Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski Indiana Jones

Brođanin traži zakopano blago i printa figurice za kolekcionare

storyeditor/2024-05-08/PXL_040524_114004524.jpg
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/6
10.05.2024.
u 06:00

Petar Blažević terapiju je pronašao u detektoru metala i 3D modeliranju.

Ni u najtežim životnim okolnostima ne treba klonuti duhom, nego pokušati za sebe izvući nešto pozitivno. Suočen s dijagnozom teške autoimune bolesti, Brođanin Petar Blažević pronašao se u traženju starog rimskog novca i metalnih artefakata detektorom metala ispod površine zemlje te u 3D izradi i modeliranju starih antičkih predmeta i figurica za kolekcionare. Taj novi hobi na njega je imao terapeutski učinak.

Prije pet godina osnovao je udrugu Balkan Imperium, čiji se članovi bave pronalaženjem i skupljanjem metalnih predmeta, blaga, ali i meteorita i rijetkih minerala koji su pod zemljom skriveni te izgubljeni u davnoj i novijoj povijesti. Zbog toga je dobio nadimak hrvatski Indiana Jones.

Zaljubljen u Antiku

Petar noću sanja rimske imperatore, careve, vojne namjesnike i živi njihov život pronalazeći uz pomoć detektora metala kovanice, mačeve, kopče i razne druge davno zakopane stvari. Prije dvije godine uz pomoć detektora pronašao je i zaostalu bombu iz Drugog svjetskog rata. Svaki pronađeni predmet za njega je vrijedan i neprocjenjiv, ali najdraži su mu eksponati iz vremena antike.

– Sve je počelo kada mi je prijatelj rekao kako je na području jednog maslinika kod Makarske bio rimski grad. Otišao sam tamo i počeo pretraživati teren. Ubrzo sam nekoliko desetaka centimetara ispod površine pronašao kovanicu iz četvrtog stoljeća. Tako je počelo – govori Blažević

27.07.2020., Slavonski Brod - Petar Blazevic predsjeniik je udruge Balkan Imperium, a bavi se pronalaskom i skupljanjem metalnih predmeta, blaga ali i meteorita i rijetkih minerala koji su pod zemljom skriveni i izgubljeni u davnoj i novijoj povijesti. "nPhoto: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Za razliku od brojnih drugih tragača koji se ovim poslom bave ilegalno, Blažević je svoju djelatnost zakonski regulirao osnivanjem udruge Balkan Imperium. Postali su dijelom međunarodne asocijacije tragača izgubljenog u vremenu. Prošle je godine sjedište udruge iz Knina preseljeno u Slavonski Brod i nekako upravo u to vrijeme otkrio je tehnologiju 3D printanja.

S obzirom na to da po zakonu nije dopušteno zadržavanje pronađenih kovanica i drugih antičkih predmeta, odlučio je prije predaje nekom muzeju ili galeriji izraditi njihove replike kako bi sačuvao barem neku uspomenu. Tako je prije nekoliko mjeseci počela priča s modeliranjem. Kupio je 3D printere i skener te stvorio vlastitu legalnu zbirku.

Većinu predmeta radi u plastici i smoli. Izrađuje figure za marketare, kacige, mačeve, koplja, vojnike iz Drugog svjetskog rata, kovanice, stalke za bajunete i kovanice, poprsja znamenitih osoba kao što su Franjo Tuđman, Josip Broz i Nikola Tesla. Najveću pozornost na njegovu štandu na nedavnom susretu kolekcionara u Slavonskom Brodu privukla je spartanska paradna kaciga. Samo za njezinu izradu trebalo mu je oko tri tjedna.

04.05.2024., Slavonski Brod - Susret numizmaticara, filatelista i drugih kolekcionara u Domu HVIDRA-e na Plavom Polju. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Izlošci nisu originalni, ali su praktički identični originalima. Svako sitno oštećenje na pronađenoj kovanici vidljivo je i na replici.

– Da biste se bavili ovim poslom, osim 3D printera i skenera morate imati i znanje iz modeliranja. Kada nešto pokreneš, moraš prvo sam sve naučiti da bi mogao podučavati druge. Okupio sam ekipu, a u našem timu ja izrađujem figurice, a drugi dečki ih boje. Sve sam naučio sam, i lijevanje i modeliranje i skeniranje i poliranje i brušenje. Eto, napokon nešto novo na tržištu, ha-ha – smije se 44-godišnjak.

Dva hobija spojio u jedan

Blaževićeve figurice vrlo su lijepe i dostupne svačijem džepu. Cijene im se kreću od 50 centi za stalke preko tri eura za kovanice do 35 eura za najskuplje eksponate. Prodajom figurica udruga se financira, a prikupljenim sredstvima pokrivaju temeljne troškove. Reakcije posjetitelja na sajmovima više su nego pozitivne.

04.05.2024., Slavonski Brod - Susret numizmaticara, filatelista i drugih kolekcionara u Domu HVIDRA-e na Plavom Polju. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Pronalaženjem starih metalnih predmeta i izradom figurica Blažević se ne bavi zbog novca, nego isključivo iz ljubavi i gušta. Prije nekoliko godina obolio je od rijetke autoimune bolesti, kretanje mu je postalo otežano i morao je smisliti nešto što ga ispunjava. Kroz život naviknuo se hodati po planinama, šumama i oranicama, istraživati, kopati i tražiti ostavštinu starih Rimljana, Ilira... I onda se odjednom našao u situaciji da to više ne smije raditi.

– Besposleno sjedenje u kući nije bilo opcija i morao sam naći nešto čime ću popuniti slobodno vrijeme. A s obzirom na to da volim stvarati i ni od čega napraviti nešto, priliku sam vidio u 3D tehnici i modeliranju. Znao sam da će to za mene biti kvantna fizika, ali potrudio sam se i u mjesec i pol svladao što je trebalo. To me čini sretnim. Rijetke trenutke izvan kuće provodim na susretima i sajmovima – zaključio je Blažević.

>>> FOTO U Splitu otvorena najviša građevina u Hrvatskoj: 'Sreća da ovaj toranj nije postojao kad sam osvojio Wimbledon'

storyeditor/2024-05-08/PXL_040524_114004524.jpg
1/41
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije