Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalno, a svjetski

Potez poznatog restorana oduševio sve posjetitelje: Vješto spojili japansku kuhinju s mediteranskim okusima

Lošinj
Foto: Lošinj Hotels & Villas
1/5
23.04.2024.
u 11:14

Matsunoki - izvrsnost japanske kuhinje u ekskluzivnom restoranu Hotela Bellevue na otoku Lošinju

Lošinj, biser Jadranskog mora koji očarava svojom ljepotom, bogatom poviješću i živopisnom kulturom. Ovaj slikoviti grad jedno je od najomiljenijih turističkih odredišta na cijelom Jadranu. Poznat po blagoj klimi, kristalno čistom moru te bujnoj vegetaciji, Lošinj privlači posjetitelje tijekom cijele godine. Na ovom očaravajućem otoku smještena je uvala Čikat, koja se smatra pravim draguljem Jadrana. Okružena bujnom mediteranskom vegetacijom i šljunčanim plažama, ova uvala predstavlja oazu mira i opuštanja. Uz to što je raj za ljubitelje prirode, ovdje se nalaze i luksuzni hoteli i vile koje čine Lošinj besprijekornom destinacijom za opuštanje i obnavljanje energije.

U srcu čarobne uvale Čikat na predivnom otoku Lošinju smjestio se Hotel Bellevue, čije se ime sinonimno povezuje s izvanrednom gourmet ponudom. Međutim, ono što ovaj hotel čini posebnim je njegov japanski restoran – Matsunoki. Restoran je to koji je postao neizostavno odredište za sve ljubitelje profinjene japanske kuhinje. Dizajnerski virtuozi iz Studija Franić-Šekoranja stvorili su moderan i elegantan prostor u sklopu Hotela Bellevue, s istaknutim sushi barom i otvorenom kuhinjom koja gostima pruža fascinantan uvid u pripremu hrane.

U ovom spoju tradicije i suvremenosti stvara se okruženje koje potiče na uživanje u kulinarskoj čaroliji. Menu restorana Matsunoki kreira chef Orhan Cakiroglu, čije kulinarsko iskustvo stečeno u renomiranim restoranima poput Zume i Hakkasana donosi svježu perspektivu i izvanredne kreacije u ovaj već etablirani restoran. Chef Cakiroglu, nagrađen Michelinovim tanjurom i 15.5 bodova gastronomskog vodiča Gault&Millau, savršeno spaja lokalne namirnice iz ekološkog uzgoja kako bi dodatno obogatio tradicionalne japanske recepte. Matsunoki se ponosi svojom tradicionalnom japanskom kuhinjom koja kombinira originalne japanske namirnice sa svježom jadranskom ribom i ostalim lokalnim specijalitetima.

Foto: Lošinj Hotels & Villas

Njihov jelovnik, osmišljen s pažnjom i strašću, nudi širok spektar vrhunskih delicija poput nigiri i maki sushija, zajedno s posebnom ponudom visokokvalitetnih whiskeya i sake vina. Osim izvrsne hrane, Matsunoki se može pohvaliti i impresivnom vinskom kartom koju je pažljivo odabrao sommelier Filip Veselovac. Nagrađena s “Best of Award of Excellence”, ova vinska karta pruža širok izbor vina s 485 etiketa i ukupno 2425 butelja. Temeljena je na progresivnoj filozofiji koja poštuje hrvatsku vinarsku povijest i uključuje vina iz regija širom svijeta. Filip Veselovac, wine director Lošinj Hotels & Villas i voditelj restorana Matsunoki u hotelu Bellevue, otkrio nam je malo više o filozofiji restorana Matsunoki i pripremama za novu sezonu.

Koje su najpopularnije japanske delicije koje se pariraju s vašim vinima na vinskoj karti?
- To su najčešće sushi i sashimi od kvarnerskog škampa i tune posebno bih izdvojio o’toro (potrbušina) koji je najskuplji i najcjenjeniji dio tune, japanski gof i wagyu A5 steak.

Foto: Lošinj Hotels & Villas

Možete li navesti nekoliko najistaknutijih lokalnih proizvođača vina koji se nalaze na vašoj vinskoj karti?
Iz kontinentalnog dijela prednjače tri vinara sa Plešivice (Tomac, Korak i Šember) iz Slavonije Krauthaker i Vina Antunović te Benvenuti iz Istre, Bire i Testament Winery iz Dalmacije.

Kako biste opisali filozofiju odabira vina za restoran Matsunoki, uzimajući u obzir spajanje japanske kuhinje s mediteranskim okusima?
- Filozofija odabira vina za restoran Matsunoki ističe spoj japanske kuhinje s mediteranskim okusima kroz pažljiv odabir boutique vinarija uz klasike velikih svjetskih kuća. Naglasak je na pronalaženju vina koja ne samo da ističu jedinstvene arome i teksture jela, već i prenose karakter i tradiciju svake boutique vinarije. Svako vino pažljivo se bira kako bi se stvorila harmonija između složenih okusa hrane i profila vina, pružajući gostima nezaboravan gastronomski doživljaj koji istražuje raznolikost i suptilnost svakog zalogaja i gutljaja.

Koje su karakteristike vina koja najbolje komplimentiraju okuse jadranske ribe i ostalih lokalnih specijaliteta na jelovniku?
- Vina koja najbolje komplimentiraju okuse jadranske ribe i ostalih lokalnih specijaliteta obično su svježa, voćna i osvje- žavajuća. Bijela vina poput pošipa, graševine, rizlinga, chardonnaya imaju dovoljno kiselosti da uravnoteže bogate okuse ribe, dok istovremeno naglašavaju svježinu morskih sastojaka. Također, lagana crvena vina poput pinota crnog ili merlota mogu biti odličan izbor ako su riblji specijaliteti začinjeniji ili imaju intenzivnije okuse. Važno je odabrati vino koje će nadopuniti okuse hrane, a ne preplaviti ih, te koje će pružiti ugodno iskustvo uživanja u jelima lokalne kuhinje.

Foto: Lošinj Hotels & Villas

Kako se prilagođavate različitim događajima poput Taste Slovenia, uzimajući u obzir njihovu specifičnu kulinarsku ponudu i atmosferu u uvali Čikat?
- Uz prijašnje iskustvo doista opušteno i lagano se prilagođavam. S obzirom da ćemo imati tri najbolja slovenska vinara sa vrhunskim vinima i impozantnom reputacijom biti će pravi spektakl. Kako se pripremate za novu sezonu u Hotelu Bellevue? - Restoran Matsunoki će goste dočekat novim, osvježenim menijem. Pripremamo se i za otvaranje novog talijanskog restorana Bava, koji će biti pravo osvježenje u Hotelu Bellevue. Restoran Bava pod vodstvom majstora talijanske kuhinje, chefa Alessandra Battistija oduševit će i najzahtjevnija nepca. Battisti je radio u prestižnim kuhinjama diljem svijeta, poput restorana VIVA u Rimu, hotel i restoran Graycliff u Nassauu ali i restorane s Michelinovim zvjezdicama, poput restorana L’andana. Inovativne tehnike kuhara Battistija i predanost kvaliteti obećavaju da će gastronomsko iskustvo u Bavi podići na nove visine.

Nadalje, Hotel Bellevue je domaćin jedinstvenog gastronomskog događaja, “Taste Slovenia”, koji se održava u suradnji s Boutique Hotelom Alhambra. Ovaj četverodnevni događaj okuplja renomirane slovenske kuhare i vinare kako bi predstavili autohtonu slovensku kuhinju i vrhunska vina posjetiteljima hotela u uvali Čikat. Ukratko, Lošinj i uvala Čikat predstavljaju savršenu kombinaciju netaknute prirode, bogate kulturne baštine i vrhunske gastronomije, čineći ih idealnim odredištem za sve one koji traže autentično iskustvo na jadranskoj obali, a uz izvanrednu hranu i piće, posjetitelji Hotela Bellevue imaju priliku uživati i u luksuzu smještaja te prekrasnom krajoliku Lošinja. Priuštite si vrhunske okuse, uronite u raskošno iskustvo japanske kulinarske izvrsnosti i provjerite zašto je boravak na Lošinju jedinstveno gastronomsko iskustvo.

Sadržaj nastao u suradnji sa Lošinj Hotels & Villas

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije