Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2. svibnja

Od danas kreće povrat poreza: Ako ste dobili obavijest, novci će vam uskoro stići na račun

Prijava poreza na dohodak
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
02.05.2024.
u 07:00

Podsjetimo, od 22. travnja Porezna uprava građanima šalje porezna rješenja u Korisničke pretince eGrađana, dok će u svibnju početi s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta i boravišta

Od današnjeg dana počinje isplata povrata poreza na dohodak. Svi oni koji su ostvarili pravo na povrat poreza na svojim će računima do kraja svibnja, najavila je Porezna uprava, vidjeti uplatu u visini preplaćenog poreza na dohodak u 2023. godini. Visina povrata ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje imate pravo, te dobi.

Ako još niste, možete i provjeriti koliko bi vam eura trebalo "sjesti" na račun koristeći kalkulator Porezne uprave. Kako biste dobili što točnije rezultate, trebate unijeti podatke o isplaćenim bruto primicima, uplaćenim doprinosima, godišnjem osobnom odbitku, uplaćenom porezu i prirezu na dohodak, te godišnju stopu prireza koja vrijedi za vas.

Rezultat ovog izračuna isključivo je informativnog karaktera te je moguće da se konačnim godišnjim obračunom poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak od strane Porezne uprave utvrdi različit iznos utemeljen na Zakonu o porezu na dohodak (NN 115/16, 106/18, 121/19, 32/20, 138/20, 151/22) te na odlukama lokalnih tijela samouprave o visini stopa prireza - upozoravaju iz Porezne.

POVEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, od 22. travnja Porezna uprava građanima šalje porezna rješenja u Korisničke pretince eGrađana, dok će u svibnju početi s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta i boravišta. Povrat poreza Porezna uprava će izvršiti bezgotovinski na račun za plaćanje koji porezni obveznici imaju otvoren kod banaka, a iznimno u gotovu novcu za porezne obveznike koji nemaju otvoren račun kod banke odnosno ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun.

Na temelju godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528 osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od 100,127.481,51 eura.

VIDEO Počinje prvo suđenje "Građanima Reicha" za veleizdaju i terorizam

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije