija 14. veljače 2024. kao i do prethodnih uhićenja 8. studenoga  2023. godine. EPPO je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a'', navodi se u priopćenju.

Komentara 43

EJ
ejStef
10:34 02.05.2024.

E to, Apple watch je bitan u svemu tome :)

Avatar IvanR
IvanR
10:35 02.05.2024.

Ima toga i u Njemackoj samo se šuti i ne ide u medije. Provjeteno.

ŠT
ŠtoReći
10:59 02.05.2024.

Ovo treba vratiti u ona vremena kada se zbog krađe sjekli šaku kojom si ukrao pa će biti učinka. Zašto ne bi krali kada nema kazne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije