Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆA INVAZIJA?

Američki obavještajci upozorili: Kina i Rusija provode vojne vježbe, jedno područje ih interesira

Belt and Road Forum in Beijing
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
03.05.2024.
u 22:21

Prvi put vidimo Kinu i Rusiju kako zajedno provode vojne vježbe u vezi s Tajvanom, prepoznajući da je to područje gdje Kina želi da Rusija surađuje s njom, rekla je Avril Haines

Američki obavještajni dužnosnici upozoravaju da Rusija i Kina sve uže surađuju na vojnim pitanjima, što uključuje i mogućnost napada na Tajvan, potičući nove strategije u američkoj vladi kako bi se odgovorilo na potencijalni scenarij u kojem bi ove zemlje vodile koordinirane vojne operacije.

- Prvi put vidimo Kinu i Rusiju kako zajedno provode vojne vježbe u vezi s Tajvanom, prepoznajući da je to područje gdje Kina želi da Rusija surađuje s njom, i ne vidimo razlog zašto to ne bi učinili - rekla je direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines tijekom svog svjedočenja u Kongresu u četvrtak, prenosi Bloomberg.

Ministarstvo obrane je "još više zabrinuto zbog naših vojnih potreba u okruženju u kojem bi Rusija i Kina sigurno surađivale, i moramo to uzeti u obzir", nadodao je general pukovnik Jeffrey Kruse.

Rounds je naglasio da bi, u suštini, u slučaju sukoba s jednom od ovih zemalja, postojala vjerojatnost da se otvori drugi front, što bi utjecalo na strategije, potrebu za opremom i ljudstvom.

POVEZANI ČLANCI:

- Htjeli mi to ili ne, to je mogućnost. Koliko je vjerojatno, ovisi o konkretnom scenariju - rekla je Haines.

Haines je dodala da obavještajne procjene pokazuju "rastuću suradnju u 'bezgraničnom' partnerstvu" između Rusije i Kine "u gotovo svakom sektoru društva: političkom, ekonomskom, vojnom, tehnološkom i drugima."

>> VIDEO Francuski vojni brod LSS Jacques Chevallier usidrio se u Splitu

 

Ključne riječi

Komentara 13

VI
Vérité Indolore56
07:21 04.05.2024.

Sigurnost Azije je najbitnija za ove dvije navedene države. Remetilačkih faktora je više ali taktika korak po korak već daje rezultate i ovo će ostati konstanta.

IG
IgorY
14:05 04.05.2024.

Kad Amerikanci sa svojim saveznicima provode vježbe to je nešto super, a ako i mi slučajno u njima sudjelujemo to izaziva nevjerojatan ponos naših političara. A, kada vojne vježbe provode Rusi to je strava i užas, a ako je slučajnoučajno sa Kinezima panika je totalna. Nisu li to možda različiti kriteriji za iste stvari ?

Avatar Sidewinder
Sidewinder
11:53 04.05.2024.

Tajvan je jedina prava Kina. Ovi na kopnu su pobunjena provincija okupirana komunistima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije