Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije i trener KK Cedevita

Jasmin Repeša

Jasmin Repeša (1)
01.12.2016.
u 00:00

Gdine 1990. nudili su mu da radi kao komercijalist u vanjskoj trgovini u tvrtki Dubrovkinja, no želja da bude košarkaški trener, bila je jača. Te godine ga trener KK Zagreb, Boško Božić, pozvao za asistenta i Jasmin je počeo trenirati Ciboninu momčad Dona.

Hrvatski košarkaš i košarkaški trener Jasmin Repeša rođen je u Čapljini 1. lipnja 1961. godine. Kao najljepše uspomene iz djetinjstva pamti rijeku Neretvu i sportsko dvorište gdje je počeo igrati košarku. Do svoje 26. godine igrao je u Čapljini, a onda se posvetio studiju ekonomije. U Dubrovnik je otišao 1987. i u iduće dvije godine diplomirao, a na fakultetu upoznao najbolju studenticu Mubertu, koja mu je danas supruga.

Gdine 1990. nudili su mu da radi kao komercijalist u vanjskoj trgovini u tvrtki Dubrovkinja, no želja da bude košarkaški trener, bila je jača.

Te godine ga  trener KK Zagreb, Boško Božić, pozvao za asistenta i Jasmin je počeo trenirati Ciboninu momčad Dona. Nekoliko godina kasnije postao je pomoćnik Aleksandru Petroviću u Ciboni. Nakon Petrovićeva odlaska, Cibonu je doveo do titule prvaka Hrvatske. Potom je (1997.) otišao u Tofas s kojim je osvojio prvenstvo i kup Turske što ga je definitivno profesionalno afirmiralo. U Turskoj je ostao tri godine i vratio se u Hrvatsku, u KK Split da bi potom prihvatio poziv Talijana i otišao u Bolognu s kojom je bio najbolji trener u Italiji. Trenirao je i Fortitudo te Lottomatice iz Rima i poljski Slask Wroclaw.

Trenirajući  Lottomaticu i Benetton formirao je  vodeće talijanske košarkaš poput Marca Belinellija, Alessandra Gentilea, Luigija Datomea i Pietra Aradorija.  Belinelli ga i danas zove ‘papa’.

Košarka je Repeši sve, i dan i noć i cijeli život. Sretnik je, kaže, jer ima suprugu i sina Dina koji ga podržavaju u odluci da se  potpuno posveti košarci.

Jasmin Repeša (1)
1/4

Košarkom je od malih nogu zarazio i sina jedinca.

Dino Repeša, naime, bio je član hrvatske reprezentacije od generacije U-16 s kojom je bio sedmi na EP-u u Italiji 2008. godine.

U zavidnoj trenerskoj karijeri osvojio je četiri naslova prvaka Hrvatske s Cibonom, dva naslova prvaka Turske s Tofasom, jednu titulu prvaka Italije i pobjednika Superkupa Italije s Fortitudo Bolognom, dva Kupa  Turske i jedan Predsjednički kup s Tofasom, te dva Kupa Hrvatske s Cibonom.

Njegov radni dan i danas uključuje dva treninga, analize i razgovore, pripreme za utakmice i gomilu drugih poslova koji, kažu, pojedu cijeli dan. Njegovi najveći strahovi su zmije i potresi. Zmije, kaže, ne voli vidjeti ni na televiziji, a kamoli uživo.

Potresa se boji otkako je živio u Turskoj i svaki dan znao osjetiti i po dvadeset podrhtavanja.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije